bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
INTROVERT den tysta re..
Liknande böcker:
Bestäm dig:vetenskapen..
 P. Tornell
Hjärnstark hur motion..
 A. Hansen
Var inte blyg!
 P. Shaw
Hur har du det med ner..
 T. Lake
Ta vara på motgångarna
 A. Malmberg
Din egen lyckas smed
 M. Maultsby
Omgiven av idioter : h..
 T. Erikson
Kosmos Dialogerna
 A. Lytsy
Energierna avslöjar
 L. Tyfting
Generation ångest : Mi..
 S. Stossel

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSJÄLV Kraften i egentid

 
Författare: Linus Jonkman
Genre: Psykologi
Ämnesord: hälsa, psykologi, vetenskap
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789175037295
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det saknas ett ord i det svenska språket. Ett ord att beskriva den positiva sidan av att vara för sig själv. Engelskan skiljer på det sorgliga lonelines och det rofyllda solitude. På svenska har vi bara ensamhet. Det är dags att börja prata om självsamhet.

Utdrag ur boken:
"Jag såg en kille på tåget idag. Han hade ingen smartphone, surfplatta eller bärbar dator. Han bara satt där och åkte tåg. Som en psykopat. Kim Lavin

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av SJÄLV Kraften i egentid :


mammene 2018-10-28 15:33
Själv kraften i egentid Linus Jonkman

”Detta handlar om den värdefullaste relationen du har. Den som verkligen kan njuta av att umgås med sig själv kommer aldrig mer att vara ensam.”

Du behöver lära dig att ta mer plats, de orden kanske känns igen från utvecklingssamtal. Det är sällan man hör det motsatta, du borde sitta tyst och fundera. Det verkar som ändamålet är att synas och höras. Men som Linus Jonkman författare till denna upplysande och tankefulla skrivelse, tror sakta håller på att förändras.

Introversion är ett personlighetsdrag skriver Linus, vi kan välja beteende men inte vår personlighet. För ett tag kan vi tränga undan den, men inte i längden. Han tar upp socialpsykologen Hanna Balsaris studier av detta, kallat falsifiering. Det beskriver när vi antar ett beteende som inte ligger i linje med vår person, det blir en korkeffekt.

I platsannonser står det ofta att man ska vara social, Linus vänder sig mot det uttrycket för det innebär inte automatiskt att du har social kompetens. Man ska skilja på att vara social och att ha social kompetens, en social person tycker om att prata och har ett behov av umgänge, men kanske inte är den bästa lyssnaren. Social kompetens innebär mer att lyssna och ta till sig av vad andra säger, tala så andra blir intresserade, visa hänsyn och kunna sätta sig in i andras känslor. En introvert person kan mycket väl ha social kompetens.

I dag vet man att introversion är effekten av en hjärna med lägre tolerans för dopamin, ett ämne som berättar för dig när det händer tillräckligt mycket, Linus skriver även att blodflödets intensitet i en introvert hjärna skiljer sig från en extraverts. Den introverte använder sig mer av frontalloben, analyserar mer och tar ofta mer tid på sig att fatta beslut. Extraverta fattar ofta snabba beslut, men har då mer felfrekvens.

Brainstorming tror inte författaren på, tvärtom kan det vara skadligt, ett grupptryck uppstår. Nobelpristagaren Daniel Kahneman har studerat psykologin bakom mänskliga beslut, summeringen av hans forskning är ”vänta”, tid är enligt honom den enskilt största faktorn för att fatta bättre beslut. Jonkman tar också upp problemen med kontorslandskap , och om skillnaden på ensamhet och självsamhet. En viktig detalj inte att förglömma är återhämtning, vi klara mycket men vi måste ha återhämtning.

Som kanske märks så finns mycket att hämta här och med referenserna så kan man om man vill fördjupa sig mer. Att Linus själv har erfarenhet av att vara introvert stärker trovärdigheten och gör läsningen mer personlig, lite upprepningar är det från hans förra bok ”Introvert, den tysta revolutionen, men det lär vara hänt. Jag hade mycket nöje av denna läsning.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till SJÄLV Kraften i egentid


  Köp boken som film på cdon: