bokrecensioner boktips

Hjärnstark hur motion och träning stärker din hjärna

Författare: Anders Hansen
Genre: Psykologi
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, vetenskap
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789173630788


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten - till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra "mental växel", till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.
I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental "uppgradering". Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.

Utdrag ur boken:
Ser vi på mänsklighetens historia som ett dygn var vi jägare och samlare fram till 23:40. Industrialiserade blev vi först 23:59:40, 20 sekunder före tolvslaget. Digitaliserade, alltså uppkopplade till internet, blev vi 23:59:59, en sekund före tolvslaget.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hjärnstark hur motion och träning stärker din hjärna :
2017-11-20 10:06
Hjärnstark, hur motion och träning stärker din hjärna Anders Hansen 2016 fitnessförlaget

If you are in a bad mood go för a walk. If you are still in a bad mood go for another walk. Hippokrates

Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare, i denna bok återger han på ett lättsamt vis den modena hjärnforskningen som visar att motion och träning har en fullständigt ofattbar effekt på hjärnan. Så vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne, bli mer kreativ och intelligent så visar forskningen att du ska röra på dig, så läs boken ”Hjärnstark” och få insyn i hur hjärnan fungerar.

Redan 1905 var man inne på detta spår, och på 1980-talet bedrevs en forskning där man jämförde effekterna av träning med medicin vid depression, men den bedrevs ej av läkemedelsbolagen, och som Anders skriver, det fanns inget kommersiellt intresse i detta,

Din hjärna innehåller alla dina personlighetsdrag, men den hjärna du har idag är inte den samma som du hade igår. Det som forskningen visat är att vår hjärna är föränderlig, inte bara hos barn utan även hos vuxna. Det bildas nya hjärnceller, kopplingar skapas och försvinner och allt vi tänker och gör förändrar hjärnan lite grand. Det positiva i det här är att vi själva kan påverka hjärnans kopplingar, för som Anders menar så är det inte medfödda egenskaper som påverkar hjärnans kopplingsmönster, det är vår livsstil. Det är vi som till stor del styr vår hjärna, med våra tankar och handlingar. Att något som 20-30 minuters fysisk aktivitet påverkar plasticiteten låter fantastiskt i mina öron.

Länge har vi trott att för att hålla hjärnan i trim så är det korsord och minnesträning som gäller och det stämmer till viss del, men det finns något som är betydligt bättre för minnet och det är regelbunden fysisk aktivitet. När man löser korsord är det framförallt språkcentrumet som aktiveras, vid promenader är det hela hjärnan. Anders Hansen skriver att hjärnan verkar förvånande nog vara det organ som stärks allra mest av att vi rör oss. När vi rör på oss ökar blodflödet i hjärnan och det gör att den fungerar bättre, men anstränger man sig så mycket att man blir helt utpumpad minskar istället blodflödet i hjärnan, troligtvis behövs det då i musklerna och dirigeras dit istället. Kanske kan vi påminna oss om någon gång då vi tagit ut oss fullständigt, hur svårt det då varit att tänka klart.

Kan då något så enkelt som regelbundna promenader ett par gånger i veckan göra skillnad? I en undersökning av 100 personer i 60–årsåldern fick hälften av gruppen ta promenader några gånger i veckan i ett års tid och den andra hälften fick göra lugna övningar där de inte fick upp pulsen. Både före och efter året undersöktes deras hjärnor i magnetkamera och de genomgick även en del psykologiska tester. Det visade en stor skillnad mellan grupperna, de som promenerat hade fått bättre kondis och en effektivare hjärna, kopplingarna mellan hjärnans olika lober hade stärkts, de var bättre integrerade i varandra, den fysiska aktiviteten hade alltså påverkat hjärnans kopplingsmönster till det bättre. Det här betyder att hjärnan arbetar effektivare om man är fysiskt aktiv och kan tom bromsa åldrandet av hjärnan och minska risken för demens. Upptäckten att risken för demens kan minska med 40 % genom dagliga promenader gjordes för några år sedan utan att den fick någon större uppmärksamhet, märkligt kan man tycka och synd. Anders menar här att ett läkemedel med samma effekt hade på nolltid blivit världens mest sålda preparat.

Det finns så mycket information i denna bok, men för den delen är det inte svårläst utan allt är mycket pedagogiskt upplagt och lättförståeligt och väldig väldigt intressant och jag har försökt att läsa den i små doser för att verkligen tillgodogöra mig all information. Hansen förklarar vad olika områden i hjärnan har för syfte och hur bra det blir om samarbetet mellan dem fungerar. En funktion som jag vill återge är hur hjärnan kan bromsa stress. Amygdala är en mandelstor del av hjärnan som vi har två av, de sitter långt in i tinningloben, en på var sida, amygdala sätter kroppen på helspänn vid fara, vi blir stressade, då har vi två bromsar, hippocampus som sitter i minnescenrtumet och frontalloben som står för det logiska tänkandet och vad är det som förbättrar det systemet, rätt gissat fysisk aktivitet, och även styrketräning.

Allt det här verkar onekligen vara för bra för att vara sant, kan det vara så enkelt, men också skrämmande för dem som har svårigheter att röra sig. Men som Anders skriver lite rörelse är bättre än inget alls. Detta har varit en mycket hoppfull och givande läsning, men det väcker också mycket frågor.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hjärnstark hur motion och träning stärker din hjärna
Liknande böcker:
Allt vi inte pratar om..
 I. Östensson
Lycka till med resten..
 I. Boltenstern
Djupa sår
 C. Glass
Att bygga ett lag
 J. Andersson
En första bok om kvant..
 G. Grankvist
Att dö
 C. Hitchens
Var inte blyg!
 P. Shaw
Samma Författare: