bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTills vingen brister

 
Författare: Yrsa Stenius
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9176089045
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jussi Björling, dalmasen från Stora Tuna utanför Borlänge blev sin tids mest hyllade tenor och en av förra århundradets allra största sångare. Yrsa Stenius har skrivit en personligt vinklad biografisk berättelse, om det stora konstnärskapets givmildhet och dess hutlösa pris.

Vi får följa Jussi Björlings liv och karriär från småpojksårens kyrkokonserter i den berömda Björling-kvartetten till det sista framträdandet i Göteborg, endast två veckor innan han dog. Men framför allt får vi för första gången en psykologisk studie i Jussi Björlings människo- och konstnärsöde, det märkvärdiga men också maktpåliggande ödet att vara född till underbarn.

Att ha en röst som Jussi Björlings är en gudagåva, en gudagåva som lade världen för hans fötter men som också stundtals var honom övermäktigt tung att bära. Med stor psykologisk inlevelseförmåga följer Yrsa Stenius Jussi Björling i hans livslånga kamp med sin bestämmelse: de ohyggliga förväntningarna som måste infrias och som han infriar med råge, allt medan han brinner och bränner ut sig för flammande eld.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tills vingen brister :


helix 2008-10-17 10:04
Under en tid nu har jag gått omkring och känt att jag inte vet tillräckligt om Jussi Björlings liv. I princip bara detta: en stor tenor, som sjöng på Metropolitan, kom från Stora Tuna och han söp. Men hur kan man - när man är så framgångsrik och hyllad - låta alkoholen ta så stor och destruktiv del av sitt liv?
Ja just denna paradox behandlar Stenius utförligt i björlingbiografin "Tills vingen brister". Och det blir bra. Intressant. Naturligtvis berättar hon inte bara om hans mörka sidor, det är en underhållande redogörelse över tenorens karriär ocksp, som börjar faktiskt redan vid fyra års ålder! Och pågick till tre veckor innan hans död, 49 år gammal. Bl a framstäår det med all önskvärd tydlighet att Jussi var kanske världens bäste tenor, och att han av många fortfarande rankas som bäst. Jag hade inte klart för mig att det var de proportionerna på hans förmåga.
Björling var inte översvallande pratsam, men åtmnstone en klok, kärnfull utsaga redogör Stenius för. Det är ett påstående som rymmer mycket.

"Även ett underbarn är ett barn."
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tills vingen brister


  Köp boken som film på cdon: