boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
The´re`se Raquin
Relaterede bøger
Antigone
 . Sofokles
Fora°rsblomsten
 E. Johansson
Romerske Dage
 V. Rydberg
Den hemmelige have
 F. Burnett
Bunbury
 O. Wilde
Hvem elsker Yngve Frej
 S. Claesson
Lydighed og længsel
 J. Austen
Medea
 . Euripides
Huck Finn
 M. Twain
Lady Susan-The Watsons..
 J. Austen

Nana  anmeldelse

 
Forfatter: Emilé Zola
genre: Klassiker
Year: 1880
ISBN: 9788792817624
 

-

Gennemsnit: 4 (4 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Nana «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Nana :


buccho 2006-07-20 00:53
Nana är ytterligare en roman och skildring av släkten Rougon-Macquart, vad jag menar med "ytterligare" kan verka lite confused ( har glömt det svenska ordet, tyvärr). I en serie av 20 volymer skildras släkten Roougen-Macquarts levnadshistoria under flera generationer.

Nana är fortsättningen på romanen "krogen", som i sin tur handlar om ett par med två barn, Nana är det ena barnet och det andra barnets liv skildras i " den stora gruvstrejken".

Nana som verket heter och även huvudfiguren som var dottern till paret som skildras i verket "krogen", Bordenave är chefen på en teater och han upptäcker Nana, som förvisso inte har någon talang, men detta ersätts med den bländande skönhet hon av venus blivit skänkt.

Snart är hon omtalad i hela Paris, från de lägsta klasserna till de högsta och männen avgudar henne. Nana som märker att hennes skönhet bländar samtliga, låter snart missbruka den till att tillgodo se sina behov, pengar, ädelstenar och lyxiga hus är bara något av det som männen ger henne för att bara få höra ett från henne. Hon tar hämd på dessa rika karlar som hon fördärvar och plundrar tills de står där beniga och inte har pengar till en droska. Det är då Nana vänder ryggen åt dem, inga pengar? ingen kärlek!

Men hon har ett gott hjärta samtidigt, männen får goda råd från henne, och det är ett bevis på att hon är väldigt klok, eller är det männen som känner sig vilsna i hennes närvaro? men alla är inte rika, alla ger inte henne pengar, ja iaf inte i de mängder som hon hade önskat. George som är en yngling på ca 20 år förälskar sig i henne och Nana hyser en stor kärlek för honom också, men det hindrar inte att han tar livet av sig......

Hennes skönhet låter fängsla männen, splittra familjer, omvända männen i celibat, ruinera grevar och bankirer, skapa svartsjuka, skapa respekt, men dödens vingar övervakar henne och närmar sig allt mera..

Hennes son som blir omskött av fastern dör i smittkoppor och som angriper Nana samtidigt som krig förklarats mot Preussen!

Eter de två senaste verken som jag läst av Zola är jag glad för de sparsamma miljöskildringarna i detta verk, som läsare får man följa handligen i form av konversationer mellan personerna som oftast.
högsta betyg är förmodligen det minsta jag kan ge! ett strålande av verk av en ypperlig bra författare!
Score 5

minigrisen 2007-11-02 13:05
Jag tycker att den här boken var jättebra. Det var lite svårt att komma in i den. Jag hade väldigt låga förväntningar innan jag läste den så det kanske bidrog till att jag gillade den. Personen Nana är mycket tvetydig och svår att tolka. Hon får till slut min sympati trots att hon är väldigt narcissistisk, egocentrisk och infantil. När en författare kan få mig att gilla personer som egentligen är avskyvärda, då är de duktiga!
Score 4

Spaniard 2021-05-18 20:17
Mycket läsvärd klassiker. Nana är en naturlig skönhet som utnyttjar sina kvaliteter och förhäxar i stort sett varenda man i överklassens Paris. Denna överdådiga roman ingår i Zolas romansvit om Frankrikes olika samhällsklasser under 1800-talet.

Det är överdrivet och tillspetsat men ändå klargörande om lyxbegär som inte kan mättas och kvinnors sensuella makt. De enfaldiga männen står på kö för att låta sig ruineras och sensmoralen är att alla får skylla sig själva. Karaktären Nana är otroligt färgstark, trots egoismen och kavalkaden av dåliga beslut känner jag sympati. Mycket intressant.
Score 4

Skriv din egen anmeldelse af Nana 


-->