bokrecensioner boktips

Kvinnan och apan

Författare: Peter Høeg
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, humor, kärlek, kultur, spänning, vetenskap, äventyr

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"En apa närmade sig London. Den satt på en bänk i en segelbåts öppna sittbrunn, på läsidan, hopsjunken med slutna ögon och en yllefilt om sig, och til och med i denna ställning fiick den mannen mitt emot att verka mindre än han var."

Så inleds Peter Høegs vidunderliga och originella roman. Apan, senare kallad Erasmus, ska till London Zoo för att undersökas av beteendeforskaren och zoologen Adam Burden och därmed ge denne det banbrytande resultat han behöver för att kröna sin karriär. Mellan apan och Madelene Burden, Adams danskfödda, djupt alienerade och alkoholiserade hustru, uppstår en alldeles särskild relation. De är båda fångna i en kultur de inte förstår, och när Madelene i ett slags desperat protest föresätter sig att sabotera de plågsamma försöken genom att släppa Erasmus fri, då tar berättelsen nya och oväntade vägar.
Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kvinnan och apan :
2004-10-17 14:38
Den här boken har, fråga mig inte varför, stått oläst i bokhyllan ett gäng år. Men sedan plötsligt fångade den åter mitt intresse. Och vad TACKSAM jag är för det! Det visade sig nämligen att detta var en helt underbar bok!! Och för övrigt mitt första möte med författaren. Boken var verkligen så himla speciell. Oväntad och spännande. Romantisk och humoristisk. Min rekomendation är: Läs, läs, läs, läs.
Betyg 4
2005-11-20 19:46
Annorlunda och intelligent.
Betyg 4
2006-07-18 07:09
Detta är en speciell bok. Bisarr, humoristisk och lite futuristisk. Språket är lite annorlunda vilket är ganska uppfriskande.

Adam är beteendeforskare och zoolog. Han har fått tag på en apa. En speciell sorts apa. Hans danska fru är ensam, förvirrad och har gått vilse i livet. Hon och apan fattar sympati för varandra. Frun, Madelene, bestämmer sig för att hjälpa apan tillbaka till friheten. Då händer märkliga saker! Den här vändningen tyckte jag om!

Betyg 4
2008-01-05 00:25
Tyckte inte om boken. Tog mig nätt och jämt igenom den. Ganska konstig och lite obehaglig tycker jag.
Betyg 1
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Örådet
 J. Sverker
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini