bokrecensioner boktips

Fatta eld

Författare: Suzanne Collins
Genre: Ungdom
Ämnesord: framtid, ungdom
ISBN: 9789152300107


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En cynisk tevevärld där deltagarna tävlar med livet som insats. Detta kan vara verklighetens underhållning i framtiden... En gastkramande och efterlängtad uppföljare till den internationella succén "Hungerspelen".
Medelbetyg: 3,84 (37 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fatta eld :
2010-08-17 13:06
Tunn uppföljare till Hungerspelen. Det hade antagligen varit bäst att låta en bra bok ligga, istället för att försöka skrapa ihop en fortsättning utan nya idéer. Boken trasslar till en början in sig i löst utkastade trådar utan att handlingen tar sig framåt.
Förutom den tunna storyn börjar jag också inse de saker jag förbisåg med Hungerspelen, som det hattiga tempot, dåliga språket - som i och för sig kan bero på översättningen, men fyllt av stavnings- och meningsbyggnadsfel som bidrar till den lite billiga helheten - och karaktärerna som närmast påminner om superhjältar.
Den här boken hålls trots allt uppe av samhällskritiken som fortfarande osar. Ett uppror har tagit sin början sedan Katniss' revolt i hungerspelen, och uppföljaren känns både mer brutal och hopplös än föregångaren. Men spänningen, logiken och kvalitén tynar bort och storyn faller platt mot slutet.
Betyg 2
2010-08-28 21:53
Tyckte inte boken var lika bra som första boken. Men jag blev inte besviken, jag tycker verkligen att boken var bra. En helt okej uppföljare. Väntar andlöst på sista delen! :D
Betyg 5
2010-10-31 15:20
Men hallå? Den här boken är bra, ni som inte fattar det!
Så, en klockren femma här!
Betyg 5
2010-12-23 21:11
Hey guys, ni sitter och spoilar allting xD jag skulle läsa den och tänkte kolla lite recensioner innan, :P Trots era avslöjanden så var boken förvånansvärt bra! Jag har hört att del 2 är den sämsta men jag tyckte den var jättebra. Jag sträckläste den och njööt, dock var slutet lite förvirrande och motiven känns bleka...
Betyg 4
2011-01-14 22:43
riktigt riktigt braa! men inte riktigt lika bra som första, men änså såå grymt bra, nu längtar jag bara att få lägga vantarna på nästa (och tyvärr sista) boken hur kommer de att gå!?! synd att böckerna är så korta bara, hade gärna vara minst dubbelt så långa. ett fantastiskt jobb iaf, önskar att de fanns fler böcker av denna klass!
Betyg 5
2011-02-08 17:50
Jag var lite tveksam till uppföljaren av "Hungerspelen". "Hungerspelen" tyckte jag var en riktigt bra, spännande bok och jag var rädd för att denna inte skulle hålla måttet och bli en besvikelse. Men jag bestämde mig för att ge boken en chans. Den första delen av boken började lite trögt, men efter ett par sidor var den omöjlig att lägga ifrån sig. Språkfelen finns där och ibland går historien alldeles för fort men jag tycker att det går att bortse då den är så väldigt spännande, precis som den första boken. Jag ser fram emot nästa del men hade önskat att denna del hade varit en 150-200 sidor längre.
Betyg 5
2011-07-20 15:36
Klart sämre än första men fortfarande bra
Betyg 4
2011-10-07 03:12
Fatta Eld är den andra delen i serien om Hungerspelen. Genom skickligt spel lyckades Katniss inte bara vinna Hungerspelen, utan även se till att spelen för första gången vanns av två personer; henne och Peeta. Genom en smart manöver tvingades spelledarna att godkänna denna lösning. Detta med resultat att hela Hungerspelen och president Snow förlorade prestige. Vilket är mycket farligt när hela maktbalansen i världen baseras på att alla fruktar och lyder auktoriteter. För att straffa Katniss och Peeta arrangeras därför det 75e hungerspelet - jubileumsåret - som ett mästarnas möte. Hungerspelet detta år ska bestå av tidigare segrare som deltagare. Vilket innebär att Katniss och Peeta kastas rakt in på arenan igen. Återigen står de inför döda eller dödas för att överleva. Och denna gång tänker president Snow inte låta dem komma undan. Dock pågår det saker under ytan. Distrikten börjar bli oroliga. Det har funnits upplopp och revolutionsförsök. Och en underjordisk organisation - med högt uppsatta personer till och med i distrikt 1 - jobbar för att störta regimen. Som symbol för hela revolten - oavsett om hon vill det eller ej - blir Katniss.

Fatta Eld är en fortsättning på Hungespelen som håller måttet. Trots att upplägget är liknande första boken - ett nytt hungerspel - så har den politiska arenan öppnats upp och fördjupats så spelen pågår minst lika mycket utanför arenan som inuti. Vilket gör boken minst lika spännande som första. Även den psykologiska tyngden kring Katniss och hennes utmaningar fördjupas på ett gastkramande sätt.

Fatta Eld läses in av Anna Döbling, som jag föredrar framför Helena Gripe som läste in första boken. Hon har ett tätare sätt att läsa och även om Helena Gripe gjorde ett bra jobb känns det som om Anna Döblings röst och inläsningsstil passar bokserien bättre.
Betyg 5
2012-02-05 14:31
Var lite skeptisk mot denna uppföljaren. Första boken slutar så perfekt att hela serien kunde ha slutat så, eller så fortsätter man och läser. Jag valde att fortsätta.
Större delen av boken är riktigt uttråkande. Men när man fick klart för sig att de skulle in i Hungerspelen igen, så blev det genast mycket bättre.
Det var en lite mer än okej uppföljare.
Betyg 4
2012-02-27 11:17
Inte lika bra som hungerspelen. Tar ganska lång tid innan boken drar igång och när de dras in i hungerspelen igen så känns det bara som en upprepning. Jag fastnade aldrig på samma sätt i boken men den var helt klart läsvärd.
Betyg 4
2012-07-11 17:54
En klar besvikelse.Boken är seg i början.Man har läst halva boken innan det händer något.Sedan är den lika spännande som den första delen.Får se om sista delen är bättre.
Betyg 3
2012-08-15 15:20
Tyvärr en blekare version av sin föregångare, men man är engagerad i karaktärerna och det är fortfarande en spännande historia.
Betyg 3
2012-08-21 17:06
Trots att jag hade en hel del kritik på den första boken, började jag ändå direkt läsa den andra boken. Första boken slutade lite med en cliffhanger (när det gällde Katnipps relationer) och jag ville veta hur det gick sedan. Men jag blir bara mer kritisk och irriterad. Varför gör de inte si, varför säger de inte så. Största irritationen väcks av bokens slut, när massor med hemligheter avslöjas.
Och om man läser en bok, och man vill hela tiden att andra saker ska hända än vad som händer, då ska man nog läsa en annan bok.
Betyg 2
2012-08-30 22:19
Hungerspelen del 2 är en typisk uppföljare. I negativ mening.
Det blir upprepning och tempohöjning. Det som ska vara mystiskt blir obegripligt och det som ska vara raffinerat blir krångligt. Eftersom jag fått uppfattningen att trilogin var en ursprungstanke känns denna andra del omotiverat svag.

Det är trots allt spektakulärt och spännande men det kommer inte upp i samma klass som Hungerspelen. Nu sätter jag mitt hopp till trean.
Betyg 3
2012-09-08 20:56
Inte lika bra som den första boken i triologin men mycket spännande denna också.
Betyg 4
2012-09-14 08:30
Man är ju alltid lite skeptisk till uppföljare, men jag tycker faktiskt att den här var riktigt bra! Vissa saker tycker jag var lite för lika det som hände i ettan, medan andra verkligen fick mig att dra efter andan och fortsätta läsa! En väldigt spännande bok om modiga människor som vågar stå upp för det de tror på!
Betyg 4
2012-10-07 11:15
Njae. Inte alls som bok 1.
Betyg 3
2012-12-10 16:46
Minst lika bra som ettan
Betyg 5
2013-11-03 15:32
Tyckte "Fatta eld" var mycket starkare än ettan som var lite för mycket av en kärlekshistoria som utspelades i en liten grotta.

Tvåan handlar om hur Katniss förstår att det som händer i Panem inte är rätt, men vad kan hon själv göra något åt situationen? En individ mot en regim som kan använda vilka medel som helst för att assimilera personen eller utrota den. Ren diktatur.

Återigen utspelas ett Hungerspel och underhållningen går ut på att använda tidigare segrare, vilket får en att tänka på "All Star"-avsnitten av serier såsom Project Runway och Top Model. Det är så genomtänkt och återspeglar dagens underhållning, bara på en extremare nivå.
Betyg 4
2014-02-05 12:44
Katniss tror att hennes liv kommer att gestalta sig säkert efter att ha vunnit Hungersspelen men upptäcker att så kommer det inte att bli. Det beslutas att nu ska det bli en kamp mellan segrarna från de olika distrikten, en kamp som det enbart gäller att överleva som en segrare.
Men tävlingsledningen har beslutat att döden ska bli på begränsad yta omgärdade av ett kraftfält. Dessutom ska flera dödas varje dag. Inte bara av medtävlande utan av fasanfulla saker som tävlingsledarna hittat på.
Men samtidigt är det uppror på gång och Katniss får en roll som Härmskrika, en fågel som överlevde, en roll som hon inte ens förstått att hon står för.

Jag tyckte berättelsen var spännande.
Betyg 4
2015-11-25 05:45
Suzanne Collins böcker har ju filmatiserats mycket bra, sällan lyckas en film få med sig så mycket från en bok som hungerspelen och Fatta eld , därför blir handlingen aldrig någon överraskning. Men jag tycker ändå att böckerna är bra, det är ungdomsböcker och det märker man på att de är lättlästa och handlingen är okomplicerad , men fortfarande läsvärda. Jag tycker inte att fatta eld var sämre än första boken utan kvalitén var samma i båda böckerna.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fatta eld
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson