bokrecensioner boktips

Farbror Blås nya båt

Författare: Elsa Beskow
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1942
ISBN: 9789163830693


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Petter och Lotta har ju en sällsynt god förmåga att komma vilse och hamna långt bort från de tre trygga tanterna och farbror Blå i Lillköping. Denna gång tar farbror Blå med alla fem samt hunden Prick på en trevlig utflykt i sin nya båt. Men det som skulle ha blivit en dagsutflykt går helt över styr! Medan tanterna och Herr Blå sover middag passar Petter och Lotta på att öva sin roddteknik. Kanske hade den smygturen slutat bra om de inte beslutat sig för att plocka näckrosor och släppt årorna i årtullarna. Som tur är kommer en hygglig skeppare med familj förbi den drivande båten och tar båten på släp och barnen ombord Under tiden har Tanterna vaknat och insett att båten, Petter och Lotta är borta. Eftersom de befinner sig på en ö är det inte mycket de kan göra utan båt. De slår sig till ro för natten i en nybyggd koja. Nästa dag upptäcker de att det bara är ett grunt sund mellan dem och fastlandet. Med Prick i täten vadar de över och är snart tillbaka i Lillköping, men till deras stora sorg finns inte Petter och Lotta där. Men snart dyker ett illa stavat brev från Storköping upp och äventyret slutar på bästa sätt!

Utdrag ur boken:
– Jo, jag kom för att tala om [sa Farbror Blå], att jag har köpt en båt, en alldeles ny roddbåt, som ligger där nere vid bryggan. Och nu ska vi göra en utfärd i den till en holme och ha matsäck med.
Petter och Lotta började hoppa och dansa, så glada blev de, och det gjorde [hunden] Prick med. Men tanterna visste först inte riktigt om de kunde komma med, för tant Brun hade just gjort en pepparkaksdeg, och tant Grön ville fortsätta med päronskörden, och tant Gredelin var rädd att det gick för stora vågor på sjön.
Farbror Blå lyckades i alla fall övertala dem alla tre, och så gjorde tanterna i ordning matkorgen och tog schalar och filtar med sig. Och solen sken allt klarare, och knappt en krusning syntes på vattnet när de kom till sjön.


Medelbetyg:
Betygsätt:
Bok recensioner av Farbror Blås nya båt :
2010-11-16 14:42
Beskows sista bok om tant Brun, Grön och Gredelin. Här ger de sig iväg på en liten utflykt. Ger en liten inblick i ett ålderdomligare Sverige.Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Farbror Blås nya båt
Liknande böcker:
Pite och Palt tar bussen
 A. Magnusson
Berits cykel
 A. Hedin
Fågel, fisk eller mitt..
 E. Salomonsson
Pernille i farten
 G. Stevns
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland