bokrecensioner boktips

Gengångare

Författare: Henrik Ibsen
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9127063259


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Det brukar börja med att någon anländer från det förflutna, slår sig ner i soffan och börjar tala om gamla tider. Ledtrådarna sticker fram ur stoppningen och man sitter som på nålar eller rättare sagt på en tidsinställd bomb. Den tickar, till en början diskret men efterhand allt hörbarare och snabbare fram till urladdningen. Spänningen hos Ibsen är nästan thrillerartad och bygger på det stegvisa avslöjandets teknik'', skiver Arne Törnqvist i förordet till den här utgåvan av två av Ibsens mest berömda dramer.
I Gengångare är det äktenskaps- och ärftlighetsfrågor som diskuteras. Den norska originaltexten återges här parallellt med den svenska översättningen.
I Vildanden är det människans behov av en livslögn som är det centrala temat.

Översättning Arne Törnqvist Henrik Ibsen (1828 - 1906) är Norges främsta dramatiker. Hans dramer, där allvarliga och livsavgörande problem alltid ställs på sin spets, hör till de stora i världslitteraturen.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gengångare :
2005-08-04 19:52
Gengångare

Gengångare av Henrik Ibsen är ett typiskt naturalistiskt verk. Naturalismen gick ut på att beskriva verkligheten som den var och att via experiment visa det. Naturlagar och samhällslagar skulle avslöjas och beskrivas. Man betonade människans beroende av arv och miljö. Aktörerna i dramat skulle smälta in i miljön samtidigt som handlingen sätts i bakgrunden till förmån för karaktären. Miljön bestämmer hur människor utvecklas. Naturlighet är viktigt och därför är det viktigt att dialogen fungerar som det gör i verkligheten, dvs. att man avbryter varandra och går in i varandras tankegångar såsom kugghjul. Skådespelarna ska inte spela utan vara och ”leva” in i sina roller. En dramatiker ska arbeta som en vetenskapsman och utgå från en teori om verkligheten och bör därför ta ett par personer med bestämda ärvda egenskaper och placera dem i en social miljö för att sedan se hur det hela går. (Dvs. pseudovetenskap). Emile Zola som utvecklade naturalismen ansåg att dramat ska vara brutalt och osminkat. Om realismen hade beskrivit soptunnan hade naturalismen lyft på locket och dissekerat innehållet.

I ”Gengångare” tar Henrik Ibsen upp tabubelagda områden såsom incest och könssjukdomar vilket tyder på att Ibsen dissekerade innehållet i den tidigare nämnda soptunnan. Osvald bär på en arvssynd efter sin far som ofta var otrogen. Hemligheter avslöjas i ett och samma rum genom naturliga dialoger där den ena hjärnan hakar i den andra som en kugge i ett kugghjul. Dramat ger också en kritik mot det borgerliga tänkandet genom att lyfta upp hyckleri och dubbelmoral vilket hör samman med liberalismen och borgerlighetens tillbakagång gentemot socialismen och arbetarklassen. Ibsen lägger också tonvikten vid att sanningskravet ska göra rent hus med det förflutnas hemligheter.

Boken är väldigt pratig och miljön är mystisk vilket framhäver de hemligheter som ligger fördolda hos familjen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gengångare
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Pissråtta
 D. Renklint
En omoralisk historia
 P. Sörman
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick