bokrecensioner boktips

Fyrmästarens dotter

Författare: Ann Rosman
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9173514543


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det var som om murbruket inte längre orkade bära den tunga hemlighet som stenhuset så länge bevarat. Innanför väggen fanns ytterligare ett rum som en gång hade tillhört fyrmästarens familj. I dunklet därinne låg en människokropp. Ansiktet var vänt mot dem som om de varit väntade.

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.
Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?
Medelbetyg: 2,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fyrmästarens dotter :
2009-08-22 17:59
Jag blev nyfiken på boken efter att ha läst lite om historien och den sades vara "lite Läckberg" och visst tänker man på Camilla Läckberg när man läser deckaren.
Inget fel i att inspireras av andra. Eller?

Jag vill så gärna tala gott om denna bok. Jag känner verkligen för den, Bohuslän och historien. Men, men... Ann Rosman har bara väldigt lite av ovan nämnda författares berättartalang. Det är en fantastisk historia i en härlig miljö som skulle kunna bli så otroligt bra om den inte blev berättad så svagt.

Här möter vi en rad personer som författaren inte lyckas förankra ordentligt hos mig som läsare. Det är svägerskor, syskon, äkta makar och före detta män som bara inte fastnar. Det är för många personer som egentligen kunde exkluderas - i mitt tycke - för att göra historien lättare att hänga med i.

Handlingen går framåt i jämn takt genom hela boken och spännande detaljer avslöjar sig tidig och inte bara i upplösningen. Det är bra. Det blir aldrig en tråkig bok. Ibland kommer avslöjanden i klump och parti lite väl osmidigt presenterat.

Upplösningen blir en orgie av händelser som snarare trasslar till knuten än löser den.

Det är ingen komplicerad bok - tvärtom ganska simpel - men trots detta upplever jag den som svårläst pga av de svaga personbeskrivningarna. Vem är han nu då? Var hon svägerskan, eller..?

Jag läste klart boken. Jag gillar historien, men är besviken på berättelsen.
Betyg 2
2010-05-03 21:16
En segstartad och rörig bok. Alldeles för många namn att hålla ordning på. Tog sig på sluttampen. Denna kriminalroman utspelar sig i skärgårdsmiljön kring Marstrand. Karin Adler från Göteborgspolisen är den som står för utredningen av det mystiska dödsfallet av en man vars kvarlevor påträffas inmurad i en matkällare.
Betyg 2
2011-06-08 09:50
bättre än Läckberg!
mysig deckare från västkusten. (jag läser dem mest för miljön då jag är bohuslänning) det puttrar fram och den är lättläst.
Betyg 3
2015-04-26 10:41
En bra debut. Ser fram emot fler Marstrandshistorier.
Betyg 3
2015-05-24 20:55
Enkel spänningsroman. Håller med att namnen/personerna är lite förvirrande men helt ok. Måste snart besöka Marstrand med omgivningar !
Betyg 3
Liknande böcker:
Katharinakoden
 J. Horst
Nattmannen
 J. Horst
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan
Blodsådd
 K. Janouch