bokrecensioner boktips

Uppsåt

Författare: Ulla Bolinder
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning, dialoger
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185705382


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sivart Förlag ger ut den fjärde fristående kriminalromanen i Ulla Bolinders serie om journalisten David Weber. Tidigare utgivna titlar i serien är Intrång (Sivart förlag), samt Utsaga och Gärningsman (Lindelöws bokförlag).

Lilian Lovén, en 37-årig läkarsekreterare, blir brutalt knivhuggen på sin arbetsplats. Hon kommer snabbt under läkarvård, men hennes liv går inte att rädda.

Det finns inga kända vittnen till själva händelsen, och polisen inleder det mödosamma arbetet med att samla in och bearbeta iakttagelser av misstänkta gärningsmän i närheten av brottsplatsen. Vem kan ha dödat Lilian och varför?

Ulla Bolinder har en originell berättarstil med fokus på brottet genom ett collage av monologer med stor intensitet och närvaro. Språket är enkelt, ärligt och mycket realistiskt.

Ulla Bolinder debuterade 1997 med Övergreppet. Sedan följde romantrilogin Hoppa in då!, Någonstans inom oss och Hela mig.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Uppsåt :
2010-10-20 11:16
Recension av Ulla Bolinders bok Uppsåt

Boken är utgiven på Sivart Förlag och innehåller 235 sidor.

Ulla Bolinder debuterade 1997 med Övergreppet. Sedan följde romantrilogin Hoppa in då! – Någonstans inom oss och Hela mig. Uppsåt är den fjärde fristående kriminalromanen i Ulla Bolinders serie om journalisten David Weber. Tidigare utgivna titlar i serien är: Intrång, Utsaga och Gärningsman. (Lindelöws bokförlag)

Handling: Den 37-åriga läkarsekreteraren Lilian Lovén blir brutalt knivhuggen på sin arbetsplats. Trots att hon snabbt kommer under läkarvård går hennes liv inte att räddas.
Polisen inleder en utredning, men inga kända vittnen till händelsen finns. Den här boken är inte skriven som en vanlig roman, utan den är utformad som intervjuer med olika vittnen av både journalisten David Weber och förhörsledare inom polisen. Det finns även intervjuer med kriminaltekniker och poliser.

Alla texter är skrivna i dialogform och de olika vittnena har olika syn på dem som de misstänker kan vara mördaren. De män som vittnena sett, ser alla olika ut. En del säger att de sett en mörk, kraftig man och några har sett en ljus smal man. Vissa har sett någon som burit på en påse och några tycks ha sett någon bärandes på en stor väska eller ryggsäck. Det blir många olika tips att sammanfatta och en svår uppgift för polisen att hitta den skyldiga. Om nu polisen lyckas att hitta gärningsmannen återstår att se…

En annorlunda skriven kriminalroman. Att boken är skriven som dialoger mellan journalisten David Weber eller olika personer inom polisen gör det hela mera trovärdigt. Författaren använder sig av en del faktauttryck som används inom vården, som kanske kan vara svåra att förstå. Själv hade jag inga problem med det, utan tyckte att det gjorde det hela mera trovärdigt och spännande. Jag tyckte mycket om detta upplägg. Boken var mycket intressant skriven och för mig var det en sträckläsarbok. Jag hade hört talas om Ulla Bolinder och hennes böcker innan, men tyvärr inte läst någon av dem. Nu blir det ändring på det, jag kommer att läsa alla hennes böcker, för den här gav mig mersmak.

Betyg 5/5 Kristina Simar

Betyg 5
Liknande böcker:
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt