bokrecensioner boktips

Spåren på bryggan

Författare: Lars Rambe
Genre: Psykologi
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789186067304


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Livet är skört, livet är ömtåligt. Var rädd om dem du håller kär.
Att låta det gamla vara är det enda jag begär.
Lisa är död, hon kommer inte åter. Låt henne vila, skriv inget mer
och egentligen är det Klara som dig ber.

(Från ett meil som Fredrik fick)

Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Spåren på bryggan :
2009-05-11 16:04
Lars Rambe är född 1968 och bosatt i Stockholm. Han är advokat och numera även författare. "Spåren på bryggan" är hans debutroman. Detta är den första boken i en planerad serie om journalisten Fredrik Gransjö som med sin familj precis flyttat till Strängnäs från Stockholm. Händelserna kommer att tilldra sig i Strängnäs.

Boken som är en deckare börjar 1965 när en mentalpatient rymmer från Sundby mentalsjukhus. Han springer ut på Stängnäsfjärdens is i snöstormen.
Morgonen efter hittas han och även en kvinna döda fastfrusna i isen.
Detta dubbelmord blir upptakten till en komplicerad morudredning som inte får sitt slut förrän 2005.

Boken är otroligt bra skriven. Grammatiken och språket är perfekt. Likaså att Lars Rambe är perfekt på beskrivande text.
Något som jag tycker extra mycket om. Jag vill kunna se framför mig hur personer och platser ser ut och det har han verkligen lyckats med.

Ofta brukar en del deckarförfattare har vad jag kallar det ett enkel och stressat språk. Som om författaren säger. - Läs mig snabbt så du får veta vem mördaren är.

Men Lars Rambes språk är så grundligt och bra att den känslan kommer ändå.
Detta att skriva olika avsnitt i presens och imperfekt är för mig en stor skicklighet hos en författare. När sedan allt binds samman till slut efter 40 år. Det är genialt. Bokens spänning är stegrande och i slutet är den svår att lägga i från sig.

Ni som har krav på deckare med bra språk. Läs denna.
Betyg 5
2009-05-11 20:32
Spåren på bryggan är en underhållande läsning. Perfekt en kväll i gungstolen eller kanske en solig dag liggandes i hängmattan. Lars Rambes förmåga att röra sig mellan sänningen i det aktuella, och vad som har hänt i det förflutna, imponerar stort. Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Rekommenderas varm!!!
Betyg 5
2010-03-19 12:43
En debuterande författare. Visst har han ambitioner och en bra intrig i och för sig men det blir för mycket. Alldeles för många namn att hålla reda på och inte kommer man någon in på livet. Författaren verkar själv inse att det är lite rörigt för han har haft den goda smaken att i början av boken förse oss med ett persongalleri.

Handlingen - som i och för sig är bra - blir avskalad och allting berättas i bulk på något sätt. Som ett barn som är ivrig att berätta om något stort som har hänt. Det bara hasplas fram utan finess.

Det kan tyvärr inte bli mer än en 2:a i betyg.
Betyg 2
2010-12-18 14:46
En hygglig deckare, där författaren på ett inressant sätt blandar ihop händelser för 40 år sedan med händelser i dag. Boken spretar lite ibland och tappat rempo lite då och då. Detta är författarens debutbok, och som sådan är den helt utmärkt. Ser fram emot fler böcker av Rambe.
Betyg 3
Liknande böcker:
En första bok om kvant..
 G. Grankvist
Att dö
 C. Hitchens
Var inte blyg!
 P. Shaw
Din egen lyckas smed
 M. Maultsby
Kosmos Dialogerna
 A. Lytsy
Samma Författare: