bokrecensioner boktips

Högt bland Saarijärvis moar

Författare: Väinö Linna
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1959
ISBN: 9146155996


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Högt bland Saarijärvis moar är det första delen i trilogin Här under polstjärnan, som kom ut första gången 1959. Här berättar Väinö Linna Finlands historia i miniatyr, ur torparen Jussis och underklassens perspektiv.
Inledningsvis möter vi den ordkarge Jussi när han blir torparägare 1884. Sedan får vi följa familjen Koskela fram till 1910, genom armod och ständig rädsla för att bli vräkta, i kampen mot överheten och mot russifieringen av Finland, fram till den framväxande arbetarrörelsen. Boken skildrar en samhällsutveckling, men också en dramatisk historia, om den lilla människans kamp för överlevnad och livet på torpet, som är djupt mänsklig.
Boken väckte stor uppmärksamhet redan när den gavs ut 1959 och har sedan dess blivit en nordisk klassiker.
Väinö Linna (1920-1992) var maskinmontör när han fick sitt genombrott med Okänd soldat 1954. Trilogin Här under polstjärnan är ett nationalepos, fullt jämförbart med t ex Mobergs Utvandrarna.
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Högt bland Saarijärvis moar :
2007-03-05 23:37
Linnas första del i detta tredelade epos är mycket bra. Det ger läsaren en inblick i hur livet tedde sig för finska statares/torpares liv under tiden för förra sekelskiftet, då deras skyldigheter började lättas i takt med att arbetarrörelsen växte fram. Och jämfört med Sverige var det nog samma knog och slit, men vissa saker skilde sig, förstås, tex Rysslands inflytande.

"Högt över Saarijärvis moar" är mycket välskriven och Linna ger oss både överblick över det historiska skeendet i Finland i stort och insyn i detaljerna i smått. Personerna han beskriver är trovärdiga, och man lever nästan med dem.
Dock vill jag säga att språket känns gammalt ibland och det flyter inte perfekt. Det känns naturligt att jämföra med Mobergs utvandrarepos, där jag tycker språket var förvånande lätt och smidigt - trots tio år till på nacken. Detta drar ner mitt omdöme om romanen, så den får nöja sig med näst högsta betyg.
Betyg 4
2017-07-28 17:36
Jag hade sett mycket fram mot att läsa denna bok, ja hela serien. Men oj vad språket i den var "gammalt" och bitvis blev den därför svår att följa, speciellt då handlingen var kring arbetarrörelsens tillblivelse. Annars tycker jag mycket om när det handlade om familjen Koskelas liv. Påminde lite om Vilhelm Mobergs romaner om Utvandrarna. Nu får del 2 och 3 vänta lite men jag vill absolut följa familjen Koskelas liv.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne