bokrecensioner boktips

Dårens dotter

Författare: Mian Lodalen
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, humor, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9137131761


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Connie är en flicka med för lite fett på kroppen och för många tovor i håret. Hon växer upp hos sin moster och hennes man i ett nybyggt miljonprogram i frikyrkometropolen Jönköping. Hennes pappa är visserligen världens roligaste, men han dyker bara upp när det passar honom.

Connie är inte som andra ungar. Flickornas rephoppande intresserar henne lika lite som frökens försök att lära ut alfabetet. Men så småningom får hon en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans parerar de smällarna från vuxenvärlden, ger igen och slår trotsigt in på en allt farligare väg.

Omedvetet börjar Connie härma sin pappa - den karismatiske charmören som byter flickvänner oftare än kalsonger, bohemen, kondomförsäljaren, Cornelisimitatören, racerföraren och fängelsekunden. Mannen som tänjer på gränser för tänjandets skull.

Dårens dotter handlar om en flickas villkorslösa kärlek till en pappa som inte liknar någon annan. En oförglömlig, delvis självbiografisk roman, fylld av både humor och svärta.

Utdrag ur boken:
''Vad är det för på tattarna?'' Frågar jag morfar.
'' inget egentligen'', svarar morfar'' Men en del tycker att de.. att de är lite...hem ...lite annorlunda bara. Jag minns när mormor och jag var unga och bodde nere på öster. Där bodde det många tattare på den tiden. Nere på kålgårdsområdet bodde de. Det var ett redigt slumområde då. Så de var ju fattiga, det var de. Och då menade många att de lurade folk på pengar, att de lurade i affärer. De reste ju runt på marknader och säljer klockor o h hästar och sånt. O h att de stal , sas det. Men jag vet inte . Folk snackar så mycket. Jag har jobbat med ett par tattare och det var inget fel på dem. Bra knegare var det'' , berättar morfar för mig, som har öronen på helspänn. Jag sitter som i kyrkan och lyssnar på morfar. Vad mycket han kan.

Medelbetyg: 3,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dårens dotter :
2009-01-14 20:57
Jag tycker den här boken är rolig, tragisk och gripande. Det är svårt att lägga ifrån sig den, jag bara måste få veta hur det går för lilla Connie. Jag rekommenderar boken varmt!
Betyg 4
2009-06-14 15:24
Mians Bäst bok !! Den liknar Susanna Alakoskis prisvinnande bestseller, SVINALÄNGORNA, i stil & berättatande överhuvudtaget. Vilket är en stor komplimang! Gillade du Svinalängorna kommer du absolut gilla denna! LÄS !!!
Betyg 5
2009-07-05 21:52
En historia om en inte så lyckad uppväxt. En berättelse som känns trovärdig - men så är det ju delvis självbiografisk också. Mostern och morbrodern tecknas dock som väldigt känslolösa och det känns inte helt ok. Jag tycker att det är en läsvärd bok, som får en att fundera lite..
Betyg 4
2009-07-24 18:09
Recension av Mian Lodalens bok Dårens dotter

Mian Lodalen är född 1962 och uppvuxen i Jönköping. Numera bor hon i Stockholm, där arbetar hon som författare, frilansjournalist, krönikör och föredragshållare.

Dårens dotter handlar om lilla Connie som tidig förlorade sin mamma. Först bodde hon hos sin mormor och morfar, sen hos sin moster och morbror. Hon träffar sin pappa lite då och då. Han ska egentligen ha henne varannan helg, men ibland dyker han inte upp.

När han kommer hör Connie ett brummande ljud som är från hans Volvo P 1800. Han tror att han är James Bond då. Han har nästan alltid en ny flickvän vid sin sida. Men ett tag hade han ett längre förhållande med Ulla. Ulla har en son som heter Kalle, han och Connie blir bästisar. De hittar på en hel del bus tillsammans.

Pappa ”Dåren” driver en affär i Jönköping, där han säljer kondomer. I frireligiösa Jönköping är det inte så passande. Den får snart läggas ner.

Då öppnar han en affär i Göteborg, där han säljer kläder som han köper utomlands. Lilla Connie som bara är 8-9 år får hjälpa till i affären hela dagarna när hon är hos sin pappa.
Connie själv har det svårt iskolan. Hon hänger inte med, utan dagdrömmer och är allmänt ointresserad.

Mian Lodalen har lyckats skriva boken med glimten i ögat, även om handlingen stundtals är ganska tragisk. Men Mian är duktig på att formulera sig på ett bra sätt både muntligt och skriftligt

Har hört rykten om att Mian skriver på del 2 av Dårens dotter. Hoppas att det är sant. Vill gärna veta hur det går för Connie och pappa ”Dåren” i fortsättningen.

Av Kristina Simar
Betyg 4
2009-12-07 16:01
Jag skulle vilja ge boken en 4:a i betyg. Men den är endast läsvärd i början och de sista hundra sidorna i boken. I mitten blir det lite väl mkt om pappans dåraktigheter och dotterns hyss
Betyg 3
2010-01-11 20:47
Jag tyckte mycket om denna. "Dårens Dotter" berättar historien om Connie - som tidigt förlorar sin mamma och får växa upp bland vuxna som knappast bryr sig överdrivet mycket om henne. Hon tycker de vuxna är trista - alla förutom hennes pappa, som med sin lekfulla och spännande livsstil struntar i samhällets normer och lever som han själv vill. Han tycks vara världens bästa människa och Connie kan inte låta bli att efterlikna honom och följa hans fotspår. Men vem är han egentligen? och varför hör han aldrig av sig och är aldrig intresserad av henne, annat än att ha någon som lyssnar på hans galna livshistorier?

En mycket humoristisk men ändå sorglig skilldring. Jag tycker dock att slutet hafsades bort allt för lätt och märkte att det var en bra idé att läsa om prologen om man ville bli tillfredsställd.
Betyg 4
2012-01-25 13:51
En underbar bra bok om Connie som bor i Jönköpinge hos sin moster och hennes man. Hennes mamma är död men hon har en pappa som kommer och hämtar henne ibland. Hon avgudar sin pappa som inte är som andra pappor och med en barns ögon och språk berättar hon om sin uppväxt som är fylld av bus, men också ensamhet och svek från vuxenvärlden. Det är även en generationsroman, om hur det är att växa upp på 60 talet i sverige. Mycket charm har boken och jag har haft mycket svårt att lägga den ifrån mig.
Betyg 4
2012-10-27 17:37
En sk självbiografisk roman som det numera går tretton på dussinet. Det här var tyvärr den fjortonde.
Betyg 2
2014-01-28 13:49
En mycket intresseväckande berättande roman.
Man får följa Connie - ett barn utan mamma, med en strövis närvarande far- hon bor hos sin moster och morbror.
Som tur är har hon den jämnåriga kamraten Kalle. Tillsammans gör de hyss av varierande slag och försöker överleva den karga verkligheten.
Jag sträckläser dessa allvarliga boksidor. Författaren berättar mycket gripande och i ett snabbt tempo om sin barndoms vedermödor.
Jag som också är född på sextiotalet, känner igen en hel del...
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dårens dotter
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston