bokrecensioner boktips

Glasblåsarns barn

Författare: Maria Gripe
Genre: Barnbok
Ämnesord: kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1964
ISBN: 9789176458716


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På en vårmarknad i Blekeryd i Småland, det var någon gång i slutet på 1830-talet, försvinner glasblåsarns barn. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men kunde ingenting göra. Boken berättar om vad som hände före försvinnandet - och efter.

Maria Gripe är en av våra internationellt mest kända författare, utgiven på 28 språk i tre världsdelar. Maria Gripe har belönats med bl.a. Nils Holgersson-plaketten, Expressens Heffaklump och H.C. Andersen-medaljen. Liksom böckerna om Hugo och Josefin, Elvis Karlsson och Agnes Cecilia har Glasblåsarns barn filmatiserats.
Medelbetyg: 4,71 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Glasblåsarns barn :
2008-04-09 06:50
En fantastisk saga om godhet och ondska, kärlek och hat, önskningar och begränsningar. Älskade boken från första stund, filmen är jättevacker. Maria Gripe när hon är som bäst.
Betyg 5
2008-07-29 10:49
mycket bra gripande bok som man hänger med från 1:a
början
Betyg 5
2008-08-19 12:32
jag och syrran (almiis här) har sett filmen och den är underbar!
Betyg 5
2012-03-10 19:29
En fachinerande berättelse där verklighet blandas med saga. Glasblåsaren som hade svårt att få sålt sina glas på marknaden fick i sin sorg skapat och sålt saker som gjorde honom berömd. Hans saknad efter barnen gjorde att han skapade fram skålar som påminde om tårar.
Vad jag dock fäste mig vid var detta med önskningar. Om alla önskningar uppfylls så blir livet mycket tråkigt. Önskningar ger längtan och stackars den som inte få ha denna längtan ifred.
Boken är bra men inte någon av Maria Gripes bästa enligt min mening.
Betyg 4
2019-01-08 18:53
Vad händer om alla önskningar blivit uppfyllda och det inte finns något mer att önska sig? Det är denna fråga som behandlas i Maria Gripes kanske allra bästa bok. Den är rik på händelser. Och precis som med Tove Janssons böcker om livet i Mumindalen, så är också merparten av Maria Gripes böcker sådana som vänder sig till så gott som alla åldrar. Kanske inte de allra minsta, med tanke på att det sker sådant som små barn kan uppleva som otäckt. Men någon som passerat de 50 kan lika mycket som jag glädjas åt de båda kidnappade barnen Klas och Klaras upplevelser i det absolut enda huset i Önskestad.
Betyg 5
2021-10-19 13:00
På en vårmarknad i Blekeryd förlorar glasblåsaren Albert sina båda barn. Ingen vet vart de tog vägen. Senast någon såg till dem var vid ett stånd där man säljer dockor. De båda barnen hade köpt en docka med långt ljust hår och en mörk kappa. Men var hade barnen fått pengarna ifrån? Men det var inte barnen som köpt den. Istället var det Härskaren - Mannen som kan uppfylla alla önskningar. Nu befann de sig i hans palats och trodde att detta var deras hem. Glasblåsarens hustru Sofia hade i sin tur en ring som hon fått i marknadsgåva av sin man. Stenen i den såg precis ut som ett fågelöga. Den ringen var byns häxa Flaxa Mildväder intresserad av. Hon hade sagt till Sofia att ifall hon kände nöd, så skulle hon sända henne ringen tillbaka. En dag är det Flaxa som beger sig till Härskarens palats. Det är Härskarinnan som känner sig sjuk. Hon kan inte önska sig något, vilket är en stor olycka för honom. Flaxas korp Kloke är också där. Och det är han som upptäcker barnen. De är fastkedjade vid en jättekvinna som heter Nana och är allt annat än lyckliga. Maria Gripe berättar här en historia som jag vill följa ända fram till slutet. Det är så mycket spännande som händer och som man vill ha ett svar på varför det sker just så. I de två sista kapitlen avslöjas mycket av detta, vilket gör att boken också kan för genren få sitt lyckliga slut.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Glasblåsarns barn
Liknande böcker:
Bamses Pottbok
 R. Andreasson
Bamse och de elaka pol..
 R. Andreasson
Super - Charlie och sp..
 C. Läckberg
Super - Charlie och mo..
 C. Läckberg
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Vägen till Mumindalen
 T. Jansson
Super-Charlie och Gose..
 C. Läckberg
H.C. Andersens underba..
 H. Andersen