bokrecensioner boktips

Söner av ett folk

Författare: Väinö Linna
Genre: Historisk roman
ISBN: 9146456038


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Söner av ett folk :
2008-04-22 08:37
Vi får fortsatt följa den strävsamma jordbrukarfamiljen Koskela, men även såklart de andra människorna i deras närhet. Denna sista delen i trilogin sträcker sig från 1920-talet fram till mitten av 50-talet. Linna har en stor förmåga att framställa alla dessa männsikor väldigt trovärdigt och levande. Det blir som om man själv är en del av livet i byn, som om man delar deras vedermödor (och glädjeämnen). Att läsa dessa tre romaner är verkligen som att leva med detta finska folk en smula.
"Söner av ett folk" är kanske trots allt den minst intressanta av de tre romanerna. Jag tycker att mycket går i stiltje länge och Linna gör stora åthävor om hur (huvudpersonen) Akseli mer och mer går från sina politiska åsikter och blir politiskt aktiv. Det hela tar sig ordentligt mot slutet dock, och händelserna under andra världskriget är mycket intressanta att följa. Det höjer betyget till slut till en fyra.
Betyg 4
2011-06-16 21:36
Den tredje och sista boken i Linnas torpartrilogi. Likt de två första böckerna skildras olika människoödes påverkan av de stora ekonomiska, sociala och politiska händelserna på den nationella och internnationella scenen. Boken har något vemodigt över sig och alla inblandade är förlorare på något sätt. Sammanfattningsvis en lärorik, stark och gripande bok. För högsta betyg kunde den ha lite högre tempo
Betyg 4
Liknande böcker:
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield