bokrecensioner boktips

Statsrådet och döden

Författare: Bo Balderson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1968
ISBN: 9789185267682


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Trött på att läsa om livets ruskigheter och om olyckliga poliser?

Läs då om det levnadsglada och omätligt rika Statsrådet som lever lyckligt omgiven av hustru och 14 barn och har som hobby att lösa finurliga mordgåtor.

Här har en nobelpristagaränka dött lite väl hastigt i sitt ombonade sommarhus. Bland de misstänkta i skärgårdsidyllen finns en landshövding, ett justitieråd, en kirurgiprofessor och en konstnär.

Boken har av experter betecknats som en av de bästa deckare som skrivits på svenska vad gäller spänning, intrig och upplösning och naturligtvis som den roligaste!

''Det inte minst märkliga är att han åstadkommit ett så fint mysterium. Elegant, fyndigt och logiskt.''
- Dagens Nyheter

''Jag har haft mycket roligt åt boken. Jag har rekommenderat den till alla människor. Jag måste läsa om den.''
- Tage Erlander i Vecko-Journalen

''En mycket skicklig, mycket rolig deckare. En absolut fullträff.''
- Svenska Dagbladet
Medelbetyg: 3,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Statsrådet och döden :
2004-09-07 21:38
Allra första boken om stadsrådet och gnällige adjunkt Persson. Rolig!
Betyg 3
2004-09-08 09:17
En trivsam gammal deckare som beskrev ett mer idylliskt och naivare
Sverige som många av oss saknar...
Klart läsvärd!
Betyg 3
2005-06-03 15:32
Otroligt rolig!!!!
Betyg 4
2006-10-11 01:20
Statsrådet och Döden är Baldersons första bok om den berömde mordutredaren och hans motvillige svåger.;ungkarlen,adjunkten i historia och operafantasten Vilhelm Persson,bror till statsrådets hustru Margareta.
Och den är faktiskt den mörkaste av dem.

Platsen är Lindö,en exklusiv sommarresort för mer välbärgade Stockholmare.Här har Stadsrådet och hans omfångsrika familj sitt sommarhus.Och här bor även nobelpristagaränkan Beata Gyllenstedt,en excentrisk gumma som en natt hittas ihjälskjuten med ett salongsgevär i sitt vardagsrum.
Här dras veliga landshövdingar,ett buffligt justitieråd(på ön känd som ägare till ett utedass byggt som en katedral),en lätt enstörig kirurg,en sluskig konstnär,en strikt och till synes lätt känslomässigt hämmad ungmö(systerdotter till Beata) och en våpig blondin in i handlingen.
Stadsrådets luttrade adjunktsvåger Vilhelm som lever ensam i en lägenhet på Söder med sina böcker och sina operaskivor till vardags,har tvingats ut i exilen och det mycket motvilligt.
Och Statsrådet sätter tänderna i sitt allra första mordfall.

Den är den i min mening otäckaste av Baldersons romaner,det finns en svärta i den som försvann senare,men Baldersons berättarstil är som alltid underhållande och kvick.
Visst är karaktärerna överdrivna,men här känns det rätt eftersom Balderson just är humorist mer än en traditionell deckarförfattare.
Betyg 4
2010-02-16 23:08
I Stockholms skärgård ligger himmelriket (eller om du frågar Adjunt Persson - helvetet) på jorden. Här residerar statsrådet i sin Villa Björkero. I denna första bok om statsrådet är denne tämligen ung och far bara till fjorton barn (barnaskaran tenderar dock utökas). Statsrådets kvicka hustru Margareta, som har fötterna på jorden och utgör ett tryggt ankare för det besinningslöse Statsrådet har en olycksfödd bror som varje sommar tvingas ut till Lindö för att njuta av sommaren. Denne bror tillika statsrådets svåger är en pensionerad lärare som njuter av antika klassiker, opera och civilisationen, kort som gott gärna i civilisationen och inte hemma hos sin syster och hennes påfrestande man, helt oavsett den stärkande skärgårdsluften och karaktärsdanande djurliv. Oturligt för Adjunt Persson blir heller sällan vistelserna i Björkero särskilt avslappnade utan tenderar locka till sig obehagligheter som mord och tragedier. Att statsrådet dessutom är barnsligt förtjust i att lösa mordgåtor och behandlar de misstänkta med överdriven nit (som han motiverar som rättvis eftersom han råkar vara justitieminister och därmed, enligt honom själv, höljd i det polisära) gör knappast saken bättre. Denna bok börjar med att statsrådets grannar blir mördade i något som tycks vara en olöslig "tomma rummet"-gåta. Vildsint börjar statsrådet förhöra misstänkta och bedriva egen utredning paralellt med polisens. Hans framfart kan enbart stoppas genom en lösning av mordgåtan eller ett mord där statsrådet själv blir offer.

Denna bok är författarens egen favorit. Trettiotvå små ledtrådar ger oss möjlighet att lösa fallet före statsrådet - men denna pusseldeckare är svårtydd. Utöver en intelligent intrig finns här möjlig empati som i senare böcker tycks allt mer sällsynt. Humorn är och samhällskritiken är ytterligare en orsak att hylla boken. Man blir förtjust i alla karaktärer, inte minst den infantile mordlösaren själv som med naiv bufflighet tar reda på allt han vill veta om de misstänkta - och gör det framgångsrikt. Själv tyckte jag att denna bok var bäst ur serien (varav jag läst alla böcker utom en). Det märks att författaren har en agenda, en form och vilja att berätta sin historia. Jag gav "Statsrådet och döden" en fyra i betyg.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Statsrådet och döden
Liknande böcker:
Städerskan
 N. Prose
Arnes julhelvete
 C. Olséni
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling