bokrecensioner boktips

Den röda damcykeln

Författare: Mats Ahlstedt
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789173552103


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Oskar Lagerström sörjer fortfarande sin hustru och dotter. De dog i en bilolycka han själv vållade för tio år sedan.
En morgon ligger det en röd damcykel i hans trädgård. Är det ett tecken? Precis före olyckan hade hans fru Lise publicerat en roman med namnet "Den röda damcykeln". En bok om mäns våld mot kvinnor.
En ung flicka dyker plötsligt upp hos Oskar. Hon flyr från något och har ingenstans att bo. Hon vägrar att tala om vad hon heter och Oskar kallar henne Felicia efter sin dotter. Men vem är hon?
Samtidigt utreder länskriminalen i Göteborg ett kvinnomord. Kriminalinspektör Fatima Wallinder kan inte släppa tanken på mördarens äldsta dotter.
Fatima börjar söka efter den unga flickan, utan att förstå att hon därmed utsätter sig själv för livsfara....

"Den röda damcykeln" är en roman om de tysta offren. Dem som ingen talar om. De som får leva med skammen och vetskapen om att vara barn till en mördare och sorgen att vara moderlösa. Och alla de andra barnen som ingen bryr sig om - tills någon börjar utnyttja dem.

Utdrag ur boken:
Mäns våld mot kvinnor är ett av vår tids största samhällsproblem.
Först när män och kvinnor kan leva tillsammans på lika villkor utan rädsla, får vi en värld som är värd att lämna över till kommande generationer.

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den röda damcykeln :
2007-07-22 10:29
Tack för tipset om "Bästa sommarboken" på Aftonbladet.
Håller fullständigt med om att boken är spännande med bra personporträtt och verkligen engagerande.
Kommer givetvis att köpa fler böcker av denna författare.
Betyg 4
2007-07-30 08:18
En sträckläsningsbok som, sitt sidantal till trots (475 s.), håller intresset levande från början till slut. Ämnet är högaktuellt och berör.
Författaren har lyckats skapa ett mycket levande porträtt av såväl personer som miljöer vilket är ännu ett stort +.

I det stora hela en läsvärd kriminalroman som får högsta betyg!!!!
Betyg 5
2009-11-19 16:54
Ganska spännande deckare som växer efter hand.
Betyg 4
2011-10-18 13:18
Recension av Mats Ahlstedts kriminalroman Den röda damcykeln

Boken är utgiven på Kabusa böcker (pocket) 2009 och innehåller 473 sidor.

Mats Ahlstedt är en favorit hos dem som gillar välskrivna kriminalromaner. Intresset för skuld och straff grundlades tidigt i författarens liv – hans pappa var fängelsepräst.

Handling: På Hisingen hittas en kvinna yxmördad i en lägenhet och hennes man grips på platsen. Kriminalkommissarie Sören Högström anser att fallet är uppklarat, men det anser inte hans kollega Fatima Wallinder. Hon vägrar släppa taget och tar tag i fallet på egen hand. Spåren leder till ett fosterhem, där mannens dotter varit placerad och när Fatima Wallinder talar med fosterpappan känner hon på sig att något inte stämmer. Familjen är frireligiös, men Fatima misstänker att det döljer sig en hemlighet bakom fasaden.
Samtidigt dyker en ung flicka upp i ett ensligt beläget hus utanför Göteborg. Hon är vettskrämd, och vägrar berätta vem hon är. Oskar Lagerström heter mannen som bor i huset och han och flickan får tillslut tillit till varandra. Oskar som förlorar både hustru och en dotter i en tragisk bilolycka börjar se flickan som sin egen dotter, eftersom hon skulle varit i samma ålder om hon levt. Nu är det så att visa opålitliga personer är ute efter flickan som kallar sig Felicia och måste ständigt vara på sin vakt för att kunna gömma sig. Någon eller några är även ute efter Fatima Wallinder eftersom hon gräver i fallet. Ska Fatima Wallinder lösa fallet och kunna övertala Sören Högström om sina farhågor.

Mats Ahlstedts kriminalromaner har aldrig gjort mig besvikna och inte denna heller. Det är en riktig sträckläsarbok som är svår att lägga ifrån sig. Författaren slutar kapitlen med cliffhanger och då måste jag ju bara vända blad. Spänningen stegras hela tiden ju närmare slutet man kommer. Karaktärer och miljöer är väl gestaltade. Jag kan se handlingen framför mig, precis som jag uppskattar och vill att en roman ska se ut. Upplösningen i denna kriminalroman var väldigt obehaglig och det hade författaren gestaltat på ett sådant verkligt sätt att jag fick rysningar.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-10-18 (110) http://blogg.passagen.se/krisim

Betyg 4
Liknande böcker:
Den vidrige
 A. Wahl
Vinterland
 K. Faber
De tre friarna
 M. Sandemo
Hälsa till mamma
 S. Lindqvist
Jag tänker ofta på pin..
 M. Stalbohm-Stieger
Det mystiska bandet
 A. Doyle
Lanthandeln
 K. Johansson
En fallen man
 H. Lindgren
Skamvrån
 S. Sarenbrant