bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Jag är Daniel
Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJag är wanted

 
Författare: David Larsson
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789146220176
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Eftersom jag levt på skiten i stort sätt i hela mitt liv, så javisst, man kan säga det har varit mitt yrke. Var inte ute efter brudar, lyx, knark eller bli någon don Maffia. Droger. Nej tack, inte på min macka. Brudar. Jo, men lagom viktigt. Lyx. Det kom på köpet, men inget jag suktar efter direkt. Spänning. Ja tack, men kan egentligen vara utan. Makt. Nej inte direkt. Respekt. Nope. Våld. Ett verktyg. Stålar. Ja mycket, men inte allt. Så vad fan var det då? Varför? Håll i hatten för det rimmar dåligt, jävligt dåligt: trygghet, är ordet för mig."

Att vara yrkeskriminell och leva i den undre världen är som att spela tio schackpartier samtidigt, hela tiden. Och för att komma i mål, kamma hem spelet, måste man vinna, inte bara ett parti, utan vinna hela tiden. Alla spelen konstant. Förlorar du en enda gång kan det leda till riktig skit, kanske din död. Du vet inte vem du spelar mot i alla lägen. Och det är inget åtta till fem, utan tjugofyra. Dygnet runt. Med ditt eget liv och andras som insats.

David Larsson (pseudonym) valde att leva i detta kaos, spela detta spel och satsade sitt liv. Tjugo år i gamet. Men han förlorade och är nu efterlyst och gömmer sig i Thailand. Han ligger även i krig med den värsta sorten här hemma. Ett krig som han inte kan vinna.

Jag är Wanted är David Larssons story, hans liv. Värdetransportrån, indrivningar, våld, kidnappningar, ekobrott, inlåsningar, blåsningar, cash. Från de första personrånen i unga tonår tills idag. År av kaos. Hur det är att andas kriminalitet, tänka ont och använda våld som ett redskap.

Vem han är? Spelar ingen roll, men han är Wanted, på alla sätt och vis.

Medelbetyg: 3,33 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jag är wanted :


hencka 2010-04-07 22:08
Det här fick mig osökt att tänka på Jens Lapidus Stockholm Noir böcker.Litet samma slang och svengelska.Men jävligt medryckande och spännande.Här fick man första gången en slags insikt i hur yrkeskriminella tänker och fungerar på riktigt alltså.Det ständiga suget efter adrenalinkickar som planeringar och genomförande av rån ger.Det avtrubbande våldet,livet på kåken,fjärmandet från familjen...etc. Det är faktiskt ganska grym läsning.
Betyg 5

kristina_s 2010-04-24 16:06
Recension av alias ”David Larssons” bok Jag är wanted

Jag kan tyvärr inte berätta något om författaren. Jag vet inte vem han är, mer än att han kallar sig ”David Larsson” och är en före detta kriminell person som just nu bor i Bangkok.

Den 29 maj 2010 kommer ”David Larsson” att komma till Stockholm för att presentera sig själv. Än är tid och plats inte klart, men upplägget kommer att vara en cirka två timmars föreläsning av ”David” med Annika Seward Jensen som presentatör. Därefter blir det en öppen frågestund och senare mingel i krogmiljö och lite skålar. Jag återkommer när jag vet mer.

Handling: Boken är skriven i jagform, men ”David” nämner aldrig något namn på sig, därför kallar jag honom ”David” i min recension. David kommer från ett stabilt hem. Han är visserligen adopterad, men det har alltid varit hans familj, och föräldrarna har älskat och stöttat honom även att han varit i kriminella gäng. Han har även två yngre syskon, en bror och en syster som betyder mycket för honom. Redan i tidig ålder börjar David få stora utbrott – både borta och hemma. Han mår alltid dåligt efteråt när han har haft utbrott hemma och hans småsyskon blivit så rädda att de gömt sig.

Detta är väl egentligen upptakten till Davids liv som kriminell. Han börjar med snatterier som sedan blir till stölder och till slut blir det beväpnade rån av banker eller värdetransporter.
När David är väldigt ung träffar han en tjej som heter Sofia och hon blir gravid. Tillsammans blir de föräldrar till sonen Jack, men Sofia vill inte vara delaktig i Davids kriminella liv så de bor därför inte tillsammans. Däremot är Sofia och David goda vänner och Sofia är väldigt noga med att han ska finnas med i Jacks liv och följa hans utveckling, ta hand om honom under vissa helger för att de ska göra saker tillsammans. För det mesta fungerar det bra, men ibland glömmer David bort att det är hans tur att ta hand om Jack. När Jack har blivit lite större gör de ofta roliga saker tillsammans, då är de far och son, går på Gröna Lund och äter gärna middag ute.

När sedan Jack är hos sin mamma är allt som vanligt för David; ett liv som ofta går ut på att planera rån. Snabba cash, som snart tar slut, och sedan är det dags för planering av nästa rån.

En dag blir David oturligt nog tagen av polisen när han ”bara” var ute för att kolla av en plats där de planerat sitt nästa värdetransportrån. Polisen har under en längre tid haft ögonen på honom, och nu slår de till. Det blir lite över ett år på kåken, långt upp i Sverige. Givetvis träffar han på kompisar där och snart är de uppe i nya planeringar på nya rån. Denna gång går inte planeringarna som väntat. Vissa personer som David trott på visar sig inte vara pålitliga. Han har vissa funderingar på att lägga ner sitt kriminella liv, men så fort han blir utsläppt kommer polarna med nya spännande förslag som han har svårt att säga nej till.

Till sist tar det slut, efter en biljakt med poliser i hälarna lyckas David fly. Han åker till Bangkok och där lever han numera som en fattig man. Men som sagt: var med när ”David Larsson” avslöjar sin identitet den 29 maj 2010 i Stockholm.

Detta är en bok som är skriven på det där typiska sättet som kriminella gör, de har en viss jargong i sitt sätt att uttrycka sig. Liam Norbergs Insidan är också skriven på samma sätt. Det är som att krypa in i en annan värld. En värld som jag inte känner mig hemma i. Det är intressant att stå där bredvid och liksom höra när de planerar sina brott, alla töntiga smeknamn som de kriminella har. Jag undrar varför? Slangorden som de använder, var kommer de ifrån? Deg = pengar, plit = fångvaktare (och inte polis som jag har trott). En spännande och intressant roman för oss som inte känner oss hemma i den kriminella världen. Att läsa hur de tänker och varför det är så svårt att ta sig ur den kriminella världen när de en gång hamnat där.

En bra roman som jag rekommenderar.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 3

bonadea 2016-12-10 07:58
Jag är Wanted är en bok i snabba cash anda men enligt mig mycket bättre då det är en självbiografi , författaren lever i exil i Thailand och David Larsson är inte hans riktiga namn.
Jag är imponerad att boken är så bra skriven, det finns en del andra böcker skrivna av kriminella men antagligen har de då fått hjälp av en känd författare eller så är inte boken så bra språklig.
Men Jag är Wanted är lyckad på alla sätt och jag var fast i boken från första kapitlet, är även nyfiken på Daniel Larsson och önskar honom allt gott.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jag är wanted


  Köp boken som film på cdon: