bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Argan list
Blomsterkungen
Domens dag
Du tronar på minnen
Där låg ett skimmer...
En kung i varje tum
Frejas katt och Marias..
Guldgruvan
Halleluja, Prostinnan!
Kopparberget
Lejonet från Norden
Lyckans tärning
Mañana : ett folklusts..
Min hjärtans aller kär..
Normandernas hövding
Och
Silverdalen
Stormens skördar
Ärans tinnar - en fami..
Liknande böcker:
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin
Där låg ett skimmer...
 R. Olofsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMin lysande konung

 
Författare: Rune Pär Olofsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 1977
ISBN: 9118390528
 
Spänning:  5
Romantik:  2
Humor:  2
Lärorik:  7
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Mycket hade Gustaf Eriksson Vasa förändrats från den gången han jagades som en fredlös i Dalarnes skogar. Nu, bara några år senare, var han den enväldige som förde ett hårt regemente och hänsynslöst krossade alla som stod i hans väg. Han drog sig inte ens för att svika givet ord: det fick de dalkarlar nogsamt erfara som fått löfte om fri lejd till Tuna.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Min lysande konung :


johannes74 2007-06-08 10:16
En mycket realistisk och välskriven historisk roman, som berättar om Dalmannen Måns Nilssons liv från det att han träffar den unge Gustaf Eriksson Vasa på flykt från den danske kung Kristian tills hans död.

Boken ger en bra inblick i den svenska politiken och orsakerna kring bondeupproren mot Gustav Vasa på 1520-och 30-talen.

Klart läsvärd!
Betyg 4

mammene 2015-07-06 09:52
Min lysande konung, Rune Per Olofsson, Bokförlaget Bra Böcker 1977


Med dalkarlarnas hjälp kom Gustav Eriksson att bli Sveriges konung, otack blev deras lön.

Man var trött på Kristian II:s förtryck, och Stockholms blodbad blev droppen, så när den unge Gustav Eriksson till slut fick med sig Dalkarlarna så började kampen om kronan. Den mest hängivne bergsfogden Måns Nilsson från Aspeboda blev helt betagen i Gustav och såg honom som en son, även hans fru Margareta kände för honom, kanske lite för mycket. Måns som var en välbärgad man hjälpte till med lån och handgemäng, hans slogs för sin befriare som han trodde stort på. Gustav Eriksson Vasa for hårt fram och krossade allt som stod i hans väg, även de som hjälpt honom, det fick dalkarlarna erfara på många vis, men det som fick bägaren att rinna över för Måns var den stora räfsten vid Tuna, de hade blivit lovade fri lejd av sin konung, istället blev det stupstocken. Vänskap slutade i hat och till slut död även för Måns Nilsson.

Rune Pär Olofsson skriver mycket kvickt och roande, språket flyter på och man kommer snabbt in i berättelsen. Historien bygger på verkliga händelser som författaren har bäddat in i sin egen målande beskrivning, då mycket i huvudkaraktären som är en livfullt bullrande person, inte alltid så sympatisk. Intressant är att perspektivet denna gång ligger hos folket och mest då på just Måns, som hjälpte fram Gustav och fick andra med sig. Hans lojalitet sträckte sig långt, men så småningom efter kungens brutala framfart började tvivlen gnaga, för att till slut övergå i hat. Att vara vän med Måns Nilsson var förmånligt, men blev man ovän med honom så skulle man nog akta sig.

Dalkarlarna var inte de lättaste att ha att göra med, det har framgått av historien. De protesterade ofta mot kungen och tyckte att de hade mer rätt till det eftersom det var deras förtjänst att han kom till makten. Efter att segerruset lagt sig, vändes den till besvikelse på sin kung, frågan är bara hade alternativet varit bättre?

När en av männen Anders från Rankhyttan ligger på knä i snön vid Tuna och hör beskyllningarna från Kungen hackar han fram, ”Ku - Kungen borde ha fått gå kvar i dalskogarna. Fanen, att vi skall ha så raska skidrännare i Dalom”.

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Min lysande konung


  Köp boken som film på cdon: