bokrecensioner boktips

Mrs Dalloway

Författare: Virginia Woolf
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi
ISBN: 0099982404


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vi får i boken följa mrs Dalloway en ganska så vanlig dag, med början på morgonen, då hon beger sig ut för att köpa blommor till sin fest som ska äga rum senare på kvällen. Författaren beskriver en vandring genom 20-talets London, ackompanjerad av klang från stadens alla klocktorn, där de stora uren obönhörligen tickar vidare mot dagens slut. Snabba men detaljerade porträtt tecknas också av personer i Clarissas närhet; den gamla kärleken Peter Walsh, dottern Elizabeth och hennes bittra lärare miss Kilman, men även av personer som till synes inte alls har med mrs Dalloway och hennes festförberedelser att göra. Bland dem finns den krigsskadade Septimus Warren Smith och hans italienska hustru, som så gott det går försöker tampas med makens allt värre hallucinationer. Kors och tvärs löper karaktärernas livsöden, trådar som vävs ihop eller löper sida vid sida.


Medelbetyg: 3,6 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mrs Dalloway :
2004-02-10 18:11
En vacker bok!
Betyg 3
2004-03-11 20:16
En märklig bok. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad den egentligen handlade om men ändå tyckte jag om den. En inblick i människors tankar och liv som korsas på ett oväntat sätt.
Betyg 4
2004-07-25 13:48
Jag kan som inte riktigt säga vad jag tyckte om den här boken. Den var inte direkt bra, men inte så speciellt dålig heller. Jag tror dock att man skulle uppskatta den mer om man läst fler böcker som va skrivna på det här sättet.
Betyg 2
2005-02-17 20:53
Jag gillar Woolfs underbara språk, hur hon beskriver saker är rent fantastiskt! Vackert! Men själva händelserna var inte så intressanta för mig.
Betyg 3
2005-03-30 18:34
Woolf lyckas med att utifrån att beskriva en dag i en kvinnas liv också sammanfatta/belysa ett helt liv, och det hela påminner ju om Joyce's ambition. Hon lyckas beskriva kvinnans relationer till världen och till sig själv, på ett sätt som många gärna skulle vilja kunna göra. Menlösheten, men också skönheten i livet gestaltas på ett tänkvärt vis.
Betyg 4
2006-05-24 15:01
Början och slutet är enormt fina, men i mitten blir den litet seg emellanåt. väldigt bra, dock.
Betyg 4
2007-11-01 22:44
Virginia Woolfs Mrs Dalloway är en bra bok. Men som många andra klassiker så känns också den här bitvis tråkig och ointressant. Kanske jag blir mer vän med den här boken när jag blir äldre, men för tillfället så känns den här boken bara bra, men inte mer.
Betyg 3
2007-11-08 21:23
Det här är den bästa bok jag läst i hela mitt liv. Boken bygger mkt på växling mellan en inre monolog som känns så livsbejakande. Den känns så aktuell. Det vekligt roliga var att jag själv just håller på att ordna min 50-årsfest. Kankse måste man ha uppn ått den åldern för att till fullo uppskatta bokens tema?
Betyg 5
2007-11-19 22:56
Woolf beskriver så fruktansvärt underbart och elegant något så enkelt som en middagsbjudning men samtidigt finns det en underton av melankoli då Peter Walsh dyker upp i berättelsen men också genom hela historien. Mrs. Dalloway bär inom sig en slags besvikelse över sina egna beslut och det liv hon valt - och samtidigt inte. Woolf berättar i andra ord om människans innersta tankar, även om vi aldrig nämner de. En av de "finaste" böckerna jag läst, tolka det hur ni vill.
Betyg 5
2007-11-20 11:04
Bra personbeskrivningar men lite trög...
Betyg 3
2008-01-02 10:46
Hade riktigt svårt emellanåt att ta till mig texten, för det är ju vad det handlar om här, ett långt stycke text. Kanske därför det var svårt att läsa emellanåt? Det fanns för få naturliga pauser i texten som i mina ögon gjorde att det blev lite svårt att hänga ihop den.
Mycket intressant sätt att skriva på ,dock. Och jag gillar verkligen hur hon knöt ihop de olika karaktärerna med t ex ljudet av Big Ben eller att de såg samma sak.
Kanske inget för den ovane läsaren, men jag tror nog att detta är en bok jag kommer läsa om om tio år eller så och hitta hlet nya saker och uppfatta den helt annorlunda. Det är den typen av bok helt enkelt.
Betyg 3
2010-05-30 22:27
Woolf skriver om livets meningslöshet och hur missnöjda vi är över det mesta. Vi försöker ändå att göra vårt bästa för klara av tillvaron, men det är inte alla som klarar av det, t.ex. Septimus Smith.

Sanningsenligt budskap, men hela boken består av massa massa massa massa massa beskrivningar över allting och in i minsta detalj. På det viset påminner mig boken om Dorian Grays porträtt, en annan bok som jag inte gillade.

Min första Virginia Woolf upplevelse, men absolut inte den trevligaste. Sammanfattningsvis - en långrandig text om livets meningslöshet.
Betyg 1
2014-10-09 15:15
Det är svårt att säga något om Mrs Dalloway. Boken lämnar dig både som ett stort frågetecken, men samtidigt med en viss känsla av meningslöshet. Hon är skicklig i sitt författarskap, dock med långa stycken som är svåra att hänga med i. Jag saknade något sorts klimax, istället flöt boken på i samma ton och samma känsla rakt igenom. Tråkigt kan man ju tycka, men det håller jag ändå inte med om. Annorlunda är nog ett bättre ord.

Fint att kombinera boken med filmen the hours (2002), som ger dig en ny förståelse för henne som människa och för boken.
Betyg 3
2017-02-28 08:45
Woolf skriver med många vackra vindlande långa meningar, berättelsen flyter från det ena till det andra. Ett tag uppskattar jag boken, men sedan tycker jag att det blir för mycket av det goda.
Betyg 3
Liknande böcker:
Adamsons
 G. Antti
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Regnmannen
 J. Karlsson
Sommaren utan män
 S. Hustvedt