bokrecensioner boktips

Moll Flanders

Originaltitel: Moll Flanders
Författare: Daniel Defoe
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, humor, historia, kärlek, kultur, äventyr
Utgivningsår: 1722
ISBN: 9781853260735


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Born and abandoned in Newgate Prison, Moll Flanders is forced to make her own way in life. She duly embarks on a career that includes husband-hunting, incest, bigamy, prostitution and pick-pocketing, until her crimes eventually catch up with her.


Utdrag ur boken:
Vilken avskyvärd varelse jag är! Hur föga förtjänar jag att bli maka till en sådan hedersman! Han som har skilt sig från en sköka, misstänker inte ett ögonblick att han nu har kastat sig i armarna på en som nästan är lika svår. Att han tänker gifta sig med en kvinna som har legat med två bröder och som har tre barn med sin egen bror! En kvinna som är född i Newgate. Vars mor var en sköka och nu är deporterad förbryterska. En kvinna som har legat med tretton män och bara för några månader sen fått ett barn med en irländsk äventyrare! Stackars man!

Skrivet av d@ddydj

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Moll Flanders :
2011-06-04 23:35
En tragikomisk livsskildring av en kvinna som under sin livstid råkar ut för mer händelser än vad man tror är möjligt. Men oavsett omständigheterna så lyckades hon anpassa sig. Det gör väl boken till lite av en typisk upplysningsroman: människan har kunskap till att åstadkomma det mesta som hon vill.

Något som visade sig ha stor betydelse under hela boken var pengar. I slutändan var det enda som betydde något för huvudpersonen, pengar. I början blev det hetsiga diskussioner om att skönhet uppvägde pengar, men skönheten visade sig bara vara en genväg till förmögenhet. I slutet av boken blev hon så girig att jag blev äcklad av henne.

Det som jag tyckte var lite märkvärdigt var hennes förhållande till sina barn. Det togs visserligen inte upp så tydligt, men under alla sina fem äktenskap och icke-äktenskap där hon blev med barn, så lämnade hon barnet till mannen eller hans familj. Det var inte så att hon visade några tecken på att hon ens saknade sina barn (förutom några enstaka, av någon anledning man inte fick förstå). Hon hade alltid kunnat ta med sig barnen eller stannat kvar med dem, men i slutändan var hon självisk till den grad att hon bara brydde om sig själv. Är överlevnadsinstinkten större än modersinstinkten? Jag skulle inte tro att så är fallet, men kanske hon gjorde det rätta med att lämna sina barn, än att ta dem med i fördärvet.

Boken började ganska bra, men allteftersom man närmade sig slutet blev det lite moralkaka över det hela och allt var bara tvunget till att bli sockersött, även om motsatsen, enligt mig, hade förstärkt handlingen. Man fick sig dock en inblick över England på 1600-1700-talet och hur brutalt landet kunde vara. Men det var en intressant bok och snäppet bättre än Robinson Crusoe (skriven av samma författare). En sidovändare med glimten i ögat.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Moll Flanders
Liknande böcker:
Dagarnas skum
 B. Vian
Livet på landet
 F. Reuter
En färd till Indien
 E. Forster
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Samma Författare: