bokrecensioner boktips

Från jorden till månen

Författare: Jules Verne
Genre: Klassiker
Ämnesord: vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 1865
ISBN: 9789187593987


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är lätt att glömma bort att ingen ännu hade varit på månen när Jules Verne skrev Från jorden till månen (1871). Verne har kallats den förste science fiction författaren och förbluffande många av framtidsdrömmarna i hans böcker har långt senare gått i uppfyllelse.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Från jorden till månen :
2007-12-17 20:42
långt långt innan en viss N Armstrong
Betyg 3
2018-09-30 19:13
En fantasifull roman om tre män som åker till månen i en rymdkapsel 100 år innan Neil Armstrong. Helt ok bok.
Betyg 3
2020-10-15 11:33
Från jorden till månen är en av Jules Vernes klassiska böcker, där han presenterar fantasifulla tekniska lösningar för sina färder, det må vara till månen eller till jordens medelpunkt. Det är riktigt roligt att följa de excentriska medlemmarna i kanonklubben och även andra mer eller mindre märkliga personer. (Det verkar förresten som att det är två böcker, som sammanfogats till en. Förlaget anger två originalböcker.)

Boken är späckad med fakta kring longituder och latituder och uträkningar av hur konstruktionen av en enorm kanon som kan skicka en projektil till månen ska se ut. Ja, fakta och fakta, det redovisas som fakta, men är ibland rent nonsens.

Som när de befinner sig i rymden och beslutar sig för att öppna en ventil för att skicka ut en termometer. En sådan åtgärd hade betytt en omedelbar död, men inte i den här romanen. Temperaturen i rymden uppmäts till -160 grader, vilket är fel. Temperaturen är i verkligheten -270 grader. Men boken är fantasi, och då får man ha överseende med sådant. Likaså att de konstaterar att månen har atmosfär, men bara på baksidan och att månen inte är ett klot utan äggformad.

En liten reflektion mitt i alltihop. Det nämns många namn i boken. Samtliga är män! Inte så konstigt kan man tycka, eftersom kvinnan inte direkt hade någon framstående ställning vid den här tiden. Men i farkosten har de med sig en hanhund och en tik, som ska kunna lägga grunden för en hundras på månen. De har med sig höns och en tupp. Bra tänkt där också. Men tre män och inga kvinnor. Hur tänkte de där?
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Från jorden till månen
Liknande böcker:
Stigfinnaren
 J. Cooper
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Fontamara
 I. Silone
Moll Flanders
 D. Defoe
I den första kretsen
 A. Solzjenitsyn
Mowglis äventyr
 R. Kipling
Beowulf
 R. Nye