bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
I slutet av minnet fin..
Liknande böcker:
A Million Little Pieces
 J. Frey
En tillräckligt vacker..
 J. Lindblad
14 år till salu
 C. Engvall
Den långa vägen ut ur..
 M. Manson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlondie

 
Författare: Birgitta Andersson
Genre: Biografi
Ämnesord: , prostitution, droger, alkhohol
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185801794
 
Spänning:  6
Romantik:  3
Humor:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva.
Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång.
Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen av en långtradarchaufför som gett henne lift.
Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm.
Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar.
Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till Sveriges gangsterdrottning.
Hon kommer att tillbringa sexton år av sitt liv på olika institutioner, alltifrån flickhem, ungdomsvårdsskolor och psykiatriska kliniker till slutna avdelningar på såväl mentalsjukhus som kvinnofängelset Hinseberg.
Hon heter Birgitta Blondie Andersson och har levt ett liv som de flesta människor inte kan föreställa sig ens i sin vildaste och mörkaste fantasi.
Om detta liv i fattigdom, förnedring och fullständig utsatthet berättar hon osentimentalt och med kärv humor i Blondie.
Det här är på samma gång ett skakande tidsdokument, ett gripande kvinnoöde och en paradoxalt upplyftande skildring av närmast ofattbar mänsklig styrka.

Blondie är Birgitta Anderssons första bok.

"Denna bok är helt unik, Birgitta Andersson skildrar ett liv på så djupa nivåer att de flesta av oss inte anat att de finns. Och sedan hur hon mot alla odds tack vare sin härliga fräckhet når upp till ytan där man kan stå ut med livet."
Ur Birgitta Stenbergs förord


Medelbetyg: 3,9 (10 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blondie :


kristina_s 2010-01-21 14:30
Recension av Birgitta Anderssons bok Blondie

(Boken är en recensionsbok från Lind & Co)


Birgitta Andersson har en bakgrund som prostituerad, kriminell och drogmissbrukare. Hon har tillbringat många år på olika institutioner, bland annat på kvinnofängelset Hinseberg. Birgitta har även arbetat som journalist och redaktör. Blondie är hennes debutbok.
Blondie har en blogg www.blondiebloggar.blogspot.com läs gärna den.


Handling: Berättelsen om Birgitta Andersson är en tragisk historia rakt igenom. Redan som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång. När hon som nioåring rymmer hemifrån, blir hon ännu en gång våldtagen – denna gång av den långtradarchaufför som hon liftat med.

Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllegubbar på Söder i Stockholm. Vid tretton års ålder är hon en van prostituerad i city med egen hallick som tar det mesta av det hon tjänar.
Redan i början av tonåren börjar Birgitta sin kriminella sida, hon lär sig att lura pengar av människor. Det gör hon utan att ha några som helst känslor för de som hon lurat. Hon lär sig att förfalska identitetskort som hon använder för att ut pengar på falska checkar, eller för att handla varor.

Birgitta börjar även missbruka droger och alkohol. Hon föder två flickor som hon inte klarar att ta hand om. Inte ens barnen gör att hon kan bli drogfri.

Mamma Maja finns alltid där som stöd för Birgitta. I hela sitt liv ställer Maja helhjärtat upp för sin trasiga dotter. Oavsett hur Birgittas situation ser ut.

Under sexton år av sitt liv befinner sig Birgitta på olika institutioner: Flickhem, ungdomsvårdsskolor, psykiatriska kliniker, slutna avdelningar både på mentalsjukhus och på kvinnofängelset Hinseberg.
Ibland efter någon avgiftning försöker hon hålla sig drogfri, men det händer allting någonting som gör att hon börjar med droger igen.
På en av de institutioner hon varit på får hon väldigt bra stöd av en del av personalen och en pastor, hon får hjälp att studera till journalist på en Folkhögskola i Luleå. Den tiden var nog en av de bästa i Birgittas liv.

Efter utbildningen får hon så småningom ett bra jobb som redaktör. Det går mycket bra för henne, men hon tar på sig för mycket jobb och en dag säger kroppen ifrån. Birgitta blir sjukskriven en längre tid.

Det händer mycket mer i Birgittas liv, men jag slutar här eftersom jag inte vill avslöja allt. Numera är Birgitta drogfri, men alkoholen kan fortfarande vara ett problem .

Läs boken – så ni får veta hela den tragiska berättelsen.

Jag tycker att det var en otroligt bra bok.
Författaren Birgitta Stenberg har skrivit ett intressant förord.

Berättelsen är tragisk hela vägen. Birgittas liv är så sorgligt, att hon blev våldtagen vid sju års ålder tror jag kan vara orsaken till att hon hamnade på fel väg. Birgitta skriver på ett fängslande och känslosamt språk. Det märks att hon har journalistutbildning, hon kan verkligen uttrycka sig.

Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Jag glömde tid och rum när jag läste och klockan kunde bli långt över midnatt och bokstäverna var suddiga innan jag kunde lägga boken ifrån mig. Däremot har jag svårt att förstå detta med droger. Har aldrig varit i kontakt med någon som missbrukar droger. Det gör att jag har svårt att förstå att man inte ens kan sluta med droger när man har barn.

En bok som alla bör läsa – Den ger en syn på en värld som är okänd för många.

Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5

koala_75 2011-04-24 11:27
Spännande sträckläsning om ett livsöde.
Betyg 4

anette.lenander 2011-05-09 20:17
Det här är en av det bästa böcker jag har läst.Vilket livsöde.Jag förstår inte hur hon har orkat med allting.Jag kunde knappt lägga ifrån mig boken.
Betyg 5

Humman 2013-11-16 22:10
Detta är en sann berättelse, direkt ur livet. Personligen gillar ja sådana här böcker. Skriver inte mer för föregående har ju skrivit allt redan. Betyg medel. Sträckläsningsvarning.
Betyg 3

bonadea 2015-01-21 07:23
Sanna berättelser ur livet , om ett liv som har varit en kamp för överlevnad sedan barnaåren, idag finns det en del sådana böcker och inte alla e så bra, det räcker inte att överleva ett helvete för att boken ska vara bra. Men Birgitta Anderssons Blondie är en hemsk bra bok, snabb tempo men man får vara med sedan första dag av Blondies liv.
En bok som väcker ilska och sorg över samhällets orättvisa och människors grymhet mot de som är har det svårt
Boken är svår att lägga ifrån sig ,
Betyg 4

bokfrun 2016-01-16 09:38
En riktigt bra bok. Men man blir fruktansvärt frustrerad på Blondie. Att hon aldrig lär av sina misstag. Man vill bara ringa upp henne på vissa ställen i boken och fråga hur f-n tänker du!!??
Missbrukare är ett svårt folk att förstå sig på och de gör folk i sin omgivning besvikna om och om igen.
Detta är en sann bok som helt klart är värd att läsas.
Betyg 5

Phenomena 2018-07-29 00:14
Det här är en smärtsam levnadshistoria. Våldtäkter, prostitution, droger - säg det som stackars Blondie inte fått utstå. Övergreppen leder till att Blondie förlorar förmågan att sätta värde på sin egen kropp. Förnedringen bara fortsätter.
Hemsk berättelse men något futtig på känslor.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blondie


  Köp boken som film på cdon: