bokrecensioner boktips

Tiger

Författare: Mian Lodalen
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, ungdom, vänskap
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789137135380


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Connie är sämst i klassen, platt som en planka, udda och utanför. Men så dyker Räkan, Sirkka och Lillen upp. Sisters in crime. Kaxiga och obrottsligt lojala utmanar de alla normer för hur flickor ska bete sig.

Livet är spännande och ganska roligt trots allt. Ända tills det ofattbara och onämnbara drabbar Connie. Om det här inte bara är en mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det, skriver hon i sin dagbok.

Hon kämpar emot med all kraft, men kan inte värja sig. Och när Anna på en fest frågar om de ska dansa kan hon inte säga nej. Snart lever hon ett dubbelliv, intrasslad i lögner.


Medelbetyg: 4,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tiger :
2010-09-20 18:37
Recension av Mian Lodalens Tiger

Boken är utgiven på Forum och innehåller 350 sidor.

Mian Lodalen är författare, frilandsjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har tidigare gett ut krönikesamlingarna Kärlek (Atlas) och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och dessutom medförfattare till boken Könbalans – så jobbar du jämställt. I den hyllade Dårens dotter (2008) skildrade hon med svärta och humor Connies uppväxt med en pappa olik alla andra.

Handling: Tiger är en fortsättning på Dårens dotter. Det är nu mitten på 1970-talet och Connie har blivit tonåring. När boken börjar har Connie börjat sjuan på Rosenlundsskolan i Jönköping. Flyttlasset har gått från lägenheten på Ekhagen till det fina villaområdet Bymarken (gräddhyllan kallad av Jönköpingsborna). Hon bor fortfarande hos Britta och Lennart. Hennes mamma är död sedan länge och pappa ”Dåren” träffar hon inte ofta nuförtiden.

Connie är inte särskilt utvecklad, hon är ovanligt liten till växten, platt som en planka, något annorlunda och lite utanför. Men helt plötsligt dyker Räkan, Sirkka och Liten upp och hon blir en i gänget. De kallar sig ”de Sisters in crime.” De festar loss ordentligt, dricker sig rejält fulla, röker och hånglar med olika killar.

Mian Lodalen är en otroligt bra författare och hennes tuffa huvudkaraktär Connie, är en person som jag bara inte kan låta bli att älska. Att följa Mian på hennes äventyr i Jönköping är så fascinerande, eftersom jag själv bor där. Jag ser gatorna som Connie passerar från Rosenlundsskolan - genom centrum – Östra Storgatan – Rådhusparken – biblioteket och den långa backen upp till Bymarken. Mian Lodalen berättar om Connies tonårsliv med mycket inlevelse och med glimten i ögat. En bok som får mig att skratta och det är underbart, eftersom jag sällan skrattar åt böcker jag läser, även om böckerna sägs vara roliga. Mian Lodalen är en underbar författare och jag hoppas att många läser Tiger.

Betyg 4/5 Kristina Simar
Betyg 4
2010-12-27 20:06
Fortsättningen på "Dårens dotter" fångade mig mycket lättare än föregångaren. Den här gången får man följa Connie genom hennes tonårsliv; sprit, festande, uppror och gemenskap. Kärleken infinner sig också förstås, men inte alls på det sättet som förväntas av "normala männsikor.
Mian Lodalen skriver med både humor, brutalitet och tragik och jag blir verkligt fästad vid Connie i hennes kval. Av mig får den en 5:a, otroligt svår att lägga ifrån sig.
Betyg 5
2011-04-26 19:10
Hon skriver så bra. Boken sträcklästes
Betyg 4
2014-01-28 13:56
MYCKET läsvärd bok om Connie´s ( Lodalens alter ego) ungdomsår i Jönköping på 1970-talet.
Jag känner igen mig - boken är fylld med tidstypiska minnen från 70-talets Sverige.
Det var drygt ett år sen jag läste boken men minns att jag sträckläste från pärm till pärm...
Betyg 5
2015-06-20 07:10
Tiger är fristående fortsättning på Dårens dotter. Connie har blivit tonåring , kontakten med pappan är bruten, hon bor kvar hos Lennart och Britta. En fantastisk bra bok om hur det var att växa upp på 70 talet , klyftan mellan ungdo7och vuxna, utanförskapet , mellanölen som säljs i affären , Tiger är en generations Roman som får mig att känna nostalgi. Mian Lodalen har fått med allt för att boken ska få fullpot, Dårens dotter var en jätte bra bok men Tiger är ett strå vassare. Hennes personbeskrivningar är så äkta att man tror att man känner karaktärerna , boken tar oss tillbaka till 70 talets Sverige med allt vad det innebär.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tiger
Liknande böcker:
Senare
 S. King
Här är jag nu
 K. Cambell
Olympia
 M. Kallentoft
Gertrud
 M. Gammel Ginsburg
Julia och Jack
 A. Lönnqvist
Skuggan av Rebecca
 S. Hill