bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAllt vi här drömma om

 
Författare: Erik Wijk
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2009
ISBN: 917389348X
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I ett societetsbröllop i Göteborg 1930 förenades en redarfamilj av världsformat, Broström, med den respekterade köpmannafamiljen Wijk. Allt var mycket lyckat.

Men när ende sonen dör mer än 70 år senare har han i decennier levt ensam i en stuga i skogen utan el eller telefon, med miljoner på banken men utan kontakt med sina barn eller några vänner.

Erik Wijk har sökt svaret på sin pappas gåta. Han följer familjens historia från tidigt artonhundratal men framför allt finkammar han pappans oreda i den lilla stugan. Det är en berättelse om förväntningar och revolt, längtan och sorg. Om människans sårbarhet och vårt tafatta sätt att uppträda mot varandra. Men också om värmen och humorn som plötsligt sipprar fram.


Medelbetyg: 2,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Allt vi här drömma om :


okidoki 2009-10-08 09:24
Att ha en far som gömmer sig i en stuga i skogen, en far som alla säger är vansinnig, är förstås traumatiskt. Jag önskar att författaren hade skrivit om sina egna känslor istället för att i detalj redogöra för alla spår han kan finna av sin far. Det hela blir inte av allmänt intresse.
Betyg 2

stigh 2010-09-17 12:30
Det går mode i biografiskrivandet, den senaste trenden är att manliga journalister i den gryende medelåldern fattar pennan och berättar om uppväxten med en excentrisk fader. (Jag undrar när någon väljer att berätta historien om sin mor? För inte kan väl den vara mindre intressant?) Listan över sådana fadersbiografier kan göras tämligen lång - och här kommer ännu en sådan som kan adderas till listan. Men den här biografin, eller kanske snarare porträtteringen, skiljer sig åt i det avseendet eftersom den huvudsakligen skildrar avsaknaden av en närvarande fader, en fader som av okänd anledning valde att leva ensam i en stuga i skogen utan kontakt med världen utanför.

I ”Allt vi här drömma om” söker alltså journalisten Erik Wijk svaret på sin fader Olofs självvalda isolering. Det som gör att denna skildring (i motsats till många andra fadersbiografier) äger ett visst allmänintresse utgörs av faderns ursprung. Båda farföräldrarna kom nämligen från gräddan av den Göteborgska societeten; fadern från den framstående köpmannafamiljen Wijk och modern från den berömda redarfamiljen Broström. Som äldste son förväntades Olof axla familjen mantel och föra det ärbara namnet och familjerikedomen vidare. Förväntningar som kan stjälpa den starkaste…

Vid sidan om författarens egen barndom skildras faderns uppväxt i ett tämligen känslokallt societetshem fyllt av uppassare men i avsaknad av närvarande föräldrar. Via brevväxlingar och annan mer offentlig dokumentation berättas faders väg från föräldrahemmet via privatskolan Lundsberg, praktikplatsen i New York, fram till stugan i skogen.

Jag tycker att det på det hela taget är en mycket välskriven skildring av faderns liv som berättas över de totalt 413 sidorna. Erik skriver oavlåtligen med värme och anlägger ett mer förklarande än fördömande perspektiv. Ändå anas hela tiden en djup sorg över faderns öde och en samtidig vrede över farföräldrarnas brist på kärlek och närvaro. Ska jag vara lite petig kan jag tycka att Wijk hela tiden kämpar med det digra material som berättelsen vilar på. Ibland, och särskilt mot slutet, blir det lite väl långa och detaljrika redovisningar som slutar i grubbel, spekulationer och några argumentationsmässiga rundgångar. Men det är fullt förståeligt med tanke på den otroliga historia som faktiskt berättas här.
Betyg 4

Thomas72 2013-03-28 18:44
Boken är iofs inte dålig men kanske lite långtråkig. Jag läste den i en bokcirkel men när cirkeln slutade med boken la jag av.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Allt vi här drömma om


  Köp boken som film på cdon: