bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Hertig Larsson
Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÄventyr på riktigt

 
Författare: Axel Odelberg
Genre: Biografi
ISBN: 9113017055
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sven Hedin satt i både Svenska Akademien och Vetenskapsakademien. Han tilldelades så många ordnar, hedersmedaljer och andra utmärkelser att han hade trillat framlänges om han burit dem alla samtidigt. Universitet över hela Europa dränkte honom i hedersdoktorat.

Ingen svensk, vare sig före eller efter honom, har nått samma hjältestatus. Han var Göran Kropp, Jan Guillou och Peter Englund i en och samma person fast tio gånger större. Sven Hedins framgång blev monumental, liksom senare hans fall från piedestalerna.

Hans kärlek till Tyskland, hans förvissning om att Ryssland hotade Europa och hans övertygelse om att han var mannen att bibringa svenskarna detta budskap satte de första fläckarna på den skinande vapensköld som blev hans då han adlades som siste svensken någonsin. Hans beundran för Hitler och aldrig sviktande stöd för Tyskland under andra världskriget berövade vapenskölden all glans och fick hjälteglorian att slockna helt.
Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Äventyr på riktigt :


koala_75 2008-10-25 10:57
Vi får följa Hedin från hans första drömmar att bli upptäcktsresande, alla hans äventyr, hans misslyckade politiska insatser, nya äventyr, Som Hitlers vän och slutligen hans död på 50 talet.

EN okritisk berättelse som spänner över ett helt liv. En mycket intressant bok för oss som inte förstår vilken höjdare han var på den tiden.
Läs!
Betyg 4

tetris 2009-01-06 19:46
Riktigt bra! Jag hade inte så höga förväntningar på den här tegelstenen, men den slår mycket av det jag läst inom fackböcker. En stor skillnad mot andra böcker är att den här var bäst i mitten, under Svens storhetstid medan början var lite seg och slutet mest var deprimerande. Kul att verklligen få en koll på hur stor Sven Hedin var. Det är nog inte så många i Sverige som vet det ännu.
Betyg 4

maxy 2009-01-30 22:18
Är man det minsta intresserad av Svensk nutidshistoria är denna välskrivna bok ett måste. Hedin var en svenska megakändis, som vi svenskar kanske skäms lite över eftersom han var Hitlervänlig. Väntar nu på att SVT gör en julserie om honom på samma sätt som över Selma, Bellman eller Nobel.

Min fördom mot historiska biografier är att det dräller av fotnoter på nästan varje sida. Denna bok har nästan helt befriad från sådana fotnoter.

Boken rekommenderas å det varmaste.

Betyg 4

helix 2013-01-05 21:46
En välskriven, lättillgänglig biografi över en mycket fascinerande person. Det har vrit en fröjd att läsa om Sven Hedins liv och värv. Och som författaren Odelberg påpekar i förordet: Hedins väldiga vetenskapliga insats har så överskuggats av hans förvirrade politiska göranden, att de hos de flesta (inklusive mig) passerat förbi utan kommentar. Jag VISSTE inte att han hade gjort så mycket för vetenskapen (främst såklart geografiskt). Däremot visste jag ju att han var nazist. Eller... var hand det? Han var åtminstone väldigt protysk i de båda världskrigen.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Äventyr på riktigt


  Köp boken som film på cdon: