bokrecensioner boktips

Den gode doktorn

Originaltitel: The Good Doctor
Författare: Damon Galgut
Genre: Roman
Ämnesord: politik, historia, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9146203346


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Frank Eloff har blivit kvar. Han är desillusionerad, cynisk. Sedan många år är han läkare på ett guds-förgätet sjukhus i Sydafrika. Det råder brist på allt: patienter, utrustning – och ambition. Personalen slutar en efter en och ersätts inte.Men så en dag dyker en ny läkare upp, den unge ambitiöse Laurence Waters. Med sin överspända idealism rubbar han personerna på sjukhuset ur deras jämvikt. Frank vill hålla honom på avstånd, med en attityd av "kom igen när du varit här lika länge som jag". Ändå dras han, mer än någon annan, in i Laurences kraftfält.Inte heller i byn är livet sig likt. Fler och fler soldater syns till – en uppladdning inför något, men vad? Så gör Frank ett obehagligt återseende. Han känner igen en officer, en ond man som han träffat för länge sedan, i en tid han helst skulle velat glömma.Den gode doktorn ställer brännande frågor om skuld och ansvar, om ondska och godhet. Stilen är sparsmakat enkel men rymmer både humor och djup mänsklig insikt. Romanen nominerades till Booker-priset 2003.

Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den gode doktorn :
2004-04-26 13:28
Den här boken har många likheter med Galguts landsman Goetzees böcker. Båda beskriver ödesmättade landskap o människor i fysisk eller psykisk förvisning. Mycket Dostojevskiskt!! Den gode doktorn kommer till ett nästan öde sjukhus långt ute i ödemarken i Sydafrika. Han försöker införa lite nytänkande, men till slut blir det bara katastrof, o allt blir som det var förr. Bra språk.
Betyg 3
2005-04-02 15:50
Visst finns det mycket Coetzee över den här boken, men det är ju ingen nackdel. Jag har läst det engelska originalet och vet inget om den svenska översättningen men jag slås i alla fall över hur språket samtidigt lyckas vara enkelt men ändå mycket uttrycksfullt och välformulerat.

Det nya spännande landet Sydafrika rymmer mycket stoff för god litteratur eftersom det är enkelt att hitta de frågor om skuld och ansvar, ondska och godhet som nämns i baksidestexten ovan.

Boken är spännande, svår att lägga ifrån sig och Galgut lyckas mycket bra med personbeskrivningarna. Personerna blir levande och intressanta, och det är lätt av leva sig in i tillvaron på det gudsförgätna sjukhuset. Det här är en riktigt bra bok!
Betyg 5
2005-04-25 18:59
Jag har svårt att bli riktigt engagerad av den här boken. Hela historien är mycket sval. Som skildring av Sydafrika är den rätt intressant, och den tar upp intressanta frågor om skuld och ansvar. Trots att det egentligen händer mycket hela tiden, är det svårt att finna någon spänning och drift framåt.
Språket är ganska enkelt, men flyter på bra.
Betyg 3
2010-10-04 22:21
alvarligt talat, Jag är ingen jättevan läsare men det här var något av det sämsta jag har läst på länge. Boken var sjuuukt utdragen och det fanns inte någon spänning någonstans. Visst han illustrerar det sydafrikanska landskapet men det fanns inget roligt, vackert eller spännande i denna bok. Fy skämms på er andra recesenter!
Betyg 1
2011-11-02 11:19
Galguts berättarstil påminner mig om Ishiguros: enkla meningar, stort vemod. En moralitet om tillståndet i Sydafrika efter apartheid och under.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den gode doktorn
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Det var en gång i Holl..
 Q. Tarantino
Elizabeth
 L. Pearse
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Samma Författare: