bokrecensioner boktips

Jag finns

Författare: Maja-Maria Henriksson
Genre: Biografi
Ämnesord: ungdom, mobbing
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789127120198


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Allting borde vara bra i Johannas liv. Hon borde ha kompisar, trivas i skolan, göra det som andra 14-åringar gör. Men Johannas liv är inte som andras. Hennes genomsyras av kaos och ångest. I skolan blir hon fysiskt och psykiskt misshandlad av två pojkar. Hemma blir hon det av sin mamma.

Jag finns är en berättelse om överlevnad mot alla odds, om mod och kraft att bryta sig loss. Den bygger på författarens egna erfarenheter, och är en svidande kritik av det skolväsende som vände henne ryggen. Den visar också hur vuxenvärlden kan svika genom att välja att inte se, inte förstå, inte ta sitt ansvar.

En ohyggligt stark ungdomsroman som inte lämnar någon oberörd.


Utdrag ur boken:
Hjärtat är en muskel som aldrig vilar.
det arbetar varje dag, natt, timme, minut, sekund.
Tänk om det slutar?
Tänk om det bara väljer att stanna?
Då finns man inte längre

Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag finns :
2010-02-11 13:01
Recension av Maja-Maria Henrikssons bok Jag finns

(Detta är en recensionsbok från Natur & Kultur)

Maja-Maria Henriksson är 35 år, bor i Stockholm med sin sambo och två döttrar. Hon arbetar som fotograf och bildkonstnär. Boken bygger på författarens egen uppväxt och är hennes debut som författare.

Handling: Johanna är 14 år och borde ha det som de flesta 14-åringar. Trivas i skolan, ha roligt med kompisar och ett tryggt hem.
Men Johanna har inget av detta. I skolan blir hon både psykiskt och fysiskt mobbad av två killar i klassen. Värst är Vedin. Han sparkar på henne, bränner henne med cigaretter på kroppen och försöker dra ner hennes byxor. Någon lärare eller annan vuxen i skolan borde väl se något, men eftersom ingenting händer så är det antingen ingen som ser, eller så låtsas de inte se.

När Johanna kommer hem, möts hon oftast av en glad mamma som lagar god mat eller bakar. Mamma säger att de ska ha en mysig kväll tillsammans med lillebror Linus som är fyra år. Det är sällan den där mysiga kvällen blir av. Mamma börjar reta sig på något Johanna gör eller säger. Hon skäller på Johanna om maten eller baket blir misslyckat, då är det hennes fel. Även av sin mamma blir Johanna både psykiskt och fysiskt misshandlad.

En dag får Johanna nog: Hon ska ge igen!

En sorglig och tragisk berättelse om Johanna som inte har det som de flesta 14-åriga tjejer har det. I den åldern ska man sprudla av glädje tillsammans med vänner. Jag känner en klump i magen och tårarna bränner bakom ögonlocken. Maja-Maria skriver så känslosamt om Johanna. Jag vill bara kliva in i boken och ta Vedin i kragen och prata förstånd med hennes mamma.

Detta är en ungdomsbok och jag tycker att den borde läsas i varje högstadieklass. Föräldrar bör även läsa den. För att få upp ögonen för de signaler som deras tonåringar kanske ger.

Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5
2010-10-03 17:43
En stark och gripande berättelse om en tonåring som saknar grundtrygghet i livet. Hemma lever hon med en lynnig mor och i skolan mobbas hon. Man riktigt känner hennes ångest och oro ända in i märgen. Boken känns viktig både för föräldrar och tonåringar, som upplysning mot mobbing m.m.
Betyg 4
2011-01-11 19:59
Boken som säljs av Natur och Kultur (Pocketshop bl a) har en annan framsida och är en närbild på en 18-årig flicka. Fotografiet är taget i samband med en fotoutställning där modellen ställde upp utan ersättning för att användas vid en välgörenhetsinsamling.

Utan godkännande har denna bild använts till bokomslag.
Det är min dotter.Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag finns
Liknande böcker:
Prästungen
 G. Tunström
Knutbyflickan
 L. Kuling
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Vägen ut
 H. Martinson
Hitler En Biografi
 J. Fest
Dåliga mänskor
 M. Andersson