bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De kanske lämpade
Den tysta flickan
Kvinnan och apan
Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFröken Smillas känsla för snö

 
Författare: Peter Høeg
Genre: Deckare
Ämnesord: depression, mord, psykologi, kärlek, kultur, spänning
Utgivningsår: 1992
ISBN: 917221256X
 
Spänning:  9
Romantik:  2
Humor:  3
Lärorik:  7
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Smilla är en grönländska som bor i Köpenhamn. I samma hus som hon bor en liten pojke som hter Esajas. En dag upptäcker man att han har fallit ner från höghusets tak. Polisen tror att det är en olycka, men Smilla vet att Esajas aldrig skulle ha klätrat upp på taket frivilligt, för han är höjdrädd. Smilla börjar forska i saken på egen hand, och denna forskning leder henne ända till Grönland...

Utdrag ur boken:

Jag är inte fullkomlig. Jag tycker bättre om snö och is än om kärleken. Jag har lättare för att intressera mig för matematiken än för att tycka om mina medmänniskor. Men jag har en förankring till något i tillvaron som står fast. Sedan kan man kalla det vad man vill. Jag står på ett fundament, och längre ner än dit kan jag inte falla. Det är mycket möjligt att jag inte har lyckats ordna mitt eget liv alltför smart. Men jag har alltid – med minst ett finger åt gången – tag i Det absoluta rummet.
Därför finns det en gräs för hur långt världen kan vrida sig ur led, hur mycket som kan hinna gå snett innan jag upptäcker det. Jag vet nu, utan skuggan av tvivel, att något är sjukt.Medelbetyg: 3 (13 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fröken Smillas känsla för snö :


faith 2004-04-22 09:10
Läste den för en modersmålskurs i skolan. Egentligen är jag ingen deckarfan, men Fröken Smillas känsla för snö gillade jag verkligen. Det är en annorlunda deckare. I den finns mycket mer än mordfallet.
Betyg 4

Nessa 2005-07-28 16:49
Jag hade höga förväntningar på den här boken. Tyvärr blev jag besviken. Jag tyckte den var seg och tråkig. Det är trist med de detaljerade miljöbeskrivningarna. Jag är inte speciellt intresserad av fartyg, och har svårt att koncentrera mig när det sida efter sida är beskrivningar om detta fartyg.
Betyg 2

axel-nelson 2005-11-27 23:43
Fanns det ett fartyg med? Jag som älskar fartyg! Och snö! Boken var lika själ-lös som Karens Blixens historier. Høeg var väldans hajpad för 10-15 år sen (eller så) och han blev en superkändis och nu är det väl ingen som minns honom.
Betyg 2

Rosa 2005-11-28 09:10
Jag tyckte om den här boken - språket och stämningen MEN när jag kommit igenom ungefär halva boken så började den flippa ut och jag tyckte att det var svårt att hänga med ordentligt. Därför får den en trea istället för en fyra.
Betyg 3

animisha 2005-11-28 16:23
Början var vacker, stark och annorlunda, men mot slutet blev det alltmer en vanlig deckare. Jag tyckte ändå mycket om den.
Betyg 4

nitedrive 2006-11-06 00:57
Allt beröm skulle snart ligga den här boken i fatet.För den är förvisso bra,udda,med en stark,självständig huvudperson som också representerar en minoritet i sitt hemland.Hon är på sätt och vis rotlös och kan inte riktigt identifiera sig med något av sina hemländer.Fadern är en välbärgad dansk läkare med en ny hustru i samma ålder som Smilla,modern var grönländska.
Men den upphaussades så till den grad att den för snabbt blev "omodern",barn döptes till Smilla,alla läste den och plötsligt var allt det där över eftersom,antar jag,ingen orkade med det mer.Som DaVinci-koden syndromet,med den skillnad att Fröken Smillas känsla för snö är en riktigt bra bok!Synd vad överdriven popularitet kan göra.För den förtjänar inte det ödet.Även om den inte är det mästerverk den utmålades som i mitten av nittiotalet är den bra.

Smilla är specialist på snö.Det är hennes yrke som geolog,snö.En dag faller en liten grönländsk pojke ner från ett tak i Smillas hus.Olycka,säger polisen.Men Smilla är inte övertygad av flera skäl.Blandannat var pojken paniskt rädd för höjder och skulle aldrig gått upp på taket om ingen tvingat honom.
Smilla börjar nysta i historien och en skrämmande avgrund öppnar sig.

Läs den om du inte gjort det.Den är en bra thriller med trovärdiga personskildringar,nu när hypen dött ut kan du dessutom läsa den utan andras åsikter ringandes i öronen.
Betyg 4

miiins 2007-01-13 20:42
Vilka förväntningar jag hade över denna bok då min lärare lovordade den. Kanske på grund av det så blev jag så besviken. Smilla, en kvinna som har flera påbörjade utbildningar men som inte fullföjer dem, hon har demonstrerar och gjort uppror ett flertal gånger. Detta säkert pga moderns död. En specialist i att avläsa snö. Men man får inte reda på varför hon gjort revolt eller hur hennes liv sett ut från det att hon kom till Danmark. Man kan se den samhälls- och civilisationskritiska tendensen tydligt. Språket är väldigt utsmyckande, nästan för mycket då man ibland tappar tråden pga språkförändringar: svenska/danska/grönländska/tyska. Det är dessutom väldigt många människor att hålla reda på vilket gör det svårt att hålla fienden isär från vännen.

När Smilla en dag kommer hem ser hon pojken Esajas död på marken. Det sägs att han har hoppat men då Smilla vet att pojken lider av extrem höjdskräck så försöker hon få polisen att utreda händelsen mer. Men som vanligt så tror inte "överheten" på minoriteten och Smilla bestämmer sig för att ta reda på sanningen själv, något som leder henne in i ett antal äventyr.

Måste ändå säga att denna detektivroman med sina filosofiska inslag är värd att läsas. Stundtals är den riktigt lysande, jag skulle dock vilja ha ett lite annorlunda slut där man får svar på alla frågor som onekligen dyker upp.
Betyg 3

Wilma 2008-01-05 00:24
Sådär... Sätter inga djupare spår.
Betyg 2

Panthera 2008-10-31 17:16
Intressant och ovanlig till en början, Smillas personlighet fascinerar. Mot slutet händer något, det blir konstigare och konstigare. Avslutningen är inte i nivå med inledningen. Jag får en känsla av att författaren själv har tappat intresset.
Betyg 3

ctall 2009-04-26 19:42
Hade höga förväntningar och tyckte boken var bra.
Betyg 4

Salamis 2010-01-10 15:11
Ohyggligt spännande på vissa ställen, men fumlar runt för mycket och lovar vad den inte kan hålla

Janne2 2010-02-10 20:01
Hade höga förväntningar, började bra men efter halva boken började den gå på tomgång. Seg avslutning med en båtresa som jag plågade mig igenom, rörig, ingen bok jag rekommenderar.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fröken Smillas känsla för snö


  Köp boken som film på cdon: