bokrecensioner boktips

Jag minns att jag sprang

Författare: Ron McLarty
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9146214194

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Smithy Ide cyklar på sin Raleigh. Det var säkert tjugo år sedan sist. Mycket har hänt sedan dess. Smithy är en riktig loser en medelålders, kedjerökande och halvt alkoholiserad man. Han har inga riktiga vänner och arbetet vid leksaksfabrikens löpande band är minst sagt monotont.

Så plötsligt omkommer Smithys föräldrar i en bilolycka. I samma veva får han också besked om att hans älskade, men psykiskt instabila storasyster Bethany ligger död på ett bårhus på andra sidan USA.

Bethany som i sin ungdom gjorde sig känd på bygden genom sin förkärlek att klä av sig naken och sedan stå blickstilla i olika poser, ibland i flera dagar. Smithy är ensam kvar när han grenslar sin gamla pojkcykel i Rhode Island i Maine i nordöstra USA för att hämta hem sin systers kvarlevor. Det blir en resa över hela den amerikanska kontinenten men också en resa i Smithys inre. Han minns sin uppväxt och vågar, kanske för första gången i sitt liv, känna både glädje och sorg över allt han varit med om och allt han försakat. Han upptäcker sig själv, livet och kärleken. Han möter människor den ena galnare eller tokigare än den andra.


Utdrag ur boken:
Min syster var aldrig oanständig av sig eller verkade kåt eller så, men det var något inne i hennes huvud som sade åt henne att ta av sig en del av kläderna- och det gjorde hon, eller så började hon prata högt som om hon svarade någon. Det var konstigt. Helknäppt faktiskt
Medelbetyg: 3,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag minns att jag sprang :
2006-10-19 21:48
Författaren varvar nutid med dåtid. Jag får en vemodig, gammalmodig känsla när jag läser om Smithys liv och resan han gör på sin cykel.

Men, ja jag gillar boken på rund av familjeporträttet författaren målar upp mellan varje kapitel. En rörande familj med en pappa som bara tänker på baseball och letar efter sin sjuka dotter. Mamman som man egentligen inte får veta så mycket om. Bethany som är den psykiska instabila dottern som ibland drabbas av en ond röst som får henne att titt som tätt bara försvinna, kä av sig naken och ställa sig i olika poser. Och så den mesiga, mjäkiga Smithy som inte vet något, som inte vågar ta några beslut utan bara låter allt ske.

Boken står heller aldrig still och stampar. Det händer något precis hela tiden vilket gör läsningen intressant och lite småspännande. Helt klart läsvärd om du inte har för stora krav på språkbruk.
Betyg 4
2008-11-25 12:20
Denna bok sträckläste jag så bra var den. Smithy Ide påminnde mig lite om Forest Gump, inte för att han var en idiot för det var han inte, utan sättet, Smithy planerade aldrig, saker bara hände honom, en dag satte han sig på sin gamla cykel och började cykla och det var början på en resa över hela den amerikanska kontinenten. Vi får möta flera intressanta karakterer, bla hans svårt psykiskt sjuka syster och den rullstolsbundna Norma. Språket är enkelt och handlingen skiftar mellan dåtid och nutid i vartannat kapitel.
Betyg 4
2009-05-06 22:26
Enkelhet med ett vackert omslag.
Den här kommer aldrig komma att slå bakut på mitt liv men jag gillar den. Bananer och cyklar, liksom.

3.5 faktiskt.
Betyg 3
2009-12-23 15:08
Smått melankolisk bok, men ändå varm och mysig.
Jag sträckläste den på några dagar.
Enkel och lättläst, men med mycket känsla.
Betyg 3
2010-10-11 05:14
Det är intressant hur böcker kan komma till en. Jag blev tipsad av min far att läsa "Jag minns att jag sprang". När jag läst på baksidan tänkte jag att den förmodligen skulle vara en ganska banal berättelse, men att jag ändå skulle ge den en chans.
De första kapitlen infriade mina förväntningar. Lättläst och inte så speciellt, men av någon anledning fortsatte jag ändå läsa. Och läsa. Och läsa. För den grep mig i sin enkelhet.
Nu har det gått några månader sedan jag läste den, men jag tänker på den och huvudpersonerna ibland och har även jag tipsat andra om den.
För mig var dock inte största behållningen hans resa, utan skildringen av hans syster och deras relation. Den är speciell och fin, och jag kände verklig sympati för systern Bethany.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Örådet
 J. Sverker
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Samma Författare: