bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den tysta flickan
Fröken Smillas känsla..
Kvinnan och apan
Liknande böcker:
Totalskada
 H. von Zweigbergk
Resa i månljus
 A. Szerb
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Barndomshemmet : en ro..
 T. Stålmarck
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe kanske lämpade

 
Originaltitel: De måske egnede
Författare: Peter Høeg
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, hälsa, psykologi, humor, religion, kärlek, vetenskap, ungdom, dödsfall, biografi, våld, skola, anstalt, danmark
Utgivningsår: 1993
ISBN: 9119413424
 
Spänning:  2
Romantik:  2
Lärorik:  7
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tre udda barn möts på en privatskola i Köpenhamn- Peter och hans två vänner Katarina och August är socialt handikappade, på väg ut ur det normala samhället, när de får en chans att gå på Biehls Privatskole. I detta noggrant inrutade och schemalagda helvete är rektor oinskränkt härskare och styr med hjälp av skolklockan elevernas liv i minsta detalj.
En välmenande men oförstående vuxenvärld har valt ut de tre som kanske lämpade för att under rektor Biehls överinseende delta i ett socialpedagogiskt experiment.
När de utsätts för kroppsaga och rumsarrest, revolterar de med ursinne. Peter sätter skolklockan - och därmed själva tiden - ur spel. Han rubbar nu hela fundamentet för de minutiöst uppbyggda skolexperimentet, som störtar samman.

Utdrag ur boken:
Ännu ett finger bröts.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De kanske lämpade :


gun 2012-10-21 10:35
En bok som skakar om dels på grund av de övergrepp som görs där det absolut inte ska kunna förkomma något sådant och dels på grund av ett vidhängande av tiden som tyder på att det finns en neuropsykiatrisk sjukdom hos huvudpersonen. Frågan är bara om denna funnits hela tiden eller om den formats av de "skolor/anstalter" som format denna pojke till det han är i det skeende som beskrivs i denna bok. Samtidigt finns denna ömhet och beskyddarinstinkt som väcks när Peter möter den än mer utsatte August. Han bär honom i sina armar när det behövs och känner att detta barn vill han bara ta hand om. Det är rörande. Likaså är Peters kärlek till Katarina som är hans själsfrände på Biehls Privatskole. En skola som ser det som ett experiment att ta emot en del udda elever vilket visar sig vara enbart för de pengar de får för detta.
Detta är en väldigt annorlunda bok. Inte den lättaste att förstå och inte direkt i min smak men den gav en läsupplevelse som jag inte skulle vilja vara utan.
Romanen bygger på delvis självupplevda händelser
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De kanske lämpade


  Köp boken som film på cdon: