bokrecensioner boktips

Harpsundsmordet

Författare: Bo Balderson
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, humor
Utgivningsår: 1969
ISBN: 9789188540171


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kommer ni ihåg Statsrådet från ''Statsrådet och döden''? Han som blev utnämnd därför att han hade för stora galoscher? Här kommer han tillbaka. Barnaskaran har vuxit och förmögenheten har blivit ännu större efter vad statsrådet kallar en ''fondemulsion''. Dessutom har han blivit justitieminister.
Honom rår ingen på och påföljd av sin trogne Watson, adjunkten Persson, löser statsrådet på sitt energiskt förvirrade sätt en överrraskande mordgåta i den sörmländska idyllen inpå Harspsunds knutar. Några uppsluppna scener förssiggår även på själva statsministerns slott och t.o.m i den celebra ekan.
Handlingen är spännande och munter och kryddas med de elaka politiska interiörer som redan kommit hela det offentliga Sverige att ängsligt fråga sig om Bo Baldersson är deras kollega, deras assistent eller deras chef.

Utdrag ur boken:
''Statsrådet drog i rockärmen och såg på mig som en motionshungrig boxer ser på sin tungfotade husse och jag föll in i ansträngd trav.
Jag såg honom aldrig där han stod gömd bland de djupa skuggorna på husets baksida. Men när vi kom genom grinden måste nerverna ha svikit honom, för vi hörde snabba flyende steg över gruset.''

Medelbetyg: 3,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Harpsundsmordet :
2006-06-20 19:21
Boken börjar med att man får veta att någon är död. SEdan börjar berättelsen om med att Statsrådet och adjunkt Persson har tagit in på hotell. Tanken är att Persson ska bo på hotellet medans statsrådet är på Harpsund om dagarna och jobbar. Redan i första kapitlet bjuds på lite humor. Statsrådet har ju hamnat i regeringen på ovanligt udda sätt och hans kollegor undrar om han verkligen är socialdemokrat. De har bestämt sig för att ta reda på det. "Från dessa samtal kom statsrådet piggt och klarögt som ett barn från morgonens lekar, men inkvisitorerna gick dädan, bleka och förvirrade och med vitt skilda uppfattningar. Industriminister ansåg sig ha fått sina gamla misstankar att statsrådet var högerman bekräftda, försvarsministern hävdade att han blotta rent vänsterextremistiska böjelser medan utbildningsministern inte funnit något alls och gissade på Folkpartiet."

Det jag gillar mest av allt med böckerna om statsrådet är att det är ett tydligt persongalleri. Även i denna är det det. Ett bridgegäng samt några nära anhöriga till den giftmördade mannen. Allt utspelar sig i ett litet samhälle i Södermanland, tydligen drygt en timme med bil från Stockholm samt nära till Harpsund. Man får känna doften av syrener, dynga och hårvatten. Rikshunden får vara med på ett hörn, han förstör bevismaterial och anfaller Persson.

En bra deckare, men inte mer. Inte särskilt spännande heller. Kanske första gången man läser den men nu har jag läst den några gången innan jag skrev recenssion. De andra i serien är bättre tycker jag.

En kul grej är att Bosse Ringholms nämns. "...Tro mej, ingen har uträttat så mycket för att motverka socialismens utbredande i det här landet som detta bolag. (Systembolaget) Han funderade. Det skulle i såfall vara Aftonbladet och Bosse Ringholm i förening."

Är det dagens Bosse Ringholms om nämns??
Betyg 3
2006-10-11 01:09
Baldersons andra bok tar avstamp i ett mord på den gamle industrimagnaten Adolf,bror till Statsrådets gamla barnsköterska Mommy.Han blir arsenikförgiftad natten innan sin födelsedag och den förvirrade och skräckslagna skaran gratulanter får sätta sin tilltro till Statsrådets berömda och klumpiga mordutredningsförmåga.Polisen är som vanligt i Baldersons böcker tämligen handlingsförlamad.En k-märkt vakthund från Harpsund,kallad Rikshunden,gör en misslyckad och farsartad insats som spårhund som börjar med en attack på Vilhelm och slutar i ett slagsmål på en Bokharamatta hemma hos den smått märkliga deckarförfattarinnan Therese,en av gratulanterna.
Det hela utspelas i den fiktiva Mälardalsstaden Ädelsta dit flera skruvade karaktärer tagit sig för att fira den gamle industrimagnatens stora dag.
De flesta ska snart visa sig ha ett horn i sidan till honom.Upplösningen är faktiskt oväntad och slug.

Skriven 1969 och det märks på miljöer och skildringar,men ändå är Harpsundsmordet ett kul tidsdokument med många samtida referenser till politik(många tror att en känd politiker måste dölja sig bakom pseudonymen Bo Balderson,inte utan skäl förstås) och annat.
Som vanligt dras svåger Vilhelm ofrivlligt in i händelserna och det hela beskrivs på ett sätt som gör det svårt att inte dra på mungiporna även om en del av svärtan från föregående bok fortfarande finns kvar i författarens berättarstil.Senare blev böckerna glättigare.

Jag gillar Baldersons sätt att skriva.Återupptäck hans böcker.De är suveräna som tidsdokument i sin stil,om man nu inte stör sig på det typiskt sextiotalsmässiga i den.
Och ja,det är såvitt jag vet dagens Bosse Ringholm som åsyftas=)
Betyg 4
2010-02-10 03:13
Knepig, lågmäld och underfundig humor blandat med några gapskratt och i sammanhanget ovanliga miljöer. Min första Balderson och därför sammantaget värd en femma för mig.
Betyg 5
2010-02-18 00:46
Adjunkt Vilhelm Persson blir åter ett bihang till sin svåger Statsrådet i jakten på en mördare. Denna gång i Harpsundstrakten. Fabrikören Adolf Lindberg blir giftmördad morgonen han fyller 80. Misstankarna riktas väldigt snart mot dennes son Ejnar som blir arvtagare till Adolfs hela förmögenhet. Men misstänkta är också Generalen, Ambasadören och Apotekaren som under åren träffat Adolf regelbundet för att spela bridge och som alla är märkligt intresserade av dennes massiva sekretär.

Med sedvanligt gott humör tar sig Statrådet - i egenskap av polisväsendets högste chef - sig an utredningen. Och med sedvanlig motvilja och klagan hjälper Adjunkt Person till.
Harpsundsmordet är den andra i Bo Baldersons serie om Statsrådet och bjuder på mycket underhållning och en ovanligt gripande mordhistoria.
Betyg 4
2015-08-22 13:27
En humoristisk deckare som inbjuder till gapskratt då och då. Statsrådet som ingen i den socialdemokratiske regeringen riktigt vet vilket parti han egentligen sympotiserar med. Därför blev han omplacerad till justitieminister för där trodde de andra att han skulle göra minst skada. Statsrådet tar sig an uppgiften på stort allvar vilket ibland ger helt komiska scener. Att han bara råkar hamna mitt i ett mord är inte så konstigt då både han och hans svåger adjunkt Persson har detta för vana sen tidigare.
Handlingen rullar snabbt på och det händer mycket hela tiden. För dem som var med under Tage Erlanders tid så kan den här boken ge extra kryddning till tillvaron. En avkopplande och rolig roman.
Betyg 4
2019-07-07 17:55
En mycket rolig och underhållande bok. Kängorna mot politiken och politikerna är många och välfunna. Deckargåtan är inte särskilt engagerande, men den är inte heller huvudsaken.
Betyg 3
Liknande böcker:
De tre friarna
 M. Sandemo
Hälsa till mamma
 S. Lindqvist
Jag tänker ofta på pin..
 M. Stalbohm-Stieger
Klippdockan
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie