bokrecensioner boktips

Svinalängorna

Författare: Susanna Alakoski
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100110337


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

Medelbetyg: 3,73 (37 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svinalängorna :
2006-07-04 17:54
Boken handlar o bostadsområdet Fridhem, som byggdes i Ystad under 1960-talet. Allting var nytt o modernt o Ystads kommun utnyttjade området för bostäder till de, som inte kunde bo någon annan stans: socialt utslagna, invandrare, alkoholister mm.

Susanna Alakoski beskriver en finsk familj. Båda föräldrarna dricker mer och mer och dottern försöker på alla sätt att hålla ihop familjen. Mot slutet av boken gäller det endast för henne att överleva.

Boken är uppdelad i korta intensiva berättelser. Starka, grymma och hemska, men trots allt finns det ett litet ljus vid horisonten.
Betyg 4
2007-05-30 21:35
Alakoskis uppväxtsskildring förleder en till en början att tro att den inte är så hemsk. Förvisso blir lilla Leenas tillvaro värre och värre, men men detta sker i takt med att hon blir äldre och att hennes varseblivning ökar. Jag tycker att här ligger en av de största styrkorna i "Svinalängorna", i det att det trovärdigt beskriver händelserna ur det växande barnets synvinkel. Det blir intressant, fängslande och - jag tvekar inte att säga det - underhållande.

Jag hade föreställt mig en tung roman om elände elände elände. Men så är den inte. Visst skildras misären, men utan tvekan hade Leena det bra emellanåt också. Det känns befriande, dels för Leenas skull, att det finns ljus i mörkret, men också för oss, läsarnas skull. Det styrker historien.

Språket är drivet och tydligt, trevligt, bra. Nästan omärkligt, vilket inte i det här fallet är ett dåligt betyg.
Betyg 5
2007-06-23 16:43
VI får följa Leena under uppväxten med sina föräldrar.

Både hemskt och värmande - att barn är starka och överlevare, trots svek från föräldrar och vänner.

Första halvan känns som en krönika på personer som är lite segt, men andra halvan blir situationen värre för Leena och det är svårt att sluta läsa.
Betyg 4
2007-06-24 07:55
Boken handlar om flickan Leena, hennes föräldrar, syskon och kompisar. De har det dåligt ställt, kommer från Finland men får tag på en jättefin lägenhet i Ystad, närmare bestämt i det kvarter som har fått namnet Svinalängorna.

I början upplevs allt positivt men så småningom blir Leenas tillvaro mörkare och mörkare.

Boken var väldigt bra. Den var charmig och man småskrattade på flera ställen. Sen plötsligt inser man hur Leenas vardag har smugit sig in i handlingen och man sätter skrattet i halsen.

Det enda jag inte tyckte om i boken var slutet. Mer avslöjar jag inte.
Betyg 4
2007-07-02 10:32
Leenas tillvaro liksom smyger sig på en medan man läser. Från att ha varit en bekymmerslös flicka till ett helvete med föräldrar som dricker och en pappa som misshandlar mamman.

Den är grymt realistisk och väl skriven. Ja, man sätter skrattet i halsgropen efter ett tag.

Språkligt så tycks den följa huvudpersonens egen ålder. Den har ett barnsligt språk i början precis som Leena själv är ett barn men sen utvecklas det.
Betyg 4
2007-07-21 16:51
Jag blev besviken på svinalängorna efter alla lovord jag läst om boken. Språket är enkelt vilket inte nödvändigtvis behöver vara en nackdel men här förefaller det platt och torrt. Berättelsen som känns lätt sterotyp rullar på i gemaklig takt boken i genom utan att bjuda på några större överraskningar eller nya infallsvinklar. Jag blev som läsare aldrig särskilt engagerad i Lenas och hennes väninnors öde. Läste emellertid hela boken och lade den ifrån mig med ett "Jaha, var det här allt?".
Betyg 2
2007-09-27 14:23
Det är en gripande berättelse om Leena. Om hur hon får vardagen att gå i hop i det kaos som hon lever i, men mitt i allt kaos finn kärlek och värme, det finns hopp för Leena.
Betyg 4
2007-10-04 18:44
Boken handlar om Leena som tillsammans med sina två syskon och periodare till föräldrar växer upp i Ystad. I början är boken ganska seg men efter man har kommit igenom första halvan blir den plötsligt både otäckare och mer intressant. Då får man följa hennes tankar och känslor under de perioder då föräldrarna drack och man kan verkligen leva sig in i det hemska kaoset.
Betyg 3
2007-11-03 16:32
Det är Leena som är berättare och vi får följa henne från sena förskoleåldern till den första tonårstiden. Vi får ingen kontinuerlig berättelse utan ögonblicksbilder. De första kapitlen är helt underbara, fortsättningen nästan lika bra. Författaren förmedlar flickans känslostämningar, tidsandan och hennes uppvaknande. Liksom alla barn blir hon vuxen. Socialisering kallas det visst med ett fint ord, när man ser sin egen situation med andras ögon. Hennes föräldrars alkoholism blir med åren allt värre och hon hat/älskar. Kompisar och killar betyder mest. Det här är en berättelse som jag verkligen tror på.
Betyg 4
2008-04-16 20:54
Den här gillade jag!
Lyssnade som ljudbok och inläsaren lever sig verkligen in i boken och har dessutom en skön finlands-svensk dialekt.
Rekommenderas varmt då man faktiskt får lite glädje i allt elände.
Betyg 4
2008-05-06 15:50
Man får följa Leena under hennes uppväxt i sin finska familj och hennes få vänner som bor i Sverige.

