bokrecensioner boktips

Till jordens medelpunkt

Originaltitel: Voyage au centre de la Terre
Författare: Jules Verne
Genre: Klassiker
Ämnesord: äventyr
Utgivningsår: 1864
ISBN: 9789187593963


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Axel och hans egocentriske farbror professor Liedenbrock lyckas knäcka koden till ett gammalt isländskt dokument, och får en beskrivning av hur en islänning för många hundra år sedan tog sig in till jordens medelpunkt. Professorn, som också är geolog, tar nu med sig Axel på en resa i islänningens spår. Trots faror och olyckshändelser ger de inte upp. Äventyret slutar dramatiskt med att de båda kastas upp på jorden igen i samband med ett vulkanutbrott.
Medelbetyg: 3,7 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Till jordens medelpunkt :
2007-12-17 20:44
nog hans mest märkvärdiga äventyr
Betyg 5
2008-04-15 22:34
en bok som inte har fått sin rättmätiga uppmärksamhet, jules vernes berättarstil ger en skön känsla av viktoriansk teknik och upptäckaranda
Betyg 4
2008-04-15 23:47
Verne skriver tyvärr ungefär som Guillou: personligheter lika levande som pappkartonger.
Men jag tycker att Vernes stora fördel är, att han är en bra introduktion till skönlitterturen.
Jag kan svälja tesen att jorden inte är glödande invändigt (då, liksom ännu; fanns/finns folk som tror på att det finns en hel värld på jordens insida!), men räddningen genom vulkanutbrottet, sväljer jag inte: flotten borde ha brunnit upp och gänget borde ha dött av den intensiva hettan inuti vulkanen.
Betyg 2
2008-11-17 19:22
Spännande.
Betyg 5
2010-11-11 13:06
För oss som lever idag är det mesta av de fantastiska resor Jules Vernes olika figurer genomfört tekniskt möjliga. Men det finns ännu en resa som inte går att genomföra - och det är den att färdas genom Jordens innandöme och ut igen. Till skillnad från resor till månen, under havsytan eller jorden runt på 80 dagar så känns denna för oss som lever idag som den mest fantastiska av alla - och kanske också den bok man bör ha läst av allt som Jules Verne författade ihop om man verkligen ska förstå hur den tidens bokpublik upplevde det hela.
Betyg 4
2014-12-04 20:39
Bra och spännande bok en riktig klassiker. Det blir aldrig tråkigt och jag anser att alla människor bör ha läst minst en bok av Jules Verne. Bra äventyr och intressanta miljöbeskrivningar.
Betyg 4
2021-03-14 17:01
Till största del en underhållande bok, väldigt färgad av sin tid (vurmen för vetenskap, kartläggning och kolonialism skiner igenom). Men ofrånkomligen också lite löjeväckande stundvis, när Verne låter fantasin skena lite för mycket och släpper alla försök att hölja berättelsen i någon vetenskaplig rimlighet.
Betyg 3
2021-12-03 08:26
På grund av att detta sätt att resa är lika overkligt idag som det var för snart 160 år sedan, blir detta äventyr lika spännande för oss som läser boken idag som det var för de som läste boken när den var ny på marknaden. Behöver jag säga mer än så här?
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Till jordens medelpunkt
Liknande böcker:
Stigfinnaren
 J. Cooper
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Fontamara
 I. Silone
Moll Flanders
 D. Defoe
Mowglis äventyr
 R. Kipling
Beowulf
 R. Nye
The Hobbit
 J. Tolkien