bokrecensioner boktips

Silverdalen

Författare: Rune Pär Olofsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, kärlek, äventyr
ISBN: 9117720826


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Silverdalen :
2008-09-10 16:47
Silverdalen är den fristående fortsättningen på Kopparberget, och handlar om gruvdrängen Pär Olssons vidare öden i slutet av 1500-talet. Motsättningarna hårdnar mellan kung Sigismund och hertig Karl, och bergmännen tvingas att välja sida och riskera allt. Samtidigt blir det uppenbart att Pär Olsson inte kan följa sitt hjärta, utan att den sociala klyftan mellan honom och hans älskade är alltför stor.

Rune Pär Olofsson hade inte varit den författare han är om han inte hade smugit in en diskussion om synd och offer i texten. Och det gör han bättre än någon annan. Sedan är avsnittet om offer av andra skäl nästan outhärdligt att läsa, men det är inte mindre bra för det.

I korthet är Silverdalen en mycket bra och läsvärd bok, spännande och välskriven och med ett intressant innehåll
Betyg 3
2012-09-13 13:53
Bra och läsvärd historisk roman som utspelar sig i slutet av 1500-talet. Romanen kretsar kring ätterna Sparre och Brahe och storpolitikens virvlar i Sverige.
Betyg 3
2015-09-19 09:09
Silverdalen,Rune Pär Olofsson P. A. Norstedt & Söners Förlag 1977


Det här är andra delen i trilogin om den fredslöse men ej svarslöse gruvdrängen Per, efter gruvolyckan får Per gå över till arbete ovan jord, Per är villig att lära sig de olika leden i kopparns vandring. Fördelen för honom nu är att han kan läsa och skriva så ingen längre kan lura honom på det som är hans, han kan tom vara behjälplig i fogdens skrivarstuga. Han blir även svedjebonde och bildar familj, inte med hjärtat för det är förlorat på annat håll, men Per är nu en sådan man som står för det han gjort.

Det är skjuts och fart i Rune Pär Olofssons berättande, det är fantasi och historia invävt i varandra. I Pers liv händer det mycket både lycka och olycka, genom honom får man en bit av tiden som kampen mellan hertig Karl och Johan III. Måhända är det här en aning romantiserat och orealistiskt då och då, men som sagt det är en roman, och på det viset också lättläst och mycket underhållande. Men det finns ett allvar också, som många gånger gör ont att läsa, Per försöker göra det rätta men ibland brister det och det blir efterräkningar.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Silverdalen
Liknande böcker:
Ensam i världen
 M. Sandemo
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates