bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den allvarsamma leken
Förvillelser
Gertrud - skådespel i..
Historietter
Hjärtats oro
Martin Bircks ungdom
Liknande böcker:
Bra sagt under tretuse..
 B. Hökby
Muminmammans kokbok
 S. Malila
Gamla tanter lägger in..
 M. Levengood

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDoktor Glas

 
Författare: Hjalmar Söderberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: citat
ISBN: 9789174290936
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslös äktenskap. Ständigt ser han den motbjudande pastor Gregorius och hans unga skyddslösa hustru och känner att han håller på att dras in i ett triangeldrama. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen. Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.

Utdrag ur boken:
Människan vill bli älskad

Medelbetyg: 3,94 (80 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Doktor Glas :


Elfina 2003-10-16 22:22
Jag är väldigt förtjust i Hjalmar. Hans böcker inger verkligen en "svensk" känsla, och man får en inblick i hur Stockholm såg ut för 100 år sedan. Sedan så är han fyndig också, och skriver intressant. Läs.
Betyg 4

jema 2003-11-07 11:14
En liten pärla! Och kort nog så man kan läsa om den då och då.
Betyg 5

Karamazov 2003-12-16 08:21
En fin skildring av Stockholm och samtidigt ett gediget psykologiskt porträtt av den osympatiske Glas.
En klassiker i svensk litteratur och samtidigt en av de svenska böcker som fått störst genomslag internationellt.
Betyg 4

Simurgh 2004-02-26 14:58
En av min stora favoriter.
Betyg 5

Baker 2004-03-13 20:09
Svensk historia samt ett intressant filosoferande över rätt och fel. Gillar dock inte oklara slut.
Betyg 3

Morten 2004-04-05 22:43
Denna bok gillar jag skarpt. Vilket språk! Otroligt avcker och tänkvärd.

stigh 2004-04-22 16:00
Kanske en av de mest överskattade romaner som jag läst hittills. Det märks tydligt att Söderberg i sitt skrivande (tyvärr) låtit sig inspireras av Dostojevskijs Brott och straff. Likheterna mellan de två romanernas huvudpersoner är påtaglig. Framförallt är huvudpersonernas nogsamma planering av de kommande morden alltför snarlika för att kunna förbigås. Likaså finns det uppenbara likheter i de två mördarnas motiv. Vid en närmare betraktelse finns det emellertid fler skillnader än likheter mellan de två romanerna. Medan Dostojevskij på ett fullständigt mästerlig sätt lyckats beskriva hur människan reagerar i olika situationer och hur omedvetna impulser plötsligt kan ta överhanden är de psykologiska tankestråken i Söderbergs skildring betydligt mer svävande. Som ni märker är jag föga imponerad av denna svenska ”skatt” till litteraturhistoria. Möjligvis är jag färgad i mitt omdöme av det faktum att jag läste Brott och straff precis före Doktor Glas. Och i jämförelse med den förstnämnda titeln står sig de flesta andra slätt, så även Söderbergs skildring. På bokens pluskonto ställer jag likväl det faktum att Söderberg genomgående utmanar dåtidens (och nutidens?) konventioner och moraluppfattning – och det är ju alltid nyttigt! Betyget känns skakigt.
Betyg 3

pontus 2004-08-04 18:07
Jag tycker nog också att Doktor Glas är rätt överskattad, men det brukar jag å andra sidan ofta tycka om de odödliga klassikerna. Det här med stockholmsskildringar är jag också lite skeptisk till. Inte så att det är något fel i sig med att en bok utspelar sig i Stockholm, men böcker som hyllas som "fina stockholmsskildringar" brukar jag ha svårt för.
Betyg 3

kartul 2005-02-15 12:53
Tack vare Bengt Ohlssons mycket läsvärda "uppföljare", om man nu får använda ett sådant ord i dessa sammanhang, så har ju den här lilla boken fått uppmärksamhet igen. Och det förtjänar den! Det är en lysande liten bok. Trots det lilla formatet finns här så mycket funderingar kring hur man lever sina liv och levande skildringar av vardagen i Stockholm för hundra år sedan.
Personerna skildras på ett trovärdigt sätt, och boken blir ju ännu intressantare när man läser Gregorius och där får en lite annan bild av huvudpersonerna.
Dessutom finns här lysande formuleringar som den berömda "Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå... (etc). Bara den motiverar högsta betyg, men den här boken har så mycket mer.
Betyg 5

rooy 2005-02-17 20:56
Jag började läsa Doktor Glas utan några som helst förväntningar efter ett tips av en vän. Jag tycker att den var mycket bra, nästan förtjänt av en femma! Slutet är suveränt. Läs den!
Betyg 4

Spenen 2005-02-20 21:52
Visst är det samma tema och det finns likheter med Brott och straff, (Raskolnikov nämns även) men boken har en helt annan stämning. Doktor Glas är ju så att säga Glas dagbok och man får följa hans tankar. Jag hade stor behållning av Doktorn Glas. Det är en kort liten bok som man kan läsa igenom på en dag om man vill.
En stark 4.
Betyg 4

pannkakan 2005-02-25 15:30
Läste Doktor Glas efter att ha läst Bengt Ohlssons Gregorius. Ohlssons bok gjorde mig mycket nyfiken på Söderbergs vinkling.
Tyvärr blev jag ganska besviken. Jag hade svårt att riktigt engagera mig i Söderbergs skildring. Historien kändes ganska platt och ointressant. Tyvärr kändes boken ganska dammig efter Ohlssons suveränt bra skildring.

Språket är ju bra, så den får i alla fall medelbetyg
Betyg 3

lou 2005-02-25 16:56
Ja, detta är en klassiker, som inte är min favorit bland Söderbergs böcker, men som ändå är en viktig bok, om moral, om rätt och fel och om alla de känslor man kan ha inför olika människor. Två gånger har jag läst denna roman och fler omläsningar lär det bli, om inte annat efter Gregorius av Ohlsson, som jag inte hunnit komma över ännu.
Betyg 4

Emilia 2005-02-25 17:33
Boken är ett inte helt överflödigt tillägg i litteraturen om moralen i mord. Att jämföra den med Brott och straff känns nästan orättvist då den befinner sig på en så totalt annorlunda litterär nivå än Dostojevskijs mästerverk. Doktor Glas bör, tycker jag, snarare ses som en liten tänkvärd skrift. Hela histoiren är rätt nedtonad, och inte särskilt medryckande, men kanske är det just i detta, paradoxalt nog, som, tycker jag, dess orginalitet ligger. Man förväntar sig inte att en bok som ställer sig den farliga och provocerande frågan om hurvida man har rätt att döda en annan människa ska vara så cynisk och nästan likgiltig, och till slut knappt ge ett svar på frågan. I slutet saknar man inte prästen, han framställs inte som tillräckligt osympatisk att man innerligt ska önska att han ska dö, men inte heller som så mänsklig att man kan bry sig särskilt mycket om det resultatet. Glas börjar visserligen besväras av mardrömmar och viss ångest efter mordet, men han ter sig egentligen varken lyckligare eller olyckligare än tidigare. Hurvida det hela varit till för- eller nackdel för Helgas del utreds just inte; Glas vill gärna tro det, men hennes kärlekshistoria tar slut, och man vet inte om hon egentligen avskydde prästen tillräckligt mycket för att önska livet ur honom. Man får helt enkelt inte reda på tillräckligt om någon av karaktärerna för att kunna veta hurvida Doktor Glas i sina cyniska beräkningar tänkt rätt, och man är således kvar vid sin utgångspunkt: Förmodligen fördömmer man mord rent moraliskt sett, men han egentligen ingen direkt åsikt om hur förkastligt just detta var. Häri skiljer sig Doktor Glas från Brott och straff och Terese Raqine: de böckerna slår visserligen inte heller ett slag för de mördade personerna, och deras värde för mänskligheten, men inriktar sig nästan uteslutningsvis för den inbyggda moraliska spärr som vi har mot mord, och som så småningom hinner upp mördarna. Söderbergs bok bekymmrar sig inte så mycket över konsekvenserna av mordet, och i sin cynism är det bitvis även mycket rolig. Ingen bok som, tycker jag, alltså varken engagerar eller stannar länge i ens medvetande, men som trots allt har sin orginalitet.
Betyg 3

helix 2005-03-12 12:59
En bok skriven 1905! Så levande. Känns i på många vis modern; frågeställningar, funderingar. Det är väl därför den blivit en "klassiker". Söderbergs skildringar av Stockholm, inte minst, är verkligen levande. man får en känsla av att man värkligen är där, den varma sommaren, bland hästskjusar och uteserveringar.

Jag önskar jag inte visste hur den slutade innan jag började läsa, för kunde man vara riktigt säker på hur det skulle gå innan det verkligen skedde?
Betyg 4

FredrikRunebert 2005-03-21 18:36
Doktor Glas

Doktor Glas personifierar det övermänniskoideal som Raskolnikov i ”Brott och straff” misslyckades med att uppbåda. Doktor Glas känner ingen ånger eller samvetskval, bara en viss rädsla för att bli upptäckt, att misslyckas. Doktor Glas anser sig ha rätten att bestämma över liv och död och att avgöra vem som är parasit och vem som är offer. Till skillnad från Raskolnikov är Doktor Glas mer cynisk och mer kontrollerad, kanske lite väl mycket för att det ska kännas verklighetstroget.

Boken är mycket bättre än filmatiseringen då motiven och tankegångarna blir mer tydliga i boken. Det måste vara svårt att filmatisera Doktor Glas tankegångar före dådet som befriar hans älskade Helga från äktenskapets fängsel. Resultatet av dådet blev dock inte som Doktor Glas hade tänkt och han vågade aldrig avslöja sina känslor. Boken visar de stora riskerna med social ingenjörskonst där någon tar sig rätten att trycka på vissa knappar och dra i vissa spakar för att få människor att bli medel för ett framtida mål.
Betyg 4

ElinLeticia 2005-05-15 10:58
Doktor Glas är en tämligen ung och omogen läkare. Hans syn på människan och sitt kall är präglat av ett osmakligt svärmande som skjuter i höjden när han blir djupt förälskad i pastor Gregorius hustru Helga. Glas har aldrig varit nära en kvinna och hans romantiska drömmar eldas upp när Helga söker hans hjälp, då hennes man tar henne med våld. Uppfylld av beskyddarnit och felriktad välvilja tar Doktor Glas Gregorius öde i sina händer.

Ett mörkt och ironiskt porträtt över felriktad humanism. Doktor Glas psykopatiska natur tecknas på ett cyniskt och elakt sätt. Mot Glas står hela den konservativa världen ledd av Gregorius som tycker sig ha rätt att förlusta sig på sin unga hustru, trots hennes motvilja. Det som Doktor Glas faller för hos Helga, (önskan att vika sig för sin kroppsliga lust) är samma ting som får honom att känna makalös motvilja mot Gregorius. "Doktor Glas" fick ett blandat mottagande när den kom och dess motstridiga natur samt svarta humor, får en att förstå varför recensenter sett så olika tema i romanen. Doktor Glas psykologiska process känns trovärdig. Han eggar sig själv att utföra dådet för sin hemliga kärleks skull. När han väl dödat "tyrannen" inser han hur tomt och fattigt hans egna liv är, "livet gick honom förbi".

Bokens essens fångar mig, men utförandet känns mindre intressant. Jag tycker att Doktor Glas psykotiska personlighet förs fram på ett ganska tamt sätt. Den får därför ett medelmåttigt betyg
Betyg 3

McManus 2005-06-02 01:43
En väldigt välskriven roman som behandlar ett centralt mänskligt tema.
Vad jag inte fattar är varför ingen av ovanstående recensenter har funnit kopplingen till Goethes "Den unge Werthers lidande". Snarlika berättelser.
Betyg 4

axel-nelson 2005-06-03 00:57
Läste den i gymnasiet för 35 år sen eller så. Jag var nog för ung för att fatta den. Men jag minns en rad: "- Tanken är en syra som fräter."
Den raden tål att tänkas på!

jacobsteel 2005-06-10 15:44
Ojoj.. vilken höjdare. Triangeldrama av rang, spännande hela vägen, lysande språk. Klockren femma.

Hur är det han säger... "stockholms skärgård ser ut som nån kokat kalops av landskapet" (kommer inte ihåg exakt) jaja.. köp och läs!
Betyg 4

syster_grååf 2005-06-23 19:17
Det här är en av mina absoluta favoriter! Historian är en bitterljuv kärlekssaga, språket är det bästa i sitt slag -men mest av allt så måste jag framförhålla Doktor Glas filosofiska resonemang och tankar. Det står så många kloka och välgrundade teorier, det är en perfekt bok att läsa om man sedan vill kunna droppa smarta citat :p Doktor Glas är också själv en mycket intressant karaktär. Han är en intelligent och ganska cynisk man med inte alltför stor medkänsla inför andra människor. Hans resonemang och teorier om vad som är rätt och fel sker ofta i vinstsyfte och är inte alltid särskillt etiska. Samtidigt kan man ibland glimta en annan Glas, i tillbakablickarna från hans ungdomsförälskelse så beskrivs en betydligt mer naiv och känslig man.

Betyg 5

Jala42 2005-08-04 12:02
Mycket fin bok. Vackert språk, karaktärer som man vill veta mer om.
Betyg 4

idomin 2005-12-09 23:42
Psykologiskt kärleksdrama. Gillar Söderbergs sätt att skriva. Vackert.
Betyg 3

MoeLander 2006-01-11 17:58
Handlingen är inte så upphetsande men vilket språk!!!
Läs den!
Betyg 4

NIZZ 2006-05-23 16:14
ja tycker den itne va så bra... för konsitg i slutet..men annaes en 2
Betyg 2

koala_75 2006-06-12 10:55
Har man läst Brott och straff så känns Doktor glas mer som en axelryckning.

Den är tunn,på ett sätt intetsägande men har vissa beröringspunkter som ändå höjer betyget något.
Betyg 3

Joanna 2006-07-15 02:02
Härligt och underhållande språk för att vara skriven i "en annan tid". Gillar enkelheten över boken med den komplexe Doktor Glas som är en riktig liten fegis. Drog ofta på munnen och skrattade till då och då. Njöt av "sommarstockholm" för 100 år sedan.

Läs. Helt klart läsvärd!!
Betyg 4

Zip 2007-04-17 17:24
Vacker skildring av Stockholm. Jag är otroligt förtjust i Hjalmar Söderbergs sätt att använda språket, dock fann jag till min förvåning att en bearbetad scenversion med Krister Henriksson var långt mer njutbar och skarp än orginaltexten. Därmed inte sagt att jag inte uppskattade romanen!
Betyg 4

Kallewe 2007-05-09 12:31
Jag tycker att den skildrar kärlek på ett speciellt sätt. Gillar den mycket.
Betyg 5

poby 2007-07-13 18:32
Boken var en sensation på sin tid, men jag vet inte om den känns så fräsh längre. Jag tycker den slutar i ett: Jaså!
Betyg 3

j0no 2007-10-06 18:22
En av de bästa svenska böcker jag läst.
Betyg 4

Hanz 2007-11-01 22:42
Är i helhet mycket, mycket bra. Delvis spännande och intressant, väl värd att läsas.
Betyg 4

minigrisen 2007-11-02 13:19
Till skillnad mot vad alla andra verkar tycka så vet jag inte om det här med Stockholmsskildringarna störde mig så mycket. Jag tänkte inte så mycket på att det var i Stockholm eftersom jag inte spenderat så mycket tid där. Jag tyckte att det var fina miljöbeskrivningar.
Framför allt är Doktor Glas en samling av tankar. Det är sant att den påminner mycket om diskussionerna i Brott och Straff. Jag tycker att det är otroligt att Söderberg klarar av att göra det som tog Dostojevskij väldigt många sidor på betydligt färre. Detta är en mycket läsvärd bok. en av de bästa jag läst i mitt korta liv
Betyg 5

neger 2007-12-10 08:58
Vat det handlaren om?
Jeg foerstååår intee?
Betyg 1

Korpi 2008-03-08 21:39
Udda, väldigt bra.
Betyg 4

quiteamesshuh 2008-06-17 23:41
En roman som gör mig helt salig! Jag skulle kunna prata om den i timmar! Söderbergs pessimism i kontrast till de vackra Stockholmsbeskrivningarna! Doktorns passivitet och hans utläggningar om kärlekens vara/icke vara smärtar mest... "Mig gick livet förbi" Det räcker så.
Betyg 5

jossansten 2008-09-25 03:16
Första gången jag läste boken var jag fjorton och såg framför mig en långsam, svårläst, tradig historia. Gissa om min förvåning när jag faktiskt gillade den. Värd att läsa!
Betyg 3

d@ddydj 2008-11-29 14:31
Vi har många plikter i livet. Plikten att följa läkareden, plikten att hjälpa en vän, plikten att döda en människa för att rädda en annan. Ibland väljer vi att inte utföra dessa plikter, men ibland känner vi ett behov att uppfylla dem för att inte tappa aktningen för oss själva.

Doktor Glas är en mörk dagboksroman. Glas är en ångestfylld oerfaren person. Varje dag försöker han förstå sig på livet, men i slutändan inser han att man inte bör förstå det, utan endast invänta nästa dag att komma in.

En utav de bästa svenska romanerna jag har läst, "Den allvarsamma leken" är dock bättre!
Betyg 4

Mica 2009-01-13 21:50
vilken modern 100-åring!
Otroligt djup och intressant utan att vara svårtillgänglig...mycket tankeväckande och spännande!
Betyg 5

millennium 2009-01-31 23:34
Moral.......
Betyg 4

Findus 2009-02-19 23:03
Jag läste mest boken för att den är så himla omtalad. Det är en bok som man "ska" ha läst.

Vad jag tyckte? Hyffsat bra, men troligen inget jag kommer läsa igen. Absolut ingen bok man läser i all hast!
Betyg 3

joakim_ 2009-03-03 19:49
Bra bok! Absolut läsvärd! Rolig, underhållande och fyndig. Kan hålla med att slutet till viss mån lämnas öppet, man vem kunde inte gissa att det skulle gå som det gick?
Betyg 4

naim 2009-05-05 20:04
Inget vidare. Kul partier när Gregorius är med dock. Framställs äcklig på ett roligt sätt :)
Läs Brott och straff istället...
Betyg 2

EricDiedrichs 2009-12-14 16:41
Den första boken jag läste av Söderberg (men inte den sista), och jag älskade den från första dagboksinlägget till det sista (likt söderbergs böcker). Den har ett utmärkt stilistiskt språk och Söderberg delar med sig av sin karaktärs olika filosofier på ett alltid intresseveckande sett som ger en, en liten "hm, inressant, intressant!"-reaktion. Dessutom är det avskalade enkla slutet alldeles magiskt, man förväntar sig nästan en gigantisk urladdning, men istället möts man av nått helt annat vilket får en att reagera så mycket mer. Utmärkt läsning!
Betyg 5

Ovela 2010-11-13 19:46
Söderberg skriver så att man aldrig har tråkigt när man läser denna bok om en doktor utan ett innehållsrikt liv. Så därför ser doktorn till att engagera sig i andras liv vilket gör boken så spännande. Det här är en bok som faktiskt blir bättre andra gången man läser den. Även om den är en äldre bok så har den aktuella ämnen och den är inte svår att läsa så ge den en chans!
Betyg 4

UppsalaJohan 2010-12-08 13:16
En välskriven bok, mörk och tankeväckande. Doktor Glas är en väldigt "svensk" roman. Rekommenderas.
Betyg 5

KattenJansson 2010-12-08 21:16
Intressant, charmig och fängslande!
Helt klart läsvärd.
Betyg 4

Bruneholm 2010-12-14 16:32
Fullständigt trollbindande. Söderbergs språkliga genialtet lyser med all önskvärd glans i de korta, kärnfulla och precisa meningarna. Handlingen är fängslande och ger upphov till tankar och händelseförloppet är gestalltat med en bitvis gastkramande suggestion. Utan avslöja för mycket kan jag säga att jag verkligen tyckte om slutet som inte drev vår käre doktor till någon form av infernalisk ånger eller som i Raskolonikovs fall till förlåtelse och bedjan om himmelsk nåd, utan snarare till ett stillsamt men hjärtskärande vemod som gav boken ännu mer djup och orginalitet. Utan tvekan det bästa svenska jag läst i romanväg.
Betyg 5

iggyana 2011-03-22 19:27
Intressant och tidlös bok, lyfter frågan är det OK att döda för ett högre syfte. Besvarandet av frågan lämmnar författaren till läsaren, vilket jag gillar.
Betyg 4

Erik91 2012-02-01 15:59
En tänkvärd och välskriven roman om moral. En klassiker.
Betyg 4

mddie 2012-05-31 11:59
Fint skriven.
Betyg 3

TusendelFörsent 2012-09-18 21:51
Jag hade oturen att läsa två böcker på rad med en självupptagen jag-vet-allt-om-alla-andra-huvudkaraktär. Doktor Glas var den ena av detvå böckerna. Därförtror jag att min recension är någotfärgad av det tillfälle jag läste böckerna och jag har bestämt mig för att läsa boken igen för att sevadjag då tycker omden.
Den första gången jag läste boken tyckte jag i alla fall att doktor Glasvar en högst irriterande figur om verkade tycka att ha var varjemännsikas överman,även om jag tror att författarenville förmedla hur alla verkar gilla sina egna skor bäst, eller hur man nu vill uttrycka det. Däremt var det en väldigt intressant berättelse och jag såg fram emot att få se hur allt löste sig i slutet.
Betyg 2

havarti 2013-05-11 00:17
Det här är en bok man bara måste älska, sägs det. Jag läste om den efter 30 år och blev förvånad över hur tunn den var - och då menar jag inte sidantalet. Doktorn lallar mest omkring i stan, går på café, samtalar med nån bekant, tittar mot sin älskades fönster, tar en patient, lallar omkring igen, sitter på ett annat café... Stockholmsskildringen är skissartad, personteckningen tunn, handlingen ryms på en tumnagel. Den "psykologiska nerven" gick mig totalt förbi. Att den var uppseendeväckande på sin tid är en sak - att hylla den till skyarna idag är bara opportunistiskt och fånigt, den är groteskt överskattad.
Betyg 1

dragonfly 2013-08-21 20:49
En läsvärd klassiker. Många otroligt tänkvärda delar, och jag kände flera gånger igen mig själv i den egentligen inte särskilt trevliga huvudpersonen.
Betyg 4

marta153 2016-06-28 11:53
Först och främst - språket! Ljuvt, vemodigt och så otroligt många oneliners man inte kan värja sig mot. Den här boken ska läsas högt, varje ord ska smakas på. Det är en långsam njutning av bästa sort, som gör sig lika bra ihop med konjak och en cigarill som med champagne och jordgubbar. Det andra jag gillar är Doktor Glas. I dagboksformatet tecknar sig bilden av en man, som kan tolkas på olika sätt beroende på vem läsaren är. Där många andra ser en cynisk och kall person med psykopatiska drag ser jag ett vackert porträtt av en intelligent och väldigt ensam man, fångad i sitt inre liv. Slutligen är jag imponerad av att en bok med mer än 100 år på nacken känns så oerhört aktuell. Det här är tidlös litteratur! Betyget blir 4+++ (eftersom jag inte grät av den här boken blir det ingen femma).
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Doktor Glas


  Köp boken som film på cdon: