bokrecensioner boktips

Det fördolda

Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113028293


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det börjar med ett samtal till polisen. En femtonårig pojke, Roger, är försvunnen. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen och experten på gärningsmannaprofiler, Sebastian Bergman, har på senare år helt dragit sig tillbaka från polisarbete, men tvingas nu in i utredningen. Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.

Medelbetyg: 3,38 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det fördolda :
2010-09-05 13:30
Wow, vilken debut av detta deckarpar - Hjorth och Rosenfeldt. Jag blev verkligen positivt överraskad! Detta är första boken i en planerad serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Vilken personlighet! Även övriga karaktärer i boken ges en distinkt beskrivning. Hela persongalleriet är genomtänkt och intressant.

Handlingen är trovärdig och har många intressanta vändningar.

Jag längtar redan till bok nummer två!

Tummen upp!
Betyg 5
2010-09-06 17:00
Recension av Mikael Hjorth och Hans Rosenfeldts bok
Det fördolda

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 419 sidor.

Mikael Hjorth är manusförfattare och en av grundarna till produktionsbolaget Tre vänner. Han har skrivit manus till tv-serier som Svensson, Svensson och Cleo och varit exekutiv producent på ett antal långfilmer, bland annat filmatiseringen av Snabba cash.

Hans Rosenfeldt är även han manusförfattare men också känd som programledare i tv för Parlamentet, Högsta domstolen och Folktoppen. Han har även medverkat som deltagare i På spåret. Han hörs också flitigt i radions På minuten. Han var nöjeschef på SVT 2003-2005.

Handling: Berättelsen utspelar sig i Västerås. En mamma ringer polisen en söndagsmorgon och anmäler att hennes 16-åriga son Roger varit försvunnen i 22 timmar.

Först misstänker polisen att han rymt till Stockholm för att ha lite kul. Killar i den åldern gillar ju ofta lite utmaningar. Tyvärr så hittas Roger mördad, med hjärtat utskuret. Nu börjar istället en jakt på en mördare.
Sebastian Bergman, psykolog och expert på gärningsmannaprofiler kommer till Västerås efter att hans mamma dött. Han måste ta hand om försäljningen av hennes hus. Han har under en längre tid dragit sig tillbaka från sitt arbete efter att ha drabbats av en personlig tragedi. Efter tragedin har han blivit sexmissbrukare.

Nu när han är i Västerås hamnar han mitt i utredningen av Rogers död och det blir så att han hjälper sin gamle kollega Torkel Höglund och hans grupp från Riksmordskriminalen med mordet.
Roger går på den privata Palmlövska skolan. Ledtrådarna leder till den nya skolan som utåt sätt är en skola med felfri miljö, kanske den ändå bär på en hemlighet.
Läsarna får följa med om en spännande och skrämmande jakt på mördaren och vem det är får man inte veta förrän precis i slutet.

En välskriven och spännande kriminalroman av debutanterna Mikael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Ibland kunde den tyvärr vara lite långdragen, och sexmissbrukaren Sebastian Bergman retar upp mig lite. Att han lyckas förföra varenda kvinna som kommer i hans närhet känns lite overkligt. Om jag ser till hela berättelsen så är det en bra kriminalroman som även har bra beskrivningar på karaktärer och miljöer.

Betyg 3/5 Kristina Simar
Betyg 3
2010-10-23 13:14
woow, grattis Hjort och Rosenfeldt till en kanonbok! och grattis till oss läsare som får läsa en så förstklassig deckare, av debutanter till på köpet. detta bådar gott! läs och njut!
Betyg 5
2011-01-09 11:56
Visst var den spännande och välskriven, men den saknar helt psykologisk trovärdighet.
Betyg 3
2011-01-23 13:25
Nja. Som debut betraktat är det här naturligtvis en bra bok. Det är framförallt den mycket bra skildringen av alla karaktärer som bär upp boken. Sett som deckare är den rätt medioker. Det är lågt tempo och polisarbetet känns inte helt autentiskt. Deckarhistorien har också sina brister. Utan att avslöja för mycket undrar jag till exempel hur de fick ihop de sista två dödsfallen med mördaren? Varför skulle kvinnan kontaktat just den personen och inte den yngre? Det var ju den yngre hon haft kontakt med tidigare och det stod att hon såg mördaren i hallen? Men det var ju inte DEN mördaren hon måste misstänkt, utan den yngre.

I vart fall var det inte något i de vändningar som presenterades som överraskade. Det fanns för få möjliga personer att misstänka när det kom till kritan.
Betyg 2
2011-03-20 21:39
En pojke försvinner i Västerås och hittas mördad. Boken följer bokens huvudperson, psykologen Sebastian och polisens vedermödor för att hitta den skyldige. Egentligen en ganska traditionellt upplagd historia, men den är skriven med finess och ett bra driv. Spännande och läsvärd.
Betyg 4
2011-07-27 06:17
Jag läste boken nyss och funderar över personerna. Det finns inte så många av personerna som jag skulle vilja träffa i verkligheten. Möjligen Billy och Vanja. Är det så att personerna i deckare måste ha så utpräglat negativa egenskaper för att det skall bli spännande att läsa?*I denna bok har de flesta så svarta egenskaper. De är cyniska, otrogna, svartsjuka, hämdlystna, ensamma, fattiga och maktlystna? Huvudpersonen borde åtminstone ha mer värme och strävan efter rättvisa och godhet.
Betyg 1
2011-09-30 21:00
Västerås skakas av ett mord på en sextonårig pojke som fått hjärtat utskuret ur kroppen.
Kriminalpsykolog Sebastian Bergman befinner sig i staden för att göra upp med sitt förflutna. Han bär på en stor sorg och är inte längre aktiv som psykolog. Av en tillfällighet hamnar han mitt i denna utredning.

Detta är den första boken i en serie med kriminalpsykologen Sebastian Bergman i huvudrollen. En spännande historia med många svängningar. En mycket bra deckardebut av duon Hjorth / Rosenfeldt.
Betyg 3
2012-07-18 14:21
lättläst och spännade.
Betyg 4
2012-10-27 14:35
Inte en trött lagom alkoholiserad polis så långt ögat kan se. Däremot en dessilusionerad psykolog som får (nästan) varje kvinna i säng. En bra deckaredebut, även om trovärdigheten i storyn fick sig en rejäl törn på bokens sista sida.
Betyg 3
2012-11-28 17:58
Boken är ganska välskriven med en bra intrig. För en gammal västeråsare känns det dock som författarna köpt en karta över Västerås och utifrån denna försökt få till en lokal miljö. Detta har totalt misslyckats. Bara ett exempel; att placera övervakningskameror på Drottninggatan är så osannolikt det kan bli. Den gatan är en ganska lång gata i stadsdelen Jakobsberg med villor och hyreshus. Inte en kamera så långt ögat når. Boken är full av sådana exempel. Kanske har författarna velat ha möjlighet att bara ändra stadsnamnet om boken skall ges ut utomlands. Beskrivningen av staden passar på de flesta städerna. Ingenting som faktiskt utmärker Västerås finns med, Domkyrkan, Kyrkbacken etc. Annars OK.
Betyg 3
2013-04-25 10:31
En bok med bra driv i berättelsen. Välskriven, spänningen hålls vid liv. Ett par invändningar dock: Sex-missbruket kunde ha lämnats därhän. Tillför ingenting. Och varför måste det alltid finnas minst en korkad och osympatisk polis i svenska polisromaner? Hur ofta förekommer det i Sverige att flera personer mördas i en och samma historia? Mycket sällan, men i svenska deckare tar folk livet av varandra i parti och minut. Bättre kanske att skriva denna typ av deckare i ett fiktivt sammanhang, som t.ex. Håkan Nesser gjort. Det skulle åtminstone skapa en illusion av trovärdighet.
Betyg 3
2013-09-19 10:55
En bra bok !
Betyg 4
2015-04-23 12:49
Det finns många hemligheter i skolans värld och i elevernas liv. När en pojke förvinner och senare hittas mördad leder detta till att ännu fler mord begås och att det som döljs kommer upp till ljuset.
Men vad är mördarens motiv?
En spännande deckare med flera intressanta personer.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det fördolda
Liknande böcker:
Städerskan
 N. Prose
Arnes julhelvete
 C. Olséni
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery