bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
ABC-resan
Barnen på Solbacka
Blomsterfesten i täppan
Duktiga Annika
Elsa Beskows sagoskatt..
Elsa Beskows sagoskatt..
Elsa Beskows sagoskatt..
Hattstugan
Landet Långthärifrån
Lasse Liten i trädgården
Lasse-liten i trädgården
Lillebrors segelfärd
Mors lilla Olle
Ocke, Nutta och Pillerill
Olles skidfärd
Pelles nya kläder
Petter och Lotta på äv..
Petters och Lottas Jul
Puttes äventyr i blåbä..
Resan till Landet Läng..
Sagan om den lilla lil..
Sagan om den nyfikna a..
Sessalätts äventyr
Solägget
Tant Bruns Födelsedag
Liknande böcker:
Alla mina barn
 A. Lindgren
Handbok för superhjält..
 E. Våhlund
Frallan och kärleken
 S. Ohlsson
Frallan räddar världen
 S. Ohlsson
Olga och Stefan gräver..
 H. Willis
Olga kastar lasso
 H. Willis
Kamelen i solen
 G. Ondaatje
Mysteriet med den förs..
 C. Boldt
Jag vill inte flytta!
 S. Blake
LasseMajas Detektivbyr..
 M. Widmark

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFarbror Blås nya båt

 
Författare: Elsa Beskow
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1942
ISBN: 9789163830693
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Petter och Lotta har ju en sällsynt god förmåga att komma vilse och hamna långt bort från de tre trygga tanterna och farbror Blå i Lillköping. Denna gång tar farbror Blå med alla fem samt hunden Prick på en trevlig utflykt i sin nya båt. Men det som skulle ha blivit en dagsutflykt går helt över styr! Medan tanterna och Herr Blå sover middag passar Petter och Lotta på att öva sin roddteknik. Kanske hade den smygturen slutat bra om de inte beslutat sig för att plocka näckrosor och släppt årorna i årtullarna. Som tur är kommer en hygglig skeppare med familj förbi den drivande båten och tar båten på släp och barnen ombord Under tiden har Tanterna vaknat och insett att båten, Petter och Lotta är borta. Eftersom de befinner sig på en ö är det inte mycket de kan göra utan båt. De slår sig till ro för natten i en nybyggd koja. Nästa dag upptäcker de att det bara är ett grunt sund mellan dem och fastlandet. Med Prick i täten vadar de över och är snart tillbaka i Lillköping, men till deras stora sorg finns inte Petter och Lotta där. Men snart dyker ett illa stavat brev från Storköping upp och äventyret slutar på bästa sätt!

Utdrag ur boken:
– Jo, jag kom för att tala om [sa Farbror Blå], att jag har köpt en båt, en alldeles ny roddbåt, som ligger där nere vid bryggan. Och nu ska vi göra en utfärd i den till en holme och ha matsäck med.
Petter och Lotta började hoppa och dansa, så glada blev de, och det gjorde [hunden] Prick med. Men tanterna visste först inte riktigt om de kunde komma med, för tant Brun hade just gjort en pepparkaksdeg, och tant Grön ville fortsätta med päronskörden, och tant Gredelin var rädd att det gick för stora vågor på sjön.
Farbror Blå lyckades i alla fall övertala dem alla tre, och så gjorde tanterna i ordning matkorgen och tog schalar och filtar med sig. Och solen sken allt klarare, och knappt en krusning syntes på vattnet när de kom till sjön.Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Farbror Blås nya båt :


Salamis 2010-11-16 14:42
Beskows sista bok om tant Brun, Grön och Gredelin. Här ger de sig iväg på en liten utflykt. Ger en liten inblick i ett ålderdomligare Sverige.

Jennydockan 2018-01-23 18:21
Petter och Lotta upptäcker en död fågel i de tre tanternas trädgård - och håller genast en liten begravning för den. Och bara för att liva upp stämningen igen tar Farbror Blå med hela sällskapet i sin nya båt. De ror ut till en liten ö. Där slår de läger och där tänker de äta mat. Tyvärr så gör tanterna den upptäckten att det saknas tändstickor. Men Farbror Blå vet råd. Med hjälp av ett förstoringsglas blir det snart eld under grytan med potatis. Efter maten lägger man sig ner och vilar. Alla utom Petter och Lotta. De ger sig själva iväg ut på sjön. Tyvärr så tappar de båda årorna. Men de ombordvarande på ett större skepp upptäcker dem och tar dem ombord. Åter igen en spännande berättelse och med ett lyckat slut dessutom. Jag gillar det här gänget.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Farbror Blås nya båt


  Köp boken som film på cdon: