bokrecensioner boktips

Pepparkakshuset

Författare: Carin Gerhardsen
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9186067095


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta i tunnelbanan med sin kvällstidning. När han ser alla trista, gråbleka ansikten runt omkring känner han sig tillfreds. Han är ju själv framgångsrik, lyckligt gift och far till tre barn. Allt kan bara bli bättre.

I fönstret ser han spegelbilden av en luggsliten typ som verkar stirra på honom. Syns det utanpå att han är lycklig? Stör det? I så fall kan han leva med det.

Tåget bromsar in, mannen gör sig beredd att stiga av. Han märker inte att den dystra figuren reser sig också han.

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något.

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen är den första delen i Hammarbyserien, en ny deckarserie med täta, gastkramande intriger och överraskande vändningar.

Hammarbyserien är storstadskänsla, vardagsliv, samtidspuls och har ett persongalleri som kommer att stanna i läsarens minne.

Medelbetyg: 3,73 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pepparkakshuset :
2008-07-02 07:53
Det var svårt att lägga ifrån boken som var gripande och spännande. Den börjar på en skolgård för 40 år sen och kommer sen till nutid. Bra skriven och med lagom mycket bihandlingar. Jag kommer definitivt att vilja läsa de övriga delarna när de kommer ut.

Jag lyssnade på boken och uppläsaren Rachel Molin var mycket skicklig.
Betyg 4
2008-07-25 07:16
Denna bok är skriven av en debutant som ändå är kaxig nog att säga att det är första boken i en serie.

Det märks att det är en debutbok. Den är lite avskalad, lite banal, tillrättalagd, man blir serverad självklara fakta etc.

Dock är storyn bra och jag kan rekommendera boken till andra. Boken blev inte heller precis sämre av att författarinnan hade den goda smaken att överraska mig! (Mer säger jag inte!!!!)
Betyg 4
2008-09-03 16:44
Den här var riktigt bra för att vara en debutbok.
Jag lyssnade till den som ljudbok och Rachel Mohlin var helt fantastisk.
Betyg 4
2008-10-09 13:39
Annorlunda skrivet med att även följa kapitel ur skurkens perspektiv och ändå en tvist på slutet. Kommer att läsa mer av henne.
Betyg 3
2009-01-23 13:52
mmm, den här boken tyckte jag om, bra persongestalning och bra drag i den. rekomenderas!
Betyg 4
2009-07-24 23:39
En helt okej debut. Den första av tre i serien om Hammarbypolisen. En spännande, brutal historia.
Betyg 3
2009-07-31 23:54
Mycket positivt överraskad! Bästa jag läst på länge! Har själv Katrineholms-anknytning och det gjorde bara boken mer trovärdig men den var intressant, spännande och jag hade svårt att sluta läsa.
Betyg 4
2009-12-27 16:13
Åh, den här är bra! Hörde den som ljudbok, suverän inläsare.
Spännande och "snabbhörd".
Betyg 5
2010-07-27 14:16
Recension av Carin Gerhardsens bok Pepparkakshuset

Boken är utgiven på Ordfront förlag och innehåller 324 sidor.

Carin Gerhardsen är född 1963 och uppvuxen i Katrineholm, men är numera bosatt i Stockholm. Hon är matematiker och tidigare varit verksam inom IT-branschen. Pepparkakshuset är hennes debut som deckarförfattare och den första delen i Hammarbyserien. Carin Gerhardsen har tidigare kommit ut med romanen På flykt från tiden (Wiken)

Handling: Det är en vanlig måndag i november, klockan är ca 16, det börjar mörkna och blöt snö faller över Stockholm.
En man sätter sig tillrätta i tunnelbanan för att läsa sin kvällstidning. Han tittar sig omkring och ser trista och gråblanka ansikten framför sig, då känner han sig själv tillfreds med sig själv, han är lyckligt gift och far till tre underbara barn. I fönstret ser han spegelbilden av en dyster och luggsliten typ som verkar titta på honom. Ser mannen att han är lycklig och stör det kanske mannen?

Tåget bromsar in, mannen reser sig och går av. Han märker inte att den dystra mannen följer efter honom.
På en kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. Det blir kommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen som får ta han om fallen. Varför blev just dessa människor mördade? Ingen av dem verkade ha några fiender, och vad har den pensionerade förskoleläraren med det hela att göra? När Conny efter mycket om och men börja ana hur allt hänger ihop blir han alldeles kall inombords. Där ute finns en människa som av personliga skäl inte drar sig för att mörda på de mest bestialiska sätt.
Parallellt med polisens jakt på mördaren, får man läsa mördarens dagbok om hur och varför just dessa människor mördades.

En riktigt lyckad deckare. Jag läste Carin Gerhardsens sista bok Vyssan Lull före denna. Eftersom jag tyckte att den var så bra ville jag läsa denna så fort som möjligt, jag var så nyfiken för den fick så mycket uppmärksamhet när den kom ut. Författaren skriver fängslande och underhållande. Det händer nya saker hela tiden och givetvis är även denna en sträckläsarbok. Den är lättläst och är en riktig bra sommarläsningsbok. Läs den!

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 4
2011-01-06 23:41
En bra deckare. Författaren lyckades lura mig helt och hållet, och det är det bästa betyg man kan ge till en deckarförfattare. Dessutom har Carin G. lyckats få in sociala problem som finns i vårt moderna samhälle, som är mycket väl värda att accentuera.
Betyg 4
2011-01-16 10:16
För att vara debutbok är den riktigt bra, även om den har sina brister. T.ex. tycker jag att vissa ledtrådar kom lite för enkelt för att det ska verka trovärdigt, som av en slump.
Språkmässigt tycker jag att det fungerar ganska bra, jag kommer nog läsa de andra böckerna i hammarbyserien också så småningom.
Roligt med ett överraskande slut.
Betyget blir en något svag fyra.
Betyg 4
2011-02-07 10:16
Håller med om att mycket kändes tillrättalagt. Upplevde den inte heller som särskilt spännande. Det är svårt att sätta fingret på det men jag hade också lite svårt för hennes språk. Det talade inte till mig. Rekommenderar den ändå och ser fram emot nästa bok i serien med förhoppning om att den har lite mer att erbjuda.
Betyg 3
2011-04-02 11:21
Platt och ointressant bok, till skillnad från hennes tidigare deckare. Ibland blir språket lite väl överdrivet högtravande, vilket kanske beror på att detta är Carins debutbok. Karaktärerna är svåra att "greppa" och känns tyvärr lika ointressanta som storyn i sig. Rekommenderar de andra böckerna istället, om man nu inte vill läsa en hyfsat lättskriven deckare som man utan minsta ansträngning kan lägga undan.
Betyg 2
2012-08-19 11:04
En riktigt bra svensk deckare! Jag hade inga som helst förväntningar när jag läste denna, då jag inte läst ngt om den innan. Men det är en bra, otäck och spännande historia, med bra persongestaltning och en hel del överraskningar. Då jag såg att Gerhardsen lämnade in tre manus på en gång, har jag förhoppningen att de följande böckerna också är läsvärda. Helt klart en av de bästa svenska deckare jag läst på länge!
Betyg 4
2012-10-23 09:28
Trevlig och spännande läsning
Betyg 4
2014-12-19 17:06
Mobbing på en mycket grov nivå i småbarnsåldern gör att tanken på hämnd blir verklighet många år senare.
Tanken på mord tar över och en del av mobbarna kommer att mista livet i denna deckare.
Boken är bra skriven och belyser ett problem som bör tagas på största allvar. Den som blir mobbad kan bli kuvad och rädd även som vuxen eller vilja ge igen på andra.
Polisens arbete känns bra beskrivet och boken är väl värd att ta del av.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pepparkakshuset
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir