bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blå skymning
The Year of Magical Th..
Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Irenas barn
 T. Mazzeo
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Med egna ord: Sex av d..
 M. Obama
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtt år av magiskt tänkande

 
Originaltitel: The year of Magical Thinking
Författare: Joan Didion
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9173892130
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2,29 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett år av magiskt tänkande :


mammene 2008-12-27 21:49
Joans liv förändras på ett ögonblick när hon mister sin man i en hjärtinfarkt. Hennes sätt att bearbeta sorgen blir att skriva en bok.

Joan Didion skriver: ”Livet förändras snabbt. Livet förändras på ett ögonblick. Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner tar slut”.

Hennes man dör framför hennes ögon, efter det att de varit och besökt dottern på sjukhuset och de ska till att äta middag. Han faller ihop vid bordet och vaknar inte mer. Hon tänker på om hon kunnat förhindra det, om hur han var dagarna före dödsfallet. Hade han föraningar om att han skulle dö? Hon flackar fram och tillbaka i sina minnen, om hur de träffades och hur deras liv varit. Så kommer hon tillbaka till dödsögonblicket och går igenom vad som hände steg för steg och läser journaler om hans död.

Mitt i alltihop ligger deras dotter i koma och svävar mellan liv och död, så hon måste samtidigt vara stark. Hur ska hon kunna berätta för Quintana att hennes far är borta?

Även fast Joan vet att John är borta kan hon inte förmå sig att skänka bort alla kläder, om han kommer tillbaka måste han ha skor att ta på sig. Hon fortsätter att prata med honom, men får inga svar.

Allt är rakt skrivit och egentligen utan sentimentalitet, men för den delen så känner jag ändå med henne. Vi vet alla att vi någon gång kommer att mista någon vi älskar, men vi kan nog aldrig föreställa oss hur det egentligen känns. Som hon skriver: ”Sorg visar sig vara en plats som ingen av oss känner till förrän vi når fram till den”.

Joan beskriver skillnaden på att känna sorg och att sörja. Att känna sorg är att vara passiv, men att sörja är att ta itu med sorgen. Det verkar logiskt tycker jag. När den första chocken lagt sig börjar man att bearbeta.

Jag kunde tycka att hon blev lite tjatig ibland, men jag förstår också att det hade hon behov av. Hon beskriver sin sorgeprocess och då blev det så här. Det här är en tankebok, väl värd att läsa.
Betyg 3

tetris 2008-12-31 12:24
Inte alls min typ av bok visade det sig. Jag kan förstå att hon behöver skriva av sig efter sin förlust, men upprepningar och ointresse från min sida gör att boken får ett väldigt lågt betyg. Jag kan tänka mig att någon som har förlorat en närstående kan ha behållning av den här men för mig var det slöseri med tid.
Betyg 1

Isidora 2009-01-21 08:58
Joan Didion skriver om sorg och sorgarbete och det är väl ett ämne som man helst inte vill veta av om man inte måste, om man inte själv är där. Och speciellt inte om det inte finns andra "effekter" i boken som skulle underlätta för läsaren, som skulle få honom på andra spår. Och dem finns inte i denhär boken. Den är inte en roman, det finns ingen story, sentimental är den inte utan rak på sorgen. Men den är välskriven, eftertänksam och läsvärd.
Betyg 3

tekoppen 2009-01-21 09:03
Välskriven men fastnade inte. Är nog mer gripande ifall man nyss har förlorat någon.
Betyg 3

axel-nelson 2009-10-28 18:59
och varför så lite om styvdottern som dog i samma veva..? Bara ett evigt tragglande. Ulla-Carin Lindquist kunde skriva om sitt eget döende på betydligt färre sidor och på ett betydligt mera allmängiltigt språk. Obegripligt att Didion får så goda recensioner.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ett år av magiskt tänkande


  Köp boken som film på cdon: