bokrecensioner boktips

Lyckan är en sällsam fågel

Originaltitel: La Consolante
Författare: Anna Gavalda
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789100113308


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter den enorma internationella framgången med Tillsammans är man mindre ensam kommer Anna Gavalda med ännu en stor roman om människor som fått sina törnar i livet men som finner tröst i varandra. I centrum står Charles, arkitekt med många prestigefyllda uppdrag långt utanför Frankrike men mindre framgångsrik med att skapa ett hållfast liv utanför arbetet. Han börjar närma sig 50, hans relation med Laurence blir allt kallare och en trötthet håller på att äta upp honom inifrån. Så får han ett osignerat brev, Anouk är död, och minnena väller över honom. Han söker sig nu tillbaka mot händelser och människor i sin ungdom, och möter på vägen Kate, en kvinna som lever i ett slags lantligt, stökigt paradis omgiven av barn och djur. Men även Kate, sin smittande vitalitet till trots, har prövats av livet och tvingats till svåra val. Kate och Charles dras till varandra men inget är givet på förhand...

Medelbetyg: 3 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lyckan är en sällsam fågel :
2009-07-05 23:49
Anna Gavaldas bok tycktes knepig och väldigt svävande när jag började min läsning. Jag fick koncentrera mig vid varje mening jag läste för att hänga med i språket, som var lite för poetiskt och underförstått.
Men ju mer man kom in i berättelsen glömdes det bort och texten flöt av sig själv. Historien om Charles barndom, om hur personer som kännetecknar livet vissnar och djupa spår tynger ner honom, blir väldigt gripande.
Lycka, handlar den här boken om. Lycka som dör, liv som levs i ovetande likgiltighet och till sist lycka som återfinns i andra.
Vackra färger.
Betyg 5
2009-07-10 11:37
Årets stora läsbesvikelse? Det här är en rörigt berättad historia med oklar presentation av romanens personer. Jag trodde till exempel länge att Dada och Anuk var samma person. Jag tog mig fram till 150 sidor av de 550, då började en del antydningar att dyka upp i boken om att den unge pojken och hans kompis mamma "Anouk" kanske inte haft en riktigt oskyldig relation. Ingen feel-good heller med andra ord. Jag hastar vidare till trevligare läsning.
Betyg 2
2012-09-09 13:26
En fachinerande berättelse, vilken jag först hade problem att koncentrera mig på men efterhand så var det som Charles tankar om sin barndom fastnade. Hans kärlek till Anouk, hans barndomsvän Alexis mamma, är stor men detta är han inte själv riktigt medveten om. Allt det svarta från hans ungdom överväldigar honom och hotar att förgöra honom när han fått reda på att Anouk är död men då möter han Kate. En otroligt fin berättelse om val här i livet och rädslan att göra bort sig när man blottar sina känslor.
Betyg 4
2021-11-23 23:25
Uppfriskande roman som kräver lite av läsaren. Språket, som enligt omslaget beskrivs som modernt, är ryckigt och det tar ganska lång tid att få kläm på perspektiven. Om man orkar hänga i så kommer belöningen eftersom bokens sista del är magisk.

Jag kan absolut relatera till huvudpersonen men hade nog gärna sett en mer ortodox berättarstil. Alla tillbakablickar gör det nästan outhärdligt men nuet skildras på ett vackert sätt. Finalen är ljuvlig.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lyckan är en sällsam fågel
Liknande böcker:
Meter i sekunden
 S. Pilgaard
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Normala människor
 S. Rooney
Sockerormen
 K. Smirnoff
Sockerormen
 K. Smirnoff
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Karin
 B. Myrberg