bokrecensioner boktips

Vildanden

Författare: Henrik Ibsen
Genre: Drama
Ämnesord: filosofi, depression, religion
ISBN: 9781141096985


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vildanden :
2004-02-25 13:11
Riktigt bra drama av Ibsen. Handlingen utspelar sig i Ibsens hemland Norge, och handlar om realtioner mellan vänner och familj.
Ibsens sätt att skriva dialoger är imponerande. Allting är så genomtänkt och vackert. Konflikten ligger i människans "livslögn", läsaren får i slutändan själv avgöra vad som är rätt och fel. Grundtanken är att alla människor lever i en lögn, och detta för att man ska kunn klara av att leva. Givetvis är detta inget man talar högt om. Allt vänds upp och ner när en idealist träder in i boken och för dig att avgöra är om detta är rätt eller dumt.
Betyg 5
2005-01-14 12:51
Från början verkar den här boken vara mycket sorglös och Gregers och Hjalmar verkar vara de bästa av vänner. Men det första intrycket stämmer mycket sällan överens med verkligheten.

Jag pendlar mellan att tycka att Greger har rätt i allt han säger och gör till att tycka detsamma om Hjalmar. Men så en bit in i boken inser jag att båda två gör vissa saker "rätt" och vissa saker "fel", alltså ingen av dem är hjälten i boken.

Det är sagt att Ibsen är bra på att bygga upp stämningen och att känslan av thriller liksom smyger sig på bakifrån. Men jag tycker snarare att man som läsare förstår långt innan karaktärerna i boken vad som kommer att hända och när det sedan händer så känns avslöjandet så mycket mer briljant.

Vad gäller livslögnen som Doktor Relling anser att vi alla lever på så kan jag inte annat göra än att hålla med. Någon gång har jag blivit sagd hur många gånger vi vanliga Svensson människor ljuger under ett dygn, och det är en hel del lögner.
Vi väljer att kalla dem små vita lögner (de flesta är vi inte ens medvetna om), men som man säger: många bäckar små...
Visst består en dela av våran trygga grund att stå på av lögner. Lögner som gör oss trygga i villfarelsen om att allt står rätt och riktigt till och att allt vi tar oss till är gjort med goda intentioner. (Vi vet alla att detta inte alltid stämmer!).

Bra bok och tänkvärd.
Betyg 3
2012-11-18 00:33
Fantastiskt drama om hur sanningen kanske inte är det bästa. Det är snarare illusionerna som håller oss vid liv.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vildanden
Liknande böcker:
DIALOGERNA
 S. Wiking
Tre dramer
 S. Beckett
Måsen
 A. Tjechov
Körsbärsträdgården
 A. Tjechov
Gertrud - skådespel i..
 H. Söderberg
Dödsdansen
 A. Strindberg
Spöksonaten
 A. Strindberg