bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alban: Popmuffa för sm..
Andrejs längtan
Bara Sparvel
Barbros bästa
Dagbok från hönshuset
Den vilda Bebin får en..
Den vilda Bebiresan
Det är roligt att veta..
Dollans dagis
Goda' Goda'
Gogos vita barn
Gräddbullarna: Rulle o..
I min farmors hus
Jamen Benny
Julia vill ha ett djur
Jättehemligt
Lilla lokomotivet Rosa
Lilla Sparvel
Loranga, Loranga
Mamman och den vilda B..
Mattias sommar
Max balja
Max bil
Max blöja
Max boll
Liknande böcker:
Benny Brun och hans öv..
 M. Carlsson
Nelly Rapp och det hem..
 M. Widmark
Alla barnen i kissåbaj..
 M. Gahrton
En flodhäst i huset
 O. Lund Kirkegaard
Skuttis: Det stora mor..
 S. Brandin
Vilmas vilda värld
 A. Hanlon
Barbros bästa
 B. Lindgren
Boken om Bagar Bengtsson
 L. Hellsing
Bror Groda och Bror Padda
 A. Lobel
The tale of two bad mice
 B. Potter

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLoranga, Masarin och Dartanjang

 
Författare: Barbro Lindgren
Genre: Barnbok
Ämnesord: humor
Utgivningsår: 1969
ISBN: 9173131539
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Loranga är en ovanlig pappa, som alltid vill tävla och tlll varje pris vinna över sin stackars son Masarin. Hans tillvaro är väldigt behaglig, eftersom han inte kan tänka sig att arbeta och förstöra sina bästa år utan bara gör sånt som han tycker är kul. På gården bor också Dartanjang, Lorangas gamla pappa, som lever ett ytterst omväxlande liv. Han vaknar nämligen varje morgon med ny identitet. Ena dagen är han rörmokare, nästa Hjortfot, och emellanåt är han sig själv och då är det inte alls roligt. I en talltopp i skogen bor Dartanjangs morfar. Han är så gammal att han bara kan äta frön och gala som en gök ...

Medelbetyg: 3,89 (9 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Loranga, Masarin och Dartanjang :


anonym 2006-11-13 12:59
riktigt crazy sak
Betyg 4

tekoppen 2006-11-13 13:18
En rolig barnbok, som jag barn skrattade gott åt. Jag vill nog inte leva i snådan familj, men jag skrattar forfrande åt den eftersom jag känner igen en hel del drag hos vänner och släktingar.
Betyg 4

Freddi 2007-02-28 23:57
(Ljudbok)

Masarin bor tillsammans med sin anarkistiske pappa Loranga. I vedskjulet bor Masarins hypokondriske farfar Dartanjang. Ute i skogen, i ett träd, bor Masarins fullständigt förryckte farfarsfar. Han tror han är en fågel.
En dag kommer minst tusen tigrar rusande mot Masarins hus och de flesta lyckas de lura in i ladan. Säkert sexhundra stycken. Alla är, som tigrar är, hungriga – så Masarin och hans pappa beger sig in till samhället och köper tusen varma korvar på krita av korvgubben.
Det håller tigrarna lugna ett tag.

När Lewis Carroll skrev ”Alice i underlandet” säger myten att han var påverkad av diverse droger och svampar. Därav den psykadeliska tonen i historien.
Liknande historier går om när Lennon/McCartney skrev ” Lucy in the Sky with Diamonds”.
Jag är dock förvånad att jag inte hört något liknande om när Barbro Lindgren skrev ”Loranga Masarin & Dartanjang”, för det är något av det skummaste jag någonsin läst. Både vuxen- och barnböcker inräknat.
Historien är lika sammanhängande och verklighetsnära som en feberdröm - och lika angenäm. Berättelsen är som när en fylla som har gått aningen för långt och man bara mår illa av att allting snurrar för snabbt.
Mina minnen av boken från när jag var liten är diffusa och lätt obehagliga – och när jag läste den igen, minns jag varför.
Detta låter nog som en sågning, men det är det faktiskt inte. Boken är på sitt sätt både genialisk och fantastisk. Den är stilbrytande, banbrytande, nytänkande och uppkäftig. Och den har blivit en av vår tids klassiker som lett till både filmatisering och opera.
Jag kan inte annat än att hylla boken med förundrad fascination. Och samtidigt avstå vänligt men bestämt från att läsa uppföljaren. Feberdrömmar är intressanta – men inte nödvändigtvis något vi uppskattar.

Jag kom över en omärkt kassettversion av boken – som troligen härhör från 70 –talet. Och efter lite efterforskningar har jag slutit mig till att inläsarens namn bör vara Toivo Pawlo. Jag har inte stött på honom tidigare, men han gör ett strålande jobb när han med ett överjordiskt lugn går emot bokens kaos och på något märkligt sätt får allting att låta ganska sammanhängande och troligt.

Betyg 4

Lovisa95 2010-04-15 17:58
Haha, gud vilken rolig barnbok! Vad får författaren alla galna idéer ifrån? Jag har både läst boken och lyssnat på den som ljudbok, båda funkar. Jag håller med dem innan mig, den är värd en fyra.
Betyg 4

isbjörnen 2012-02-22 17:51
Verkligen dålig och urtråkig!!!!! Läs den ej!
Händer ingenting och den är inte spännande!!
BUUUU!!!
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Loranga, Masarin och Dartanjang


  Köp boken som film på cdon: