bokrecensioner boktips

Halva liv

Författare: Mats Strandberg
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, hemligheter
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789137133782


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte."Jessica kan inte släppa tanken på sitt livs stora kärlek Jakob. Varför försvann han plötsligt utan närmare förklaring än ett kortfattat brev? Efter en längre tids depression försöker hon gå vidare och engagera sig i sitt arbete och en ny relation. Men ovissheten plågar henne.

När Jessicas farmor Viola dör får hon annat att tänka på. En handskriven bok som Viola efterlämnat avslöjar stora familjehemligheter, och Jessica tvingas omvärdera hela sin tillvaro.

I farmoderns hem på Österlen hinner det förflutna ikapp henne på flera olika plan och mysteriet med Jakob får en dramatisk upplösning.

Halva liv är en roman om hemligheter och lögner i såväl dagens som 1950-talets Sverige.

Utdrag ur boken:
INTERIOR

Her mind lives in a quiet room,
A narrow room, and tall,
With pretty lamps to quench the gloom
And mottoes on the wall.

Her mind lives tidily, apart
From cold and noise and pain,
And bolts the door against her heart,
Out wailing in the rain.

Dorotht Parker

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Halva liv :
2009-12-09 16:08
Mats Strandberg HALVA LIV

Denna roman berörde mig väldigt mycket känslomässigt, jag var tvungen att smälta den i några dagar innan jag gjorde denna recension.

Mats Strandberg är född 1976 i en småstad, men flyttade till Stockholm i tonåren. Han blev snabbt en obotlig storstadsromantiker. Han är journalist och författare och har arbetat på TV 4, ZTV och på tidningen QX. Han skriver även regelbundet krönikor i Aftonbladet och 2004 utsågs han till Årets krönikör.
2006 debuterade han med Jaktsäsong. 2007 kom Bekantas bekanta ut som även belönades med en Silverpocket. Halva liv är Mats Strandbergs tredje roman.

Handling: Jag får tänka mig för när det gäller att berätta om handlingen, det är lätt att avslöja alla de hemligheter som romanen bygger på. Handling är även uppdelat i två delar.

Huvudpersonen är Jessica som snart är 40 år. Hon är en känd sexrådgivare med eget TV-program. Hon hade träffat sin stora kärlek Jakob, som plötsligt en dag skickade henne ett brev där det stod att de inte kunde träffas mer och att hon inte fick leta upp honom, tyvärr kunde han inte ge henne någon förklaring. Efter det har Jessica mått psykiskt dåligt och måste regelbundet ta medicin. Där slutar den handlingen för att återkomma i slutet av boken.

Och nu tar huvudhandlingen vid. Den som handlar om Jessicas farmor Viola.
En dag får Jessica beskedet av sin far att hennes älskade farmor Viola har avlidit. Hon beger sig till farmorderns hem Solbacka i Österlen för att delta på begravningen. Efteråt bestämmer hon sig för att stanna kvar ett tag på Solbacka eftersom morfar Billy och farmoderns bror Victor ska ut på en längre resa.
En dag kommer Violas bästa väninna med en bok som Viola har skrivit till Jessica. En bok full med hemligheter om sitt liv. I boken berättar farmor Viola om sitt liv tillsammans med maken Billy, deras son Robert (Jessicas far) och sin bror Victor som bodde tillsammans med dem. Hon berättar hur mycket hon älskade sin son Robert och om Jessica när hon var liten. Enligt mig är Violas berättelse om sitt liv väldigt sorligt. Men jag vill inte berätta mer, läsarna måste själva kunna få uppleva sin egen bild av det hela.

Sedan återkommer boken till Jessica och Jakob. Jessica ser en man på torget och är övertygad om att det är Jakob, hon går fram och frågar mannen, men han förnekar att det skulle vara han. Han visar även sitt leg. där det står ett helt annat namn. Men mannen lyckas inte övertyga Jessica. En dag så ringer han upp henne och berättar att han är Jakob, men att de inte kan träffas och han kan inte berätta varför. Bara att det skulle medföra fara för Jessica. Men en dag står Jakob utanför Jessicas dörr. Han berättar allt för henne och säger att han måste fly igen. Jessica bestämmer sig för att följa med. Någon tar ett foto på paret och det hamnar på löpsedeln. (Eftersom Jessica är känd). Det står: ”Jessicas hemliga kärlek”. Efter bilden på löpsedeln blir det en kamp mellan liv och död för Jessica och Jakob. Det spännande slutet får ni läsa själva.

Jag blev väldigt berörd av handlingen, särskilt den delen där Jessica läser ur farmor Violas bok där hon har skrivit om sitt tragiska liv. Mats Strandberg har verkligen lyckats att skriva på ett otroligt känslosamt sätt. Jag kunde känna Violas känslor inom mig. Jag kände en sådan stor empati för henne. Ingen ska behöva få leva det liv hon gjorde. Det tog några dagar innan jag kunde smälta innehållet. Detta är bara en MÅSTE LÄSAS BOK.
Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5
2010-03-12 08:44
Bra skrivet, bra skildringar av personerna. Man får 2 berättelser i en bok som flätas samman på ett bra sätt. Hade tyckt boken var lika bra även utan den spännande upplösningen.
Betyg 4
2010-07-30 19:31
"Halva liv" handlar om Jessica. Hon är, efter en hastig separation från sitt livs kärlek, riktigt nere. Hon har varit sjukskriven och äter piller. När hon precis börjar komma tillbaka dör hennes farmor och en massa känslor rörs upp. Jessica åker ner till Skåne, där farmodern levt, och finner där att en granne har en anteckningsbok till henne. En bok skriven av farmodern och som inleds med orden: "Kära barnbarn. Hur börjar man berätta om sanningen när man har vaktat sina hemligheter i så många år?"

Boken är egentligen i tre olika berättelser, där första delen handlar om Jessicas liv i Stockholm, del två handlar om Jessicas liv nere i farmoderns hem varvat med farmoderns berättelse. Och så en tredje del som tar vid när Jessica läst klart farmoderns bok. Den första delen berättar mycket om Jessicas liv och här har författaren Mats Strandberg porträtterat utbrändhet samt andra psykiska besvär på ett verklighetstroget sätt. Det märks att han, som många andra i dagens stressamhälle, har erfarenheter av den berömda väggen. I den är delen av boken förklaras även Jessicas förhållanden till olika släktingar som dyker upp senare i boken.

Den andra delen handlar alltså dels om farmoderns ingång i vuxenlivet dels om Jessicas vistelse i Skåne. Detta byggs smidigt ihop då samtliga delar om Jessica, boken igenom, är berättade i tredje person av en berättare som står helt utanför historien och som inte lämnar några spår av sig själv. Berättaren är dock allvetande och kommer således in på en ganska detaljerad nivå i Jessicas känsloliv. Farmoderns del är berättad i dagboksform av henne själv. Man vet alltså om kapitlet börjar med "hon" att det gäller Jessica och om det börjar med "jag" så är det farmodern. De två skilda narrativa nivåerna fungerar såpass bra ihop att jag faktiskt kände en saknad efter att farmoderns bok är slut. Jag vill dock inte avslöja mer än att hennes berättelse handlar om ett annorlunda liv i 50-talets Stockholm.

Den sista delen vill jag inte berätta något om då den för mig kom som en total överraskning. Tredjepersonsberättaren förtäljer historien ur två olika synvinklar vilket ger ytterligare en dimension till den narrativa nivån. Och utan att avslöja för mycket så skriver Mats Strandberg om personen vars liv boken är baserad på i sin blogg här. Jag tyckte att inlägget kändes otroligt hemlighetsfullt och det tog mig till och med den sista sidan i boken att förstå varför.

Ett genomgående drag i "Halva liv" är att författaren varit påläst. Tidigare nämna skildringar av psykisk ohälsa samt skildringarna av 50-talets Stockholm och landsbygden i Skåne känns trovärdiga och mångbottnade. Boken har även en genomgående röd tråd som inte faller ut på villovägar från de tre olika delarna av berättelsen. Små som stora detaljer återkommer och knyts ihop.

"Halva liv" har även genomgående bra språk. Varken talspråksvarning eller för högtravande och poetiskt. Det känns helt enkelt som att Mats och hans redaktörer läst igenom manuset en extra gång innan det åkt iväg till tryckeriet. Då det byggs upp mycket spänning och avslöjas många hemligheter så krävs det att författaren har tungan rätt i mun. Det gäller att inte försäga sig i förväg men även att inte idiotförklara läsaren. Min lärare i barnlitteratur sa att Astrid Lindgren var expert på detta. I stället för att alltid låta berättaren förklara allt rakt upp och ner skrev hon i stället saker i stil med "Om du nu undrar vad detta betyder så är du inte ensam. Jag visste själv inte vad det betydde förrän just i detta ögonblick". Jag lyckades faktiskt hitta en liknande passage i "halva liv" där berättaren beskriver Jessicas tankar efter några av farmoderns hemligheter men ännu inte kommit till den största. Jessicas tankar spretar åt alla håll utan att avslöja något om vad hon tänker. Allt vi får veta är: "Om hennes misstankar stämmer ställer det allt på ända".

Karaktärerna i romanen är komplexa och dynamiska. Det enda negativa jag skulle kunna ha att säga är att det tenderar att bli lite upprepning dels i Jessicas psykologiska historia, dels i farmoderns berättelse innan den riktigt kommer igång. Man vill ju bara komma fram till när allt avslöjas!

http://bockerbockerbocker.blogspot.com/

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Halva liv
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Vid skiljevägen
 . Runa
Bara en mor
 R. Jacobsen
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Åh William
 E. Strout