bokrecensioner boktips

Loranga, Masarin och Dartanjang

Författare: Barbro Lindgren
Genre: Barnbok
Ämnesord: humor
Utgivningsår: 1969
ISBN: 9173131539

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Loranga är en ovanlig pappa, som alltid vill tävla och tlll varje pris vinna över sin stackars son Masarin. Hans tillvaro är väldigt behaglig, eftersom han inte kan tänka sig att arbeta och förstöra sina bästa år utan bara gör sånt som han tycker är kul. På gården bor också Dartanjang, Lorangas gamla pappa, som lever ett ytterst omväxlande liv. Han vaknar nämligen varje morgon med ny identitet. Ena dagen är han rörmokare, nästa Hjortfot, och emellanåt är han sig själv och då är det inte alls roligt. I en talltopp i skogen bor Dartanjangs morfar. Han är så gammal att han bara kan äta frön och gala som en gök ...
Medelbetyg: 3,89 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Loranga, Masarin och Dartanjang :
2006-11-13 12:59
riktigt crazy sak
Betyg 4
2006-11-13 13:18
En rolig barnbok, som jag barn skrattade gott åt. Jag vill nog inte leva i snådan familj, men jag skrattar forfrande åt den eftersom jag känner igen en hel del drag hos vänner och släktingar.
Betyg 4
2007-02-28 23:57
(Ljudbok)

Masarin bor tillsammans med sin anarkistiske pappa Loranga. I vedskjulet bor Masarins hypokondriske farfar Dartanjang. Ute i skogen, i ett träd, bor Masarins fullständigt förryckte farfarsfar. Han tror han är en fågel.
En dag kommer minst tusen tigrar rusande mot Masarins hus och de flesta lyckas de lura in i ladan. Säkert sexhundra stycken. Alla är, som tigrar är, hungriga – så Masarin och hans pappa beger sig in till samhället och köper tusen varma korvar på krita av korvgubben.
Det håller tigrarna lugna ett tag.

När Lewis Carroll skrev ”Alice i underlandet” säger myten att han var påverkad av diverse droger och svampar. Därav den psykadeliska tonen i historien.
Liknande historier går om när Lennon/McCartney skrev ” Lucy in the Sky with Diamonds”.
Jag är dock förvånad att jag inte hört något liknande om när Barbro Lindgren skrev ”Loranga Masarin & Dartanjang”, för det är något av det skummaste jag någonsin läst. Både vuxen- och barnböcker inräknat.
Historien är lika sammanhängande och verklighetsnära som en feberdröm - och lika angenäm. Berättelsen är som när en fylla som har gått aningen för långt och man bara mår illa av att allting snurrar för snabbt.
Mina minnen av boken från när jag var liten är diffusa och lätt obehagliga – och när jag läste den igen, minns jag varför.
Detta låter nog som en sågning, men det är det faktiskt inte. Boken är på sitt sätt både genialisk och fantastisk. Den är stilbrytande, banbrytande, nytänkande och uppkäftig. Och den har blivit en av vår tids klassiker som lett till både filmatisering och opera.
Jag kan inte annat än att hylla boken med förundrad fascination. Och samtidigt avstå vänligt men bestämt från att läsa uppföljaren. Feberdrömmar är intressanta – men inte nödvändigtvis något vi uppskattar.

Jag kom över en omärkt kassettversion av boken – som troligen härhör från 70 –talet. Och efter lite efterforskningar har jag slutit mig till att inläsarens namn bör vara Toivo Pawlo. Jag har inte stött på honom tidigare, men han gör ett strålande jobb när han med ett överjordiskt lugn går emot bokens kaos och på något märkligt sätt får allting att låta ganska sammanhängande och troligt.

Betyg 4
2010-04-15 17:58
Haha, gud vilken rolig barnbok! Vad får författaren alla galna idéer ifrån? Jag har både läst boken och lyssnat på den som ljudbok, båda funkar. Jag håller med dem innan mig, den är värd en fyra.
Betyg 4
2012-02-22 17:51
Verkligen dålig och urtråkig!!!!! Läs den ej!
Händer ingenting och den är inte spännande!!
BUUUU!!!
Betyg 1
Liknande böcker:
Bamses Pottbok
 R. Andreasson
Bamse och de elaka pol..
 R. Andreasson
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Stora boken om Mamma M..
 J. Wieslander
En flodhäst i huset
 O. Lund Kirkegaard