bokrecensioner boktips

Krönika om ett förebådat dödsfall

Författare: Gabriel García Márquez
Genre: Roman
Ämnesord: mord, humor, religion, kärlek, kultur, spänning
ISBN: 9789186629861


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Krönika om ett förebådat dödsfall är en glad skröna, en spännande thriller, en poetisk betraktelse.

Miljön är samma lilla by på Colombias kust mot Karibiska havet som vi känner från Hundra år av ensamhet: en by där tiden står stilla, där det förflutna är lika påtagligt som det nuvarande. Det är ett brokigt myller av butiksägare, hantverkare, tonåringar, nunnor och prostituerade; där är en präst som fuskar i kirurgi, en spiritistiskt sinnad borgmästare, en grandios general från inbördeskriget och en gudsförnekande byläkare.
Från första början vet vi att Santiago Nasar ska bli mördad av bröderna Vicario. Ändå är berättelsen så spännande att den är svår att lägga ifrån sig. Undersökningen av de dramatiska händelserna vid Bayardo San Románs överdådiga bröllop och vad som sedan tilldrog sig är full av överraskningar.
Det här är en mästerlig uppvisning i litterär konstfärdighet, i skrivandets ekonomi. Inte ett ord för mycket eller för litet, ett sinnrikt nät av referenser, och framför allt en starkt visuell berättelse. Den kretsar hela tiden kring en central bild: Santiago Nasar fastnaglad med stora knivar vid porten till sitt hus, den port som stängdes i det avgörande ögonblicket.
Medelbetyg: 4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Krönika om ett förebådat dödsfall :
2004-11-17 13:49
"Den dag då de skulle döda honom steg Santiago Nasar upp halv sex på morgonen för att gå och möta fartyget som biskopen skulle komma med". Så börjar den bästa bok som skrivits.

Berättelsen om hedersmordet på den unge Santiago Nasar är en skimrande, rolig, tragisk och djupt rörande skröna om en kultur som är så olik vår egen och ändå har så många likheter.

Språket är dokumentärt och avskalat och på samma gång levande. Att García Márquez en gång varit journalist märks tydligt, men samtidigt finns de folkloristiska dragen i berättandet kvar. Boken väcker också funderingar om människors ansvar, tillfälligheternas spel och ödets oundviklighet. Med sina knappt 150 sidor är det en av de mest koncentrerade romaner som skrivits och det omkastade tidsförloppet är oerhört nyskapande.

Svagheter? Inga. Läser man boken på spanska är det bra att hålla i minnet att colombiansk slang inte alltid är så lätt att förstå. Men översättaren har gjort ett styvt jobb.

Ska du bara läsa en bok till i ditt liv bör det vara denna. Boken blev också en mycket sevärd film.
Betyg 5
2004-11-17 19:26
En oerhört annorlunda bok som är läsvärd om man är ute efter en rörig bok som inte hör till den vanliga läsningen.
Det kan vara kul att jämföra med "vanliga" böcker, men trots allt har författaren vunnit nobelpriset i litteratur så det kan ju vara intressant och läsa i det fallet också.
Betyg 3
2005-03-08 18:23
En historia berättad med en fantastiskt skruvad kronologi. Och allt faller till slut på plats.
Betyg 4
2008-03-18 23:11
Boken handlar om mordet på den arabiskättade godsägarsonen Santiago Nasar. Redan på bokens första sida får läsaren reda på att Santiago ska dödas av bröderna Vicario. Han anklagas vara orsaken till att Vicarios syster (Angela) lämnas tillbaka till familjen under bröllopsnatten. Om han verkligen är det får man aldrig reda på. Berättelsen tilldrar sig i en by på den Colombianska atlantkusten. Som ofta i spanskspråkig litteratur är det ett myller av personer som skymtar förbi. Alla vet om att Santiago ska mördas, till början dock lite oklart varför. Boken handlar sedan om förberedelserna för mordet och hur rykten om det förebådande mordet sprids. Bokens berättare som var vän med Santiago och bodde i byn och har pusslat ihop berättelsen ett par decennier efter händelsen ägde rum med hjälp av domstolprotokoll och intervjuer med personer som var med. Boken avslutas med att beskriva hur mordet gick till men samtidigt är läsaren på ett tidigt stadium medveten om utgången. Genom att bygga på detaljer växer historien och håller lösaren intresserad.
Krönikan är ett berättarteknsikt mästerverk. Genialiskt hoppar författaren i tiden utan att det på något sätt blir rörigt för läsaren.
Betyg 5
2022-10-30 18:34
Marquez skrev den här pärlan 1981 och fick nobelpris i litteratur 1982. Det är ovanligt sakligt och för tiden oväntat med omkastad kronologi. Som så ofta flagnar klassiker eftersom man läst så många plagiat, hur som helst var det stilbildande.

Läsvärdet idag är bra men gör inga djupa avtryck.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Krönika om ett förebådat dödsfall
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist