boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
Forbandede ungdom
Franny og Zooey : Omsl..
Relaterede bøger
Antigone
 . Sofokles
Romerske Dage
 V. Rydberg
Den hemmelige have
 F. Burnett
Bunbury
 O. Wilde
Hvem elsker Yngve Frej
 S. Claesson
Rosshalde : fortaelling
 H. Hesse
Fyrsten
 N. Machiavelli
Nana
 E. Zola
Iliaden
 H. Homeros
Nils Holgerssons forun..
 S. Lagerlöf

Griberen i rugen  anmeldelse

 
Forfatter: J.D. Salinger
genre: Klassiker
Year: 1951
ISBN: 9788702046830
 

Romanklassikeren Forbandede ungdom i nyoversættelse af Klaus Rifbjerg. Den nye titel skyldes, at forfatteren har ønsket at oversættelsen er så tæt på det originale forlæg som muligt.
Holden Caulfield bliver (endnu en gang) smidt ud af skolen et par dage før jul, og i stedet for at tage hjem til sine rige forældre på Upper East Side i NY indlogerer han sig på et hotel. Forældrene venter ham først hjem nogle dage senere, og det er disse dage, der er rammen om fortællingen om hans mislykkede forsøg på at score piger, talrige barbesøg, pengemangel og deraf følgende overnatning på Grand Central Station.


Gennemsnit: 4,04 (26 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Griberen i rugen «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Griberen i rugen :


hink 2003-12-07 02:15
Det här är en märklig bok med flera teman. Boken handlar i stort om en pojke (Holden) som är på väg att bli vuxen, men motsättningar mellan dessa världar blir i många fall för stora. Boken berättas av Holden och berättelesen har ingen logisk ordning (precis som allas tankar), och budskapet är smått snurrigt (dock inte stökigt, mer komplext uppbygt). Holden använder sig inte av en berättarform som direkt beskriver vad han menar. Ibland tonar han ner viktiga tankar som man bara förstår är viktiga efter man lärt känna Holden. (Man måste läsa boken flera gånger och jag har bara läst den två ggr) Efter ett tag märker man dock att det är en mycket intelligent människa (vuxen) som berättar genom en tonårings språk och beteende.

Holden tycks ha väldigt starka åsikter om saker (bedömt ur en subjektiv synvinkel), och dömer oftare än han frikänner. Detta är typiskt för en ung människa då han/hon finner att nästan alla människor är imperfekta. Han ifågasätter dock sina bedömningar stundtals. Holdens uppgift i boken blir att beskydda de svaga från de "falska". Dessa är bla hans lilla syster som han vill rädda från den vuxna korrumptionen (som Holden genomskådar).

Holdens envisahet att alltid hålla sig till den sanning han bygt upp gör honom till en ensamvarg. Hans totala misslyckande i skolan symboliserar hans oförmåga att anpassa sig. Genom hela boken tycker man synd om Holden vars cyniska analyser av andra människor käns hopplös. Tror man Holden så finns det inget vackert eftersom även vackra handlingar har en baktanke. Det finns dock hopp, som alltid.

Boken är delvis roligt skriven, och språket är ungdomligt, men inte som i tex Lundells Jack. Salingers bok är aningen (underdrift) mer komplext berättad och det tycks finnas så många möjliga varianter på tolkningar av hur Holden egentligen tänker. Massa information ges, genom till ytan helt normala ungdomstankar, som måste pusslas ihop. Slutet ger inget direkt svar på om vad som händer med Holden, men att alla människor blir vuxna verkar han i alla fall förstå. Sedan om han fortfarande tycker det är till det sämre är svårare att avgöra.
En sak som dock är klar, är att betyget bara kan bli högt!!

Score 5

jema 2003-12-14 14:15
Jag förstår inte alls varför den här är så omdiskuterad i USA. Det är en ganska rak och enkel berättelse om en ung mans äventyr en helg i New York och hur han ser på vuxenvärlden med dess falskhet och ställer den mot barnets oskuld.
Score 5

annapuma 2004-01-08 14:29
En bok som lämnar bestående avtryck och som man gärna läser om. En bok om att växa som människa och ställa sig frågor om livets mening.
Score 5

Morten 2004-01-29 15:47
Enligt mig den bäst bok jag läst. den tar upp så många saker samtidigt som jag blir så förbannat peppad och glad av den. Ett mästerverk!
Score 5

Elfina 2004-01-30 19:46
Uhm. Vad är allt gnäll om den här boken? Såg inte alls något vidare bra i den...
Score 1

Skriv din egen anmeldelse af Griberen i rugen 


-->