bokrecensioner boktips

Själakistan

Författare: Ann Rosman
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, historia, kultur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9186587005


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I författarens andra bok står en liten pojke i centrum. Hans anhöriga har vänt honom ryggen, och än värre hållit honom inlåst. Ann Rosmans berättelse handlar om familjeband och samhällssyn och letar sig ända tillbaka till de bohuslänska häxprocesserna. En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson i sin trädgård sitt livs chock när hon får syn på huvudet, högst upp på en spaljé med rosor och luktärter. När Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad av kollegan Robert njuter hon av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sambon Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand. Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare som ägnat sig åt rollspel vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet. Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp medeltidslajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar ...
Medelbetyg: 2,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Själakistan :
2011-01-02 14:46
Det är några månader sedan jag läste boken och allt jag minns av den är de irriterande personskildringarna och deras inbördes konflikter. nej tack, läs den inte.
Betyg 2
2014-12-18 11:28
bland är det skönt att läsa en bra deckare, men då skulle jag kanske valt en annan bok!
Den här boken är lätt att läsa och ger lite förströelse för stunden. Författaren har gjort ett ambitiöst research inför boken, men det har blivit lite för bra. Sammankopplingen ner till häxprocesserna på 1600-talet är krystad och det blir rent för bra med all hämnd på 2000-talet.
Miljön är fint skildrad i Marstrand, men det räcker tyvärr inte.
Betyg 2
Liknande böcker:
Klippdockan
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt