bokrecensioner boktips

Mercurium

Författare: Ann Rosman
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, mat, hälsa, mord, religion, natur, historia, kärlek, spänning, ungdom, fängelse
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789173518383


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den sanna historien om Metta Fock – enda kvinnliga fången på Carlstens Fästning.

År 1806 anländer Metta Fock Ridderbielke till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Under hela den utdragna rättegången har hon nekat till anklagelserna, och nu är hon dömd att sitta ”på bekännelse”. Isolerad i fästningen på den karga skärgårdsön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under – vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.

2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen utomstående kan ha tagit sig in – eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 140 gästerna? Kriminalkommissarie Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja …

Ann Rosman bor i Marstrand med man och två barn. Mercurium är den fjärde romanen i serien om kriminalinspektör Karin Adler och Marstrand.
Medelbetyg: 3,29 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mercurium :
2012-09-21 15:54
En bok som tvinnar samman nutid och dåtid när Metta Focks öde fängslar igen. Ann Rosman har gjort en mycket intressant roman om Mettas öde. En bok som fängslar även om början kändes lite trög.

I berättelsen så framgår det så lätt det är att bli dömd om någon betydelsefull person i samhället bestämmer. Och så lätt det är att utesluta det som är viktigt för att få sin vilja igenom. Det påminner mig om några rättsfall i nutid där oskyldiga dömts.
Betyg 3
2013-07-20 01:33
Har verkligen tyckt om hennes tidigare böcker, men denna kändes väl seg. Kunde varit lite mer av nutid och mindre av den historiska berättelsen, så hade det blivit lite mer fart.
Betyg 3
2015-05-24 20:53
Den är mycket bra. Historiskt bildande och spännande.
Betyg 5
2015-06-08 11:06
Ha papper och penna i beredskap. Det är många personer och platser att hålla reda på. Med ett uppriktigt intresse för Metta Fock och hennes samtid är detta en sann nöjesläsning. Historisk roman och välresearchad sådan. Inget för den deckarintresserade, men Marstrandsvännen.
Betyg 4
Liknande böcker:
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi