bokrecensioner boktips

Krönika om ett förebådat dödsfall

Författare: Gabriel García Márquez
Genre: Roman
Ämnesord: mord, humor, religion, kärlek, kultur, spänning


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Krönika om ett förebådat dödsfall :
2004-11-17 13:49
"Den dag då de skulle döda honom steg Santiago Nasar upp halv sex på morgonen för att gå och möta fartyget som biskopen skulle komma med". Så börjar den bästa bok som skrivits.

Berättelsen om hedersmordet på den unge Santiago Nasar är en skimrande, rolig, tragisk och djupt rörande skröna om en kultur som är så olik vår egen och ändå har så många likheter.

Språket är dokumentärt och avskalat och på samma gång levande. Att García Márquez en gång varit journalist märks tydligt, men samtidigt finns de folkloristiska dragen i berättandet kvar. Boken väcker också funderingar om människors ansvar, tillfälligheternas spel och ödets oundviklighet. Med sina knappt 150 sidor är det en av de mest koncentrerade romaner som skrivits och det omkastade tidsförloppet är oerhört nyskapande.

Svagheter? Inga. Läser man boken på spanska är det bra att hålla i minnet att colombiansk slang inte alltid är så lätt att förstå. Men översättaren har gjort ett styvt jobb.

Ska du bara läsa en bok till i ditt liv bör det vara denna. Boken blev också en mycket sevärd film.
Betyg 5
2004-11-17 19:26
En oerhört annorlunda bok som är läsvärd om man är ute efter en rörig bok som inte hör till den vanliga läsningen.
Det kan vara kul att jämföra med "vanliga" böcker, men trots allt har författaren vunnit nobelpriset i litteratur så det kan ju vara intressant och läsa i det fallet också.
Betyg 3
2005-03-08 18:23
En historia berättad med en fantastiskt skruvad kronologi. Och allt faller till slut på plats.
Betyg 4
2008-03-18 23:11
Boken handlar om mordet på den arabiskättade godsägarsonen Santiago Nasar. Redan på bokens första sida får läsaren reda på att Santiago ska dödas av bröderna Vicario. Han anklagas vara orsaken till att Vicarios syster (Angela) lämnas tillbaka till familjen under bröllopsnatten. Om han verkligen är det får man aldrig reda på. Berättelsen tilldrar sig i en by på den Colombianska atlantkusten. Som ofta i spanskspråkig litteratur är det ett myller av personer som skymtar förbi. Alla vet om att Santiago ska mördas, till början dock lite oklart varför. Boken handlar sedan om förberedelserna för mordet och hur rykten om det förebådande mordet sprids. Bokens berättare som var vän med Santiago och bodde i byn och har pusslat ihop berättelsen ett par decennier efter händelsen ägde rum med hjälp av domstolprotokoll och intervjuer med personer som var med. Boken avslutas med att beskriva hur mordet gick till men samtidigt är läsaren på ett tidigt stadium medveten om utgången. Genom att bygga på detaljer växer historien och håller lösaren intresserad.
Krönikan är ett berättarteknsikt mästerverk. Genialiskt hoppar författaren i tiden utan att det på något sätt blir rörigt för läsaren.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Krönika om ett förebådat dödsfall
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gång om året
 P. Öhman
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Ond skörd
 S. Bolton
Det var en gång i Holl..
 Q. Tarantino
Våldets historia
 É. Louis
Patron Ann-Mari
 E. Nordström
Elizabeth
 L. Pearse