bokrecensioner boktips

Sång till en fjäril

Författare: Maria Küchen
Genre: Ungdom
Ämnesord: bakgrund
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9127078531


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Innan allting börjar välkomnas vi till Nowhere Airlines, vi ska strax landa på samma flygplats som vi startade ifrån, Nolanda Airport. Guidade av 16-åriga Elsa Marie Davidsson dyker vi ned i Ingenstans, en helt vanlig svensk småstad, i Noboskolans klass 9B. Det är en bra klass. Fantastisk sammanhållning, tycker klassföreståndaren. Fast det är klart, alla kan ju inte vara lika framåt som Elsa Marie. Eller lika begåvade som Riina. Eller lika häftiga som Pepsi – Pepsi som är liv och död, som sätter alla flickors hjärtan i brand.
I klassen går också Madeleine, som aldrig gör något väsen av sig, som är klumpig, tung och grå. Men mobbad, nej … Inte i 9B, där förekommer inget sådant.

Vad ingen anar är att i Madeleines hjärta brinner en eld, lika stark som hos någon annan. Hon vill synas. Hon vill hämnas. Hon vill få dem att aldrig glömma! Och när hon väl bestämmer sig är katastrofen ett faktum.

Poeten och romanförfattaren Maria Küchen (tidigare Gummesson) har med Sång till en fjäril skrivit sin första ungdomsroman.
Maria Küchen, tidigare Gummesson, är poet och författare. Hon debuterade 1989 och har sedan dess givit ut ett antal diktsamlingar och romaner. 1997 kom hon ut med intervjuboken Välkommen till hjärtespalten.

Medelbetyg: 3,38 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sång till en fjäril :
2003-10-25 22:33
Den börjar riktigt lovande men sen blir jag besviken. Varför ska så många ungdomsböcker alltid ha samma stereotyper? Här hittar vi den populära flickan, den truliga rebellen, den hurtiga vegetarianen, den tjocka och tröga tjejen, den supersnygga killen, nörden, sportfånen och slutligen den fula och dumma Madeleine. Redan efter att par kapitel så vet man exakt hur det kommer att gå. Det finns ett par starka scener i boken som är skrivna ur "Riinas" perspektiv där man kan känna att det är en hel människa och inte en kliché som talar.
Betyg 2
2004-03-27 15:35
En bok med ett otroligt starkt tema. För jä-ligt hur läraren hanskas med Madeleines rop på hjälp! Inte ens som vanlig medmänniska skulle jag ha valt hennes tillvägagångssätt; att medvetet gömma undan den avslöjande uppsatsatsen och sedan känna sig nöjd. Facinerande att läsa Riinas dagböcker, som innehåller så mycket känslor. Till sist så måste det tilläggas att man måste inte vara lycklig även om man heter Elsa Marie och är den populäraste tjejen i klassen som alla avundas, hon har ju haft ett helvete hemma med sina bråkande föräldrar.
Betyg 5
2004-07-16 13:55
väldigt bra bok. gick fort att läsa, tycker att den var lite för kort. men maria fick ändå med det som behövdes.
egentligen en förjävlig bok som beskriver hur allför många har det. åter igen, en väldigt bra bok!
Betyg 5
2005-04-06 19:42
Enligt baksidetexten skulle ju denna bok handla om Madeleine!! Hallå? Den handlade ju mest om Elsa-Marie och Riina! Och urtråkig och konstigt skriven...nej, mer än en tvåa får den icke!(Rekommenderas ej)
Betyg 2
2005-08-01 10:55
Man kunde inte läsa något om Madeleines känslor.
Det var bara Elsa-Marie och Riina som var i fokus.
Har också läst Jag ser mig själv i en stulen spegel, och den var definitivt bättre än den här.
Betyg 2
2006-03-31 17:20
Åh, underbara bok! När jag läste den var jag i precis rätt ålder och jag kände igen mig väldigt mycket. Küchens språk gör att allting känns både verkligt och vackert. En bok som träffar precis rätt!
Betyg 5
2008-04-01 21:50
bra bok bra bok!! det var väll lite för dramatiskt slut men det spelar ingen roll. Riinas dagboksutklipp var absolut bäst!! den liknar igen bok ja någonsin läst i hela mitt liv.
LÄS DEN!!
Betyg 5
2008-11-09 17:59
Jag struntar i alla som säger att denna är bra. Jag tyckte den var seg och dåligt skriven, fylld med klyschor och stereotyper. Författaren ansträngde sig för hår och lyckades bara prestera något halvdantt. Stämningen i boken är grå, inte någon mörk grå som talar om att det finns svårigheter i livet utan en sån grå som man oftast inte ser för att man får ont i ögonen av att titta på den.
Nä usch, denna var inte bra.
Betyg 1
2009-06-07 19:20
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här boken.
Den kändes som ett försök till en djup och eftertänksam bok.
Ett totalt misslyckat försök. Här får man nämligen allt framför sig, som på en silversked, och det är just det jag inte gillar med Sång till en fjäril.
Första kapitlet var lovande, liksom inbjudande att läsa vidare, men besvikelsen blev stor. Alla stereotyperna fanns självklart med, som vissa andra har skrivit. Men det är ju så det är, de flesta ungdomsböckerna är väldigt, väldigt förutsägbara.

2 poäng för författarens språk + Riinas dagböcker.

Betyg 2
2009-07-26 12:47
Den här boken är bra, men väldigt hemsk. Jag blev rörd när jag läste den, även om jag inte blev helt gripen.
Sång till en fjäril får en stark 3 av mig.
Betyg 3
2010-07-25 23:58
Åh, boken är så bra, absolut bästa boken jag har läst. Man förstår Madelienes tankar även fast hon inte är med så mycket. Den är så verklig och man mår dåligt när Madeleine gör det. Budskapet går rakt in i hjärtat, det är ju såhär livet är. LÄS DEN!!
Betyg 5
2010-08-21 11:44
9B är en klass som utåt sett ser perfekt ut. Enligt den duktiga klassföreståndaren har klassen en fantastisk sammanhållning och som läsare får man snabbt intrycket att 9B är en ganska vanlig klass. Fast under ytan är allt inte lika perfekt som det kanske ser ut eller snarare som man kanske skulle vilja se det. I klassen går Madeleine, som är fruktansvärt ensam och som aldrig märks. Madeleine har inget roligt liv och hon har inga vänner över huvud taget.

I klassen går också Riina, som hörs och syns ganska mycket och drömmer om ett liv som rockstjärna. Hon är väldigt begåvad, men inte ens hennes liv är perfekt. Hon irrrteras över och känner konkurrens från den perfekta Elsa Marie, som är duktig och klassens drottning, men trots att Elsa Marie kan tyckas ha allt är hennes liv inte heller perfekt.

Vad boken egentligen handlar om är svårt att säga utan att avslöja för mycket, men man kan väl säga att den handlar om några tonåringars längtan efter att synas. Det är en mycket bra och tankeväckande bok, som är att lätt att ta till sig eftersom den handlar om vanliga personer, som man kan känna igen i verkliga livet. Boken innehåller också en del lite mer extrema element och man får kanske vara glad för att folk i allmänhet aldrig går så långt för att synas att de gör som i boken. Ett faktum är i alla fall att det finns alldeles för många osynliga människor som drömmer om att en dag få flyga ut från sin gråa puppa och bli en fjäril och det är bra att det finns en bok om detta.
Betyg 4
2010-11-12 14:45
Boken var bra, men har även läst Kuchens De behövande och den är såå mycket bättre. Genom hela sång till en fjäril satt jag och var arg över hur svag Madeleine är. Varför bryr hon sig alls? Hon kan inte skylla på Elsa-Marie den enda hon har att skylla är sig själv. Fega människa. Jag har mycket svårt att tycka synd om henne.
Även om Elsa-M mobbar henne så är det inte enbart hennes fel att Madeleine mår dåligt. Om Madeleine bara vart nog stark att kunna stå för den hon är så hade Elsa-Marie aldrig kunnat nå henne. Aldrig kunna skada eller ens röra.
Elsa-Maries samvete bör ju dock inte vara så lätt. Hon har rätt i att skylla sig själv, för hon har exakt bara sig själv att skylla. Hon har förstört sitt liv.
Läs den
Betyg 3
2012-01-02 16:06
Jag läste den här boken för första gången när jag var 15 år, och var djupt behov av hopp och vägledning - och jag såg Madeleine som en väg ut. Jag läste och följde boken och kände igen mig i varje moment, men så tog boken plötsligt slut.
Hela syftet med boken försvinner på grund av slutet. Alla vet redan hur detta hemska samhälle och skolsystem ser ut - hur vissa blir behandlade som kungligheter och andra som skit. Bokens potential var att visa hur den första fjärilen brast ut, att kunna se om det är möjligt för en tjej på botten att ta sig upp utan hjälp och mirakel.
Men som om det är den enda vägledning man kan ge en ensam, konstig, ful, tjock och deprimerad tonårstjej, så tar Madeleine livet av sig.
Jaha, och hur mycket ger boken en då? Då blir den bara en konstatering om hur världen och livet ser ut.
Någon här klagade på att Madeleine är så patetisk och att hon skyller alla sina problem på Elsa-Marie. Visst, det är kanske inte Elsa-Maries fel att Madeleine inte har något att leva för, men Elsa-Marie gör nästan ett ännu större fel när hon trycker ner och hatar Madeleine så mycket. Jag tycker att Elsa-Marie är hemsk. Hon säger 'om man vill ha något, så fixar man det'. Men tänk om man inte kan fixa det då?
Därför är det svårt att sätta betyg på boken.
Oavsett detta tycker jag att den är läsvärd, men jag stör mig på den.
2012-05-29 20:11
Tråkig, tråkig, tråkig! Det enda bra i boken var i början och när en av tjejerna rymde. Egentligen har boken bra karakärer men det funkar bara inte.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sång till en fjäril