bokrecensioner boktips

Den röda grevinnan : en europeisk historia

Författare: Yvonne Hirdman
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170374197


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

" Min mamma är grevinna, sa jag i det snoriga Hökarängen, till de inflyttade ljushåriga ungarna från Norrlands skogar. Inte undra på att de gav sig på mig.

Men hon var faktiskt grevinna, min mor. Fru Charlotte Hirdman hade ett hemligt, kringflackande liv bakom sig innan hon blev vår »utländska« mamma i Hökarängen.

Länge visste jag inte mycket mer. Och så dog hon, hux flux innan hon kunde få bli människa för en, en människa man ville veta mer om.

Min mor föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, då Tsarryssland. Familjen flyttade till Österrike-Ungerns allra östligaste gränstrakter, där hon levde sin barndom under det första världskriget, med östfronten hotande nära. Hon gifte sig med en urfattig baltisk greve, Alexander Stenbock-Fermor och levde det vilda livet i Berlin under de sista åren av Weimar-republiken, innan Hitler kom till makten. Hon förälskade sig i en kommunist och flydde med honom till Moskva via Zürich. Och hon var en av de få som lyckades komma ut ur Sovjetunionen innan den stora terrorn slog till på allvar, i början av 1937.

Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Ofta i mitten. Därför vill jag berätta den här historien för er."

Yvonne Hirdman

I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort. Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia och Europas.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den röda grevinnan : en europeisk historia :
2010-11-15 18:34
För mycket allmän historia, för mycket Yvonne. Pladdrig och okoncentrerad.
Betyg 2
2012-02-03 12:15
I början av boken störde jag jättemycket på Hirdmans talspråksaktiga stil med utrop men efter ett ha läst några kapitel började jag hitta en charm i den så personliga berättelsen om hennes familj. När jag kände igen hennes tankar och funderingar som mina egna kände jag stor sympati. Jag fick slå upp många namn och händelser som inte fanns beskrivna i boken vilket störde mig lite men det gjorde också förhoppningsvis att jag lärt mig mycket nytt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den röda grevinnan : en europeisk historia
Liknande böcker:
Pelé
 E. Edson Arantes do Nascimento
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
En droppe midnatt
 J. Diakité