Allt eftersom utökar pappan och mammans drickande och det blir mer och mer kaos i Leenas liv.
Leena får nya synviklar på familjens situation. Hon är en kämpe och en krigare trots alla svek från sina föräldrar.

Andra hälften av boken är mera känsloladdad och berör mig mer, Leenas ångest och känslor för sin familj och hennes trygghet hon finner i skolan.

Språket är lättläst och pappans finsksvenska smått komisk.
Berättelsen känns trovärdig och sann.

Eftersom många tipsat mig på Alakoskis Svinalängorna hade jag förväntat mig ännu mer av den därför får den bara blygsamma 3:a i betyg.

Betyg 3
2008-06-27 11:20
Lades i mina händer av min pappa, tillsammans med lovord och prisningar över dess kvalitet. Mina förväntningar slocknade i samma stund som jag öppnade boken och märkte språket den var skriven på - barnspråk.
Trots det bet jag ihop tänderna och intalade mig själv att den säkert var en väldigt bra bok. Om den nu tillslut blev bra fick jag aldrig veta eftersom jag tröttnade. Jag läste och läste och tycktes aldrig komma någon vart. Det författarinnan försåg mig med var miljöbeskrivningar, personbeskrivningar, enstaka händelser som inte betydde något för framtiden. Jag satt och väntade och undrade när handlingen skulle börja, tills jag insåg: det här ÄR handlingen.
Hur alla lovord kunde uppkomma kan jag inte fundera ut, kanske tycker en del att det är bra läsning. Storyn kunde ha varit riktigt bra om den inte nervärderats med stilen som författarinnan beskriver den med.
Brukar inte vara särskilt kräsen när det gäller böcker, men den här lär jag aldrig öppna igen.
Betyg 1
2008-06-28 20:45
Jag blev verkligen gripen och tagen av den här boken. Jag tycker den är fantastiskt bra samtidigt som den är hemsk och tragisk. Det är ingen nöjesläsning direkt, men den träffade mig rakt i hjärtat.
Betyg 5
2008-12-03 07:21
Jag blev besviken på på svinalängorna, med tanke på att den har varir omskriven och så många hade tipsat mig om den så levde boken inte upp till mina förväntningar. Den är inte dålig och den borde läsas både för handlingen och språkets skull men av mig får den bara betyg 3
Betyg 3
2009-01-14 21:29
Jag skrattade högt i början av boken...som blev allt tyngre att läsa. Men trots att detta är ännu en hemsk barndomsskildring så är den välskriven och ger hopp och ömhet trots allt och det gör den bra och läsvärd.
Betyg 4
2009-06-09 20:58
Ett barns utsatthet är troligen något bland det värsta. Att komma hem, men samtidigt inte, och att ständigt förutspå det värsta är inte en barndomsuppväxt utan överlevnad.

Boken börjar lättsamt, men blir mot slutet väldigt tung, speciellt när Leena (ett barn) berättar historien. Det som gjorde ont var de vuxnas blindhet. Oavsett vad som än pågick, vände de antingen ryggen till eller slog dövörat på.

Ett stycke i boken som jag tyckte var starkt var när Leena medgav att om kunde bli full av godis, var hon villig att avstå från det för alltid.

Påminde en aning om Åse Lindeborgs "Mig äger ingen" men är mycket bättre.
Betyg 4
2009-07-01 10:02
Det första jag tänkte: En-komikers-uppväxt-ig fast... sämre. Men inte dålig. Och kanske nästan bättre?
Den är bra. Tragiskt underhållande. Intressant. Fin. Gillar den smygande vändningen. Jag märkte den inte. Förrän det var försent.
Betyg 4
2009-09-14 11:44
En gripande men ändå lättsamt berättad historia om Leenas uppväxt. I början verkar allt bra men det är nog för att Leena inte är medveten om allt omkring henne då hon är så liten. Men så kan det vara att ett missbruk eskalerar och märks mer och mer också i samma takt som Leena blir äldre och mer medveten om sin omgivning.
En bra bok som jag gärna rekommenderar.
Betyg 4
2011-01-28 14:55
ett bra tidsdokument över folkhemssverige och tredje klassens villkor. En nära gestaltning av att växa upp med missbrukande föräldrar och som därmed har en hög aktualitet även idag. Språket är en bra gestaltning av karaktärerna och huvudpersonens Leenas oerhörda kraft att fortsätta orka är magisk. Skulle gärna använda den här i undervisning både kring integration och som underlag för samtal kring alkohol och droger ur ett barn-perspektiv. Men boken läses nog med fördel av dem som går i gymnasiet eller är äldre.
Betyg 4
2011-04-28 20:53
Jag hade förväntat mig mera av boken då man hört en del om den. Den var lättläst och gick fort att läsa. Men det var tunga bitar i boken oxå.
En tragisk bok med mkt missbruk och små barn är inblandade. Men jag gillade boken ändå på något vis.
Jag skulle vilja veta mera hur det gick, finns det nån fortsättning?

Nu väntar ja på att se filmen.
Betyg 3
2011-05-13 01:30
Trots att allt är helt nytt där Anna och hennes familj flyttar in så är det dit fattigt folk flyttar. Och på tidigt 70-tal i Sverige var det ganska vanligt att fattigt folk var finnar. Inledningsvis är allt bra. Familjen skaffar vänner bland grannarna - vuxna som barn - och för Anna går det väldigt bra i skolan. Men det håller inte i sig. I perioder blir pappas drickande till supande. Och när pappa super, då super mamma.
Och när detta börjar kan det pågå i veckor. Då sluta allt att fungera och Anna slutar att existera. Anna mår dåligt och väljer att hålla till hos grannarna - det är snäppet bättre. Lagom till att föräldrarna nyktrat till, städat upp och snyggat till sig dyker socialarbetarna upp. De ser att allt är bra och kommer inte åter förrän precis efter nästa suparperiod. Anna bär alltid med sig några 25-öringar, så att hon alltid är redo att springa ner till telefonkiosken och ringa polis eller ambulans.

Svinalängorna är Susanna Alakoskis debutroman och mottogs idel hyllningar. Nu senast blev Pernilla Augusts filmatiseringen av boken den stora guldbaggevinnaren. Det är en bok som är värd allt den framgång den fått - men känns ändå som en lättviktare i jämförelse med hennes senaste bok: ”Håpas du trifs bra i fengelset”. Det kadishliknande skrivsätt som genomsyrar boken kan man endast ana i "Svinalängorna". Den här boken i första hand en skildring och i andra hand ett litterärt verk. Men det är mycket bra skildring. Av en liten flicka som försöker få sitt unga liv att hänga ihop genom kaosperioder och hoppas att hennes kärlek och tillit ska bestå tills allting blir bra igen. Och hoppas att allting blir bra igen.

Sannamari Patjas läser in boken på behaglig finlandsvenska som passar bra på alla sätt.
Betyg 4
2012-01-09 16:15
Gripande och vackert skriven bok om en fattig uppväxt i Skåne. Man fick verkligen en känsla för hur Leena kände och tänkte, jag tycker att den var väldigt bra och välskriven!
Betyg 4
2012-10-25 12:20
Om ett barn, som med sin genomskådande blick och mot allt förnuft, älskar sina missbrukande föräldrar och som kanske kan komma klara sig i livet efter barndomen
Betyg 4
2014-02-25 20:17
En skräckskildring om en stora syster i en missbrukar familj. Önskar bara att flickan och hennes bror kan få det bättre. Ser inget ljus i tunneln och hela boken är en käftsmäll från förorten. En tragedi som leder rakt mot avgrunden. Hänförande!
Betyg 3
2014-09-02 20:27
En rakt igenom en enastående och gripande läsupplevelse.
Betyg 4
2015-06-16 20:03
Det är en skrämmande skildring sedd från barnens perspektiv i missbrukarfamiljer. Ett liv med ständig ångest och rädsla. En fråga man kan ställa sig är hur man som förälder kan utsätta sina barn för detta. Men tyvärr med missbruk försvinner vuxenhet och vett och då förstår många inte att det behövs hjälp utifrån. Huvudpersonen Leena lär sig alltför fort olika tillmälen och grova uttryck precis som hennes kamrater. Berättelsen berör då den även om den är en påhittad roman skildrar just vardagen för så många barn i samhället som får leva med aggresiva, berusade eller påtända föräldrar. Jag kan mycket väl förstå varför den fick Augustpriset 2006.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svinalängorna
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews