bokrecensioner boktips

Upp trälar

Författare: Väinö Linna
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1960
ISBN: 9146156011


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är den andra delen i Linnas trilogi om den finske bonden. Första delen heter "Högt bland Saarijarvis moar", och den sista "Söner av ett folk".
I "Upp trälar" berättar Linna ömsint vidare om torparfamiljen som kämpar för sin värdighet i en kärv tillvaro under första världskriget och de finska inbördesstriderna.
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Upp trälar :
2007-09-14 12:03
Andra delen i Linnas epos tar vid där den första slutar. Fortsatt får vi följa Jussi, Akseli, Elina och de andra. Hur de strider för sin rätt och far illa av reprissalier från övermakten.
Linna ger oss en tung historia som verkligen engagerar. Och historiska sammanhang blir tydligare i mitt medvetande.
Men. Språket är fortsatt mossigt, lite omständligt och - faktiskt - till och från så blommigt att det blir ansträngande att läsa. Och ibland redogör han för halvlånga agitationstal genom att direkt återge talet, och det blir inte alltid så roligt att läsa.
Fast det funkar ibland också. När han blir kort i språket får man verkligt intryck av att vara på den finska landsbygden, detta verkar Linna verkligen känna till.
Trots tidvis tråkighet blir det en fyra för styrkan i historien som sådan.
Betyg 4
2011-06-13 18:59
En mycket varsam och skicklig gestaltning av ett svårt ämne. Personerna känns genuina och levande. Språket flyter bra, fina miljöbeskrivningar och ger läsaren stora kunskaper i ämnet samt även tankeväckande perspektiv. Bitvis är boken möjligen lite långsam därför ej ett riktigt toppbetyg
Betyg 4
Liknande böcker:
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